Συνεδρίαση της ΝΕ με την παρουσία του Βουλευτή Χρήστου Γκόκα.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ Ν.Ε.

Η παρουσία του Βουλευτή Χρήστου Γκόκα στην συνεδρίαση της ΝΕ την Παρασκευή το βράδυ έδωσε το ερέθισμα στα στελέχη του κινήματος για μια εφ’ όλης της ύλης συζήτηση που ξεπέρασε τις 3 ώρες. Ενημερώνοντας για τα θέματα της συγκυρίας ο Γραμματέας Άλκις Παπαχρηστάκις ζήτησε εξ΄αρχής από τα μέλη της ΝΕ εγρήγορση, ενεργό συμμετοχή και ενωτική δράση γιατί η εποχή είναι πολύ σκληρή και ιδιαίτερα για το κίνημά μας που βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα.

«Για πρώτη φορά στην ιστορική μας διαδρομή βρισκόμαστε σε μια συγκυρία που τραβάει δυστυχώς πολύ με την κοινωνία μας να σφαδάζει και να εξοργίζεται από μια αδιέξοδη μέχρι σήμερα εξέλιξη και εμείς στο επίκεντρο των πολιτικών διεργασιών με την πλάτη στον τοίχο να δοκιμάζονται οι αντοχές μας. Οι πολίτες κρίνουν πρώτιστα και δικαιολογημένα από τις επιπτώσεις στην προσωπική και οικογενειακή τους ζωή τις πολιτικές επιλογές και δευτερευόντως από την πορεία των αριθμών που ελάχιστα τους ενδιαφέρει και εκτός αυτού αμφισβητούν και την αξιοπιστία τους. Είναι για εμάς πολύ δύσκολο να πείσουμε ότι όλα αυτά γίνονται ως μονόδρομος σε μια προσπάθεια να διαχειριστούμε με βιώσιμο τρόπο το δυσβάσταχτο δημόσιο χρέος και να σωθεί η χώρα από την χρεοκοπία και την έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ευρώ όταν εκτός από τις μεγάλες περικοπές εισοδημάτων ο πολίτης βιώνει και την απειλή και την ανασφάλεια να χάσει και την δουλειά του και ήδη πάρα πολλοί την έχουν χάσει. Και σε αυτούς τους ανθρώπους είναι πολύ δύσκολο να μιλήσουμε πλέον για πολιτική. Αυτοί οδεύουν πλέον προς την Χρυσή Αυγή και ίσως προς τον Σύριζα.

Η επέτειος της 3ης Σεπτέμβρη ήταν μια καλή ευκαιρία να ξαναβρεθούμε στο ΠΑΣΟΚ και η εικόνα που απεκόμισε ο ίδιος με την παρουσία του ήταν θετική. Υπήρχε μεγάλη συμμετοχή στελεχών σε μια αίθουσα που δημιουργήθηκε αδιαχώρητο και ο περισσότερος κόσμος ήταν έξω. Οι τρείς αρχηγοί Βαγγέλης Βενιζέλος, Γιώργος Παπανδρέου και Κώστας Σημίτης έδωσαν ενωτικό στίγμα στην επέτειο και ανέδειξαν τα κομβικά μας λάθη που μας έφεραν στα σημερινά εκλογικά χαμηλά. Κυριάρχησε εκεί η αδυναμία μας να προβάλλουμε δημόσια τις ευθύνες για την διόγκωση των ελλειμμάτων της πενταετίας Καραμανλή όπως είπε ο Κώστα Σημίτης και παρέσυρε το τσουνάμι μόνο εμάς. Ο Γιώργος Παπανδρέου απορούσε πως του χρεώθηκε προσωπικά η ευθύνη των επιλογών για να συνεχίσει να λειτουργεί η χώρα όταν ακόμη και σήμερα εφαρμόζεται η ίδια πολιτική με θρησκευτική ευλάβεια. Ο Βαγγέλης Βενιζέλος μίλησε για τις δύσκολες για τον λαό μας επιλογές που όμως σήμερα με τις προσπάθειες του ΠΑΣΟΚ διαφαίνεται ότι όλοι μαζί ξεπερνάμε τον κάβο και η χώρα μπαίνει σε μια νέα περίοδο ανάπτυξης και προόδου.

Στο περιθώριο των εκδηλώσεων πραγματοποιήθηκε συνάντηση Γραμματέων με τον Γενικό Δ/ντή Νίκο Σαλαγιάννη όπου τέθηκαν θέματα οργανωτικής φύσης και το ακανθώδες οικονομικό πρόβλημα. Κυριάρχησε η οριστική διευθέτηση της συνέχισης η όχι της παρουσίας της τεχνικής Γραμματείας όπου προτάθηκαν κάποιες λύσεις με δεδομένη την αδυναμία πλέον του κινήματος να ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις του σαν εργοδότης. Ο Άλκις Παπασχρηστάκης στην τοποθέτησή του εκεί ήταν από τους ελάχιστους που δήλωσε την ανάγκη ύπαρξης στην οργάνωση της τεχνικής γραμματέως και ότι πρέπει για την αξιοπιστία μας και βρεθεί τρόπος να καλυφτούν στο σύνολό τους τα εργασιακά δικαιώματα.
Αναφέρθηκε τέλος στις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές που πλησιάζουν και τα σενάρια με πρόσωπα που εκδηλώνουν ενδιαφέρον να ηγηθούν σε συνδυασμούς. Με δεδομένη και την διαρροή για αλλαγές στον εκλογικό νόμο εμείς δεν έχουμε στην παρούσα φάση κανένα λόγο να εμπλακούμε στην σεναριολογία κάτι όμως που θα μας απασχολήσει στο προσεχές διάστημα».       

Τα στελέχη της ΝΕ παίρνοντας τον λόγο έθεσαν το μείζον ζήτημα της συγκυβέρνησης που μας στοιχίζει πολιτικά και ζήτησαν να γίνει άμεσα το ξεκαθάρισμα και η οριοθέτηση των πολιτικών επιλογών όπου υπάρχει συμφωνία με την ΝΔ. προκειμένου να διασφαλιστεί η κυβερνησιμότητα και να δημοσιοποιηθεί άμεσα η προγραμματική συμφωνία.
Έγινε ευρεία αναφορά στα προβλήματα της εκπαίδευσης που έβγαλαν την εκπαιδευτική κοινότητα στους δρόμους και στο ζήτημα των απολύσεων, των διαθεσιμοτήτων και της κινητικότητας που απειλεί να πετάξει στους δρόμους χιλιάδες εργαζόμενους και που δημιουργεί ακόμη μεγαλύτερη πολιτική φθορά.

Ο Χρήστος Γκόκας παίρνοντας τον λόγο και προσπαθώντας να συνθέσει τις απόψεις των στελεχών της ΝΕ ξεκίνησε λέγοντας ότι είναι πραγματικά ηρωϊκή η προσπάθεια που γίνεται σήμερα από την Κοινοβουλευτική ομάδα αλλά και από ολόκληρο το στελεχιακό δυναμικό του κινήματος να αντέξουμε τις πολύπλευρες επιθέσεις και να κρατήσουμε ζωντανό το ΠΑΣΟΚ.
«σε ολόκληρη την μεταπολιτευτική περίοδο είπε που εμείς ήμασταν στο επίκεντρο των εξελίξεων συσπειρωνόταν γύρω μας χιλιάδες πολίτες είτε γιατί συμφωνούσαν με τις ιδέες, τις αρχές και τις αξίες μας, είτε γιατί απέβλεπαν σε προσωπικές και άλλου είδους διευθετήσεις.
Σήμερα βιώνουμε το γύρισμα αυτής της πορείας και κινούμαστε με ολόκληρη την χώρα αλλά και το πολιτικό σύστημα σε αντίθετοι κατεύθυνση και βαλλόμαστε πανταχόθεν.

Μόνο με συσπείρωση και ενωτική δράση αυτό το μικρό κοινωνικό ΠΑΣΟΚ όπως ειπώθηκε πριν θα σταθεί όρθιο, θα αναταχθεί και θα ξαναπροσεγγίσει τις προοδευτικές δυνάμεις που σε μια μακρά διαχρονική περίοδο στο παρελθόν συμπορεύτηκαν μαζί μας.

Ίσως θα πρέπει λόγω τακτικής να αφήσουμε λίγο σε δεύτερη μοίρα άλλα πολιτικά ζητήματα και να εστιάσουμε την προσοχή μας στα οικονομικά. Γιατί από την καλή η όχι εξέλιξη των οικονομικών εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό και η δυνατότητα άσκησης άλλων θεματικών πολιτικών αφού είναι γνωστό ότι πολιτική χωρίς χρήματα είναι αδύνατο να παραχθεί σε κανένα επίπεδο. Και αυτό το βιώνουμε όλοι αφού δεν προσέχτηκαν στο παρελθόν στον βαθμό που θα έπρεπε τα οικονομικά και πληρώνουμε  όλοι τον λογαριασμό με έναν τρόπο που δεν μας πρέπει και δεν μας αρμόζει σαν υπερήφανους για το ένδοξο παρελθόν μας Έλληνες πολίτες. Όπως ειπώθηκε κατά κόρον και στις εκδηλώσεις για την επέτειο της 3ης Σεπτέμβρη ήταν πράγματι καταστροφική για τα οικονομικά η πενταετία Καραμανλή αφού τότε εκτροχιάστηκαν όλες οι οικονομικές παράμετροι με 16, 5% έλλειμμα (24 δις €), με 300 δις χρέος (120%) επί του ΑΕΠ και με μια Εθνική Οικονομία που δεν ήταν πλέον ανταγωνιστική και εκτός πλέον αγορών. Εμείς κάναμε ότι ήταν δυνατόν εκείνη την περίοδο να αναδείξουμε αυτές τις ευθύνες αλλά η ΝΔ τεχνιέντως απέφευγε την δημόσια συζήτηση αρνούμενη να αναλάβει και τις δικές της αναλογικά μεγάλες ευθύνες που τελικά χρεώθηκαν εκλογικά σε εμάς. Πλέον αυτού στην κάθοδο έχουμε και μια επιθετική στάση από πολλά μέσα ενημέρωσης που μας αρνούνται χρόνο δημοσιότητας η που στην χειρότερη περίπτωση μα αποδίδουν ευθύνες που δεν μας αναλογούν και μια απαξιωτική χωρίς επιχειρήματα κριτική.

Αλλά και παρακολουθώντας προσεκτικά ολόκληρη την περίοδο από το 2009 και μετά που έσκασε η βόμβα στα χέρια μας και έπρεπε να βρεθεί βιώσιμη λύση στην διαχείριση του μεγάλου χρέους της χώρας δεν ακούστηκε από πολιτική δύναμη η από τεχνοκράτη επιστήμονα οικονομολόγο άλλη εναλλακτική βιώσιμη και αξιόπιστη πρόταση. Ο δε Αντώνης Σαμαράς κάνοντας απαξιωτική κριτική στις επιλογές μας πάνω στην βιασύνη του να γίνει πρωθυπουργός τα ανέτρεψε όλα στην πορεία και σήμερα είναι θιασώτης των δικών μας πολιτικών.

Εμείς προσβλέπουμε στο να πιάσουν τόπο οι θυσίες των πολιτών και να ισορροπήσει η χώρα ώστε αξιοποιώντας το πρωτογενές πλεόνασμα που ήδη καταγράφεται να απαλλαχτούμε από την σκληρή επιτήρηση της τρόϊκα και να έχουμε την δική μας αυτοδύναμη οικονομική διαχείριση.
Γιατί είναι φυσικό σήμερα με τις δανειακές συμβάσεις που αναγκαζόμαστε να υπογράφουμε αυτοί να βρίσκονται σε θέση ισχύος.

Οι κινητοποιήσεις για την κατάσταση στα σχολεία είναι λίγο υπερβολικές αφού κάθε χρόνο στην έναρξη της σχολικής χρονιάς παρουσιάζονται δυσλειτουργίες αλλά με την πάροδο του χρόνου αποκαθίστανται και αυτό θα γίνει και εφέτος.

Η εξέλιξη στην Δωδώνη είναι πολύ αρνητική αφού καταδικάζει σε μαρασμό ένα σημαντικό παραγωγικό δυναμικό της περιοχής μας και μαζί με όλους τους φορείς της Ηπείρου θα συνεχίσουμε τις πιέσεις στην νέα ιδιοκτησία της γαλακτοβιομηχανίας να βρει λύση στο πρόβλημα της άμεσης εξόφλησης για το εισκομιζόμενο γάλα των κτηνοτρόφων.

Οι αυτοδιοικητικές εκλογές ξεκίνησαν με την έκφραση φιλοδοξιών από πολίτες που πιστεύουν ότι μπορούν να προσφέρουν στον θεσμό και αυτό είναι θεμιτό. Εμείς δεν πήραμε καμία θέση ακόμη για την αλλαγή του εκλογικού νόμου γιατί θέλουμε πρώτα να συζητήσουμε με τους εκπροσώπους των αυτοδιοικητικών φορέων και πιο συγκεκριμένα την Ένωση Περιφερειών Ελλάδας (ΕΠΕ) και την Κεντρική Ένωση Δήμων (ΚΕΔ). Και ούτε διαβουλευόμαστε ακόμη για χρίσματα η για στηρίξεις αφού επεξεργαζόμαστε αυτό το διάστημα εγκύκλιο για τον ενιαίο επί μέρους χειρισμό των σημαντικών πολιτικών διεργασιών που έχουμε μπροστά μας.
Αφού ευχαρίστησε για την επικοδομητική συζήτηση δεσμεύτηκε ότι με την πρώτη ευκαιρία θα παραστεί ξανά σε συνεδριάσεις της ΝΕ για την πιο σφαιρική ενημέρωση και την διαμόρφωση ενιαίας θέσης για τις πολιτικές μας επιλογές» 

Go to top