Έντονη ήταν η πολιτική αντιπαράθεση στο Περιφερειακό Συμβούλιο στην συνεδρίαση της Δευτέρας κατά την συζήτηση για την έκδοση ψηφίσματος υποστήριξης του αιτήματος του Δήμου Ηγουμενίτσας για την αναδιάρθρωση του ακαδημαϊκού χάρτη της Ηπείρου και τον μη αποκλεισμό από αυτήν της Θεσπρωτίας.

Η συζήτηση πείρε πολιτικές διαστάσεις μετά τις τοποθετήσεις των παρατάξεων της αντιπολίτευσης για την συνολική αποτίμηση και τις δέουσες ενέργειες για την αναβάθμιση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην Ήπειρο.
Ο Δημήτρης Χαμπίπης με την οπτική γωνία που τοποθετήθηκε επί του θέματος προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Περιφερειάρχη κ. Καχριμάνη ο οποίος στην δευτερολογία του δεν αποδέχτηκε τις αιχμές και την κριτική.

Παραθέτουμε πιο κάτω την ομιλία του.  

«Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
είναι πολύ σημαντικό, μείζονος σημασίας θα έλεγα θεματικό πεδίο πολιτικής η παιδεία και ιδιαίτερα η κατάσταση που επικρατεί συνολικά στην τριτοβάθμια εκπαίδευση της χώρας.
Και με μια ευρεία έννοια θα μπορούσα να συμφωνήσω και εγώ με τις αιτιάσεις όπως τέθηκαν από μια πλευρά της αιθούσης κατά την διάρκεια της σημερινής συζήτησης. Και θα ήταν ευχής έργο η περιφερειακή αρχή να εκτιμήσει το πρόβλημα όπως αυτό εξελίσσεται τα τελευταία χρόνια και να φέρει στο περιφερειακό συμβούλιο άμεσα για συζήτηση την κατάσταση που επικρατεί συνολικά στον πανεπιστημιακό χώρο σήμερα στην Ήπειρο.
Σήμερα όμως και με αφορμή σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ηγουμενίτσας καλούμαστε να συμπράξουμε με την έκδοση ενός ψηφίσματος συμπαράστασης στην απαίτηση ενός γεωγραφικού διαμερίσματος της Ηπείρου στο να έχει ενεργό συμμετοχή στα εκπαιδευτικά δρώμενα της περιφέρειας.
Η προσπάθεια της επιτροπής του Υπουργείου Παιδείας για την αναδιάρθρωση του ακαδημαϊκού χάρτη της Ηπείρου όλοι θέλουμε να πιστεύουμε ότι κινείται στην κατεύθυνση της αναδιοργάνωσης, του εκσυγχρονισμού και της ανασυγκρότησης των δομών της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης ώστε με τις αναγκαίες συγχωνεύσεις να αναβαθμιστεί και να γίνει πιο αποδοτικό και αποτελεσματικό το εκπαιδευτικό προϊόν που παράγεται στις δομές της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.
Μια μεταρρύθμιση όμως, αν μπορούμε να την ονομάσουμε έτσι θα ήταν σκόπιμο να έχει την μορφή της αποκέντρωσης και της διασποράς των δομών που είναι και το σύγχρονο μοντέλο οργάνωσης της ακαδημαϊκής κοινότητας στις ανεπτυγμένες χώρες του δυτικού κόσμου.
Αντιθέτως και εκ του αποτελέσματος διαπιστώνουμε ότι απέτυχε παταγωδώς το μοντέλο της συνένωσης και της συγκέντρωσης των εκπαιδευτικών δομών σε λίγες πόλεις- πανεπιστημιακά κέντρα και κυρίως στις μητροπολιτικές πρωτεύουσες των Περιφερειών.
Και εκεί νομίζω είναι το ρεζουμέ του θέματος όπως αυτό τίθεται σήμερα από τον Δήμο Ηγουμενίτσας. Και το λέω γιατί είναι σε όλους μας γνωστή η μόνιμη κριτική εδώ στην Ήπειρο ότι δεν λειτουργούμε στα πλαίσια της καλώς εννοούμενης περιφερειακής συνείδησης. Στην Άρτα, στην Πρέβεζα και στην Θεσπρωτία η κριτική αυτή παίρνει διαστάσεις απαξίωσης του Περιφερειακού Συμβουλίου αφού μας κατηγορούν ότι για οτιδήποτε αποφασίζουμε η προγραμματίζουμε εδώ κυριαρχεί η Γιαννινοκεντρική αντίληψη. Και ότι τα άλλα γεωγραφικά διαμερίσματα αποτελούν τους παρίες του συστήματος.
Ήμαστε λοιπόν σήμερα σαφέστατα υπέρ του αιτήματος των Θεσπρωτών που ζητούν να μην αποκλειστούν από τον μελλοντικό σχεδιασμό για την ανασυγκρότηση του ακαδημαϊκού χάρτη της Ηπείρου.
Μια Σχολή η ένα Τμήμα τουλάχιστον στο νέο πανεπιστήμιο της Ηπείρου χωράει και αναλογικά με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά (τουρισμός, θαλάσσιες υδατοκαλλιέργειες κλπ) μπορεί και πρέπει να σχεδιαστεί η λειτουργία του στην Ηγουμενίτσα.
Κάτω από αυτήν την οπτική γωνία ψηφίζουμε θετικά για την έκδοση ψηφίσματος συμπαράστασης σύμφωνα και με την από 12 Φεβρουαρίου απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ηγουμενίτσας.
Σας ευχαριστώ»     

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

Go to top