Οι έξι υποψήφιοι δήμαρχοι Αρταίων απαντούν στον «ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗ», σε πέντε ίδιες ερωτήσεις, κάποιες ελαφρώς… «ενοχλητικές» εν όψει των εκλογών της 26ης Μαΐου.

Πρόκειται, κατά αλφαβητική σειρά, για τους ΣΤΡΑΤΟ ΚΑΛΛΩΝΗ, ΛΙΤΣΑ ΚΙΤΣΑΝΤΑ, ΓΙΩΡΓΟ ΜΠΑΛΑΓΚΑ, ΓΙΑΝΝΗ ΠΑΠΑΛΕΞΗ, ΤΖΕΝΗ ΤΑΠΡΑΝΤΖΗ και ΧΡΗΣΤΟ ΤΣΙΡΟΓΙΑΝΝΗ.

Όπως υποσχεθήκαμε στους ίδιους του υποψηφίους, από την πλευρά μας δεν θα γίνει κανένας σχολιασμός στο περιεχόμενο των απαντήσεών τους.
Με την ευκαιρία, ευχόμαστε σε όλους τους, καλή επιτυχία!
Οι ερωτήσεις που τους θέσαμε και οι αντίστοιχες απαντήσεις είναι οι παρακάτω:

ΕΡΩΤΗΣΗ 1η: Ιεραρχώντας τα προβλήματα του Δήμου Αρταίων, ποια είναι τα τρία πρώτα που χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης;

ΣΤΡΑΤΟΣ ΚΑΛΛΩΝΗΣ: «Τα προβλήματα του Δήμου, δεν είναι γενικά και αφηρημένα. Αλλιώς τα προσλαμβάνει ο άνεργος, αλλιώς ένας επιχειρηματίας. Άλλες είναι οι επιπτώσεις στους φτωχούς, άλλες στους πλούσιους. Εκ των πραγμάτων πρέπει να διαλέξεις με ποιους θα πάς και ποιους θα αφήσεις. Με αυτή τη λογική, ζητήματα πάλης είναι:
-    Μόνιμη σταθερή δουλειά για όλους. Μονιμοποίηση όλων όσοι δουλεύουν με ελαστικές σχέσεις εργασίας χωρίς όρους και προϋποθέσεις και την απαγόρευση με νόμο αυτών των μορφών εργασίας. Κατάργηση των stage σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και κάθε μορφής ανασφάλιστης εργασίας.
-    Διεκδίκηση  της  πλήρους  επιστροφής  των παρακρατηθέντων. Τα χρήματα αυτά ανήκουν στους εργαζόμενους. Αφαιρούνται, άμεσα ή έμμεσα, από το εισόδημά τους και αναπληρώνονται από πρόσθετους φόρους και τέλη που επιβάλλονται σε βάρος τους.
-    Ανάπτυξη τοπικής πολιτιστικής δραστηριότητας επιστημονικά σχεδιασμένης και οργανωμένης – σε συνεργασία με τις κεντρικές πολιτιστικές δομές – ώστε να υπηρετεί την πολιτιστική – μορφωτική ανάπτυξη του λαού και όχι να είναι τουριστική ατραξιόν. Ενίσχυση των πολιτιστικών φορέων της Άρταςκαι των χωριών, ίδρυση θεάτρου και μουσικών συνόλων με ελεύθερη είσοδο για όλο το λαό. Ενεργοποίηση των δυνατοτήτων που έχουν οι νέοι άνθρωποι στον τομέα αυτό. Με τον τρόπο αυτό θα συμβάλλουμε και με τις δικές μας δυνάμεις, στον περιορισμό της εμπορευματοποίησης που υποβιβάζει διαρκώς το επίπεδο του καλλιτεχνικού έργου, καταργεί τη δωρεάν προσφορά του στο λαό και ανοίγει διάπλατα τις πόρτες στους ιδιώτες μεγαλοεπιχειρηματίες του πολιτισμού».


ΛΙΤΣΑ ΚΙΤΣΑΝΤΑ: «Α) Τα θέματα της καθημερινότητας, κυρίως όμως  σε σχέση με την καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη, ώστε να σπάσουμε τις κάθε είδους  πελατειακές σχέσεις, β) Μέτρα για την τουριστική ανάπτυξη της Άρτας, με έμφαση πρωτίστως στον πολιτισμό, αλλά και τον πρωτογενή τομέα, ώστε να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας κυρίως για τους νέους του τόπου μας  και γ) αντίσταση στις βλαβερές έρευνες και εξορύξεις υδρογονανθράκων,  γιατί αν προχωρήσουν,  τότε οτιδήποτε έχει σχέση με την ανάπτυξη της Άρτας και  την ποιότητα ζωής των κατοίκων της, πάνε περίπατο. Στην ιεραρχία τους, θεωρούμε ότι το τρίτο, είναι το σπουδαιότερο όλων».


ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΠΑΛΑΓΚΑΣ: «Άμεση απάντηση και αντιμετώπιση απαιτεί το κυκλοφοριακό πρόβλημα της πόλης της Άρτας, όπου πέραν των άλλων προφανών προβλημάτων που δημιουργεί, είναι καθοριστικό και στο «χάσιμο χρόνου» των δημοτών, που για άλλους μεταφράζεται σε χάσιμο εργατοωρών και για άλλους δημιουργικής απασχόλησης.
Το δεύτερο που χρειάζεται άμεση αντιμετώπιση είναι η οριοθέτηση και ο εγκιβωτισμός της κοίτης του Αράχθου, άρα και η αξιοποίησή του. Όμως για να γίνει αυτό, πρέπει να στοχεύσουμε από την αρχή στο να αποκτήσει και πάλι ο Άραχθος την κοίτη του, παρά την λεηλασία που υπέστη όλα τα προηγούμενα χρόνια και στο στόχο αυτό καλούμε όλες τις δημοτικές παρατάξεις σε ένα κοινό μέτωπο, αν θέλουμε να μιλάμε για αληθινή προοπτική και πρόοδο της Άρτας.
Το τρίτο πρόβλημα που απαιτεί άμεση απάντηση, όχι μόνο για την πόλη αλλά και για τα χωριά του Δήμου, είναι αυτό των αδέσποτων ζώων, που οφείλουμε να το αντιμετωπίσουμε όχι μόνο στα πλαίσια του νόμου, αλλά και με την ανάλογη ευαισθησία, που εν τέλει καθορίζει και τον πολιτισμό μας».


ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΛΕΞΗΣ: «Κυκλοφοριακό, θέματα καθημερινότητας, αξιοποίηση και τουριστική εκμετάλλευση της ενότητας Λίμνης Πουρναρίου – Άραχθος – Αμβρακικός Κόλπος».

ΤΖΕΝΗ ΤΑΠΡΑΝΤΖΗ: «Θεωρώ ότι δεν έχει νόημα μια απλή παράθεση προβλημάτων, όσο καλά τεκμηριωμένη κι αν είναι, αν δεν αναδείξουμε το κυρίαρχο πρόβλημα, που είναι οι αιτίες που γεννάνε τα όποια προβλήματα. Αυτές είναι η εσωστρέφεια, η αδιαφορία και η ιδιώτευση, με την έννοια της αποφυγής της ενεργής ενασχόλησης με τα κοινά. Αν αντιμετωπιστούν τα ζητήματα αυτά, τότε μπορούν να υπερβληθούν κάθε λογής εμπόδια. Ο “Κλεισθένης”, άλλωστε, μας δίνει ουσιαστικές δυνατότητες παρέμβασης. Αν δεν τις αξιοποιήσουμε, θα κριθούμε πολύ αυστηρά από τα παιδιά μας».

ΧΡΗΣΤΟΣ ΤΣΙΡΟΓΙΑΝΝΗΣ: «Το 2014, όταν αναλάβαμε είχαμε να επιλέξουμε μεταξύ δύο δρόμων: ο ένας ήταν να αρκεστούμε στα εύκολα. Σε μικρά έργα βιτρίνας που δεν θα έδιναν προοπτική στον τόπο. Ο άλλος δρόμος ήταν και ο πιο δύσκολος, αλλά και εκείνος που επιλέξαμε: να ξυπνήσουμε ξεχασμένα μεγάλα έργα. Σε αυτό το κομμάτι έγιναν πάρα πολλά βήματα μπροστά.
Εντός της θητείας μας δρομολογήθηκε η Οριοθέτηση και η Αντιπλημμυρική προστασία του ποταμού Αράχθου, εξασφαλίσαμε χρηματοδότηση για την αξιοποίηση και τη λειτουργία του πρώην ΞΕΝΙΑ Άρτας και κατ’ επέκταση Κάστρο και ΞΕΝΙΑ ανοικτό μετά από 26 χρόνια, εντάξαμε στο ΕΣΠΑ και δημοπρατούμε την αναπαλαίωση του Ιστορικού Δημαρχείου, ξεκινήσαμε την κατασκευή του Ειδικού Σχολείου, χωροθετήσαμε και ξεκινήσαμε τις μελέτες για το Επιχειρηματικό Πάρκο, όταν για 40 χρόνια το πρόβλημα παρέμενε άλυτο, ξεκινήσαμε και ολοκληρώνουμε τη μελέτη για την κατασκευή του Μόνιμου Εκθεσιακού Χώρου 3000 τετραγωνικών, δημιουργούμε το Open Mall, κάνουμε αναπλάσεις σε πολλά σημεία στην πόλη, δημιουργούμε την Πολιτιστική Διαδρομή, κατασκευάζουμε ποδηλατόδρομους, ασφαλτοστρώνουμε 50 χιλιόμετρα αγροτικού δικτύου, υλοποιούνται έργα αποχετεύσεων και υδρεύσεων σε πολλούς οικισμούς, προχωρήσαμε αντιπλημμυρικά και εγγειοβελτιωτικά έργα. Προφανέστατα έγιναν ακόμη περισσότερα σε επίπεδο καθημερινότητας, τουρισμού, πολιτισμού, αγροτικής ανάπτυξης και κοινωνικής μέριμνας. Έγιναν πάρα πολλά, αλλά φυσικά δεν έγιναν όλα.
Στην επόμενη θητεία, με δεδομένο ότι έχουμε δρομολογήσει τα παραπάνω μεγάλα έργα, θα δώσουμε ακόμη μεγαλύτερη έμφαση στην καθημερινότητα, όπου οι ανάγκες είναι πολλές και θα είμαστε ακόμη πιο κοντά στον πολίτη. Κυρίαρχη θέση στην ατζέντα μας για την επόμενη θητεία έχει η διαρκής ενίσχυση των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, καθώς δυστυχώς, η κρίση πλήττει πολλούς συμπολίτες μας, ενώ θα δώσουμε ακόμη μεγαλύτερη έμφαση στον πρωτογενή τομέα και στην προώθηση των τοπικών μας προϊόντων και θα εστιάσουμε με συγκεκριμένες αναπτυξιακές παρεμβάσεις στον ποταμό Άραχθο, στον Αμβρακικό Κόλπο και στη Λίμνη Πουρναρίου. 
Όλα αυτά, φυσικά, χωρίς να αφήσουμε τον τουρισμό και τον πολιτισμό που δημιουργούν τις συνθήκες για να ενισχύσουμε την τοπική οικονομία. Στην θητεία που ολοκληρώνεται, αλλά και στην επόμενη, στηριχθήκαμε και θα στηριχθούμε στους πέντε βασικούς άξονές μας που είναι τα αναπτυξιακά έργα, η καθημερινότητα, η κοινωνική μέριμνα, η αγροτική οικονομία και ο τουρισμός. Η Άρτα έχει ανάγκη και τις πέντε αυτές θεματικές για να συνεχίσει να βρίσκεται στις ράγες προόδου και ανάπτυξης στις οποίες την έχουμε βάλει σε αυτή τη θητεία».

 

ΕΡΩΤΗΣΗ  2η: Ποια είναι η διαφορά σας με τους άλλους υποψηφίους, ώστε να δικαιούστε τη ψήφο των δημοτών;

 

ΣΤΡΑΤΟΣ ΚΑΛΛΩΝΗΣ: «Οι άλλοι υποψήφιοι δεν είναι απλά πρόσωπα, είναι εκπρόσωποι πολιτικών κομμάτων και είναι υπόλογοι για την πολιτική που έχουν εφαρμόσει στο παρελθόν αλλά και στο σήμερα, μία πολιτική που τσακίζει την εργατική λαϊκή οικογένεια, τους εργαζόμενους και το λαό γενικότερα. Για το λόγο αυτό, αποφεύγουν να απευθύνονται στα λαϊκά στρώματα, να παίρνουν θέση και κυρίως να αγωνίζονται στο πλάι τους. Δεν είναι τυχαίο, ότι όλη τους η προεκλογική δουλειά, στηρίζεται σε ένα γενικό καλό των πολιτών της Άρτας. Τι γίνεται όμως, όταν ό εργοδότης πολίτης Αρτινός, αφήνει απλήρωτους τους Αρτινούς πολίτες εργαζομένους; Τι θέση παίρνουν στη σύγκρουση των εργαζομένων και των αγροτών με την εργοδοσία, τους επιχειρηματίες που λυμαίνονται τον πρωτογενή τομέα; Γιατί τα εργοστάσια γάλακτος και σε συνθήκες κρίσης διπλασίαζαν τα κέρδη τους, και μειώνονταν η τιμή του γάλακτος; Με αυτές τις σκέψεις καλούμε το λαό να απαντήσει με την ψήφο του τι δήμαρχο θέλει;  Δήμαρχο - υπηρέτη της κυβέρνησης - ΕΕ - επιχειρηματικών συμφερόντων ή δήμαρχο που μαζί με τον εργαζόμενο λαό θα διεκδικεί λύσεις;».

ΛΙΤΣΑ ΚΙΤΣΑΝΤΑ: «Η διαφορά όχι μόνο η δική μου, αλλά  και  όλων των ανθρώπων που αποτελούν τη δημοτική μας παράταξη έγκειται καταρχήν στην συνέπεια, την ανιδιοτέλεια και την πίστη μας σε αρχές και αξίες , τις οποίες δεν διαπραγματευόμαστε, αλλά και ούτε και τις ξεπουλάμε χάριν τους ατομικού συμφέροντος ή της «καρέκλας»  και φυσικά  στην κοινωνική προσφορά και στην αγωνιστικότητά μας, η οποία είναι γνωστή σε όλη την αρτινή κοινωνία. Ευτυχώς για μας, όλοι γνωρίζουν την συνεπή  παρουσία μας στο δημοτικό συμβούλιο όλα αυτά τα πέντε χρόνια που πέρασαν, την δυναμική αντιπολίτευση που ασκήσαμε στο νυν δήμαρχο και στις πρακτικές του, την κατάθεση αλλά και διεκδίκηση εναλλακτικών προτάσεων και λύσεων πάνω σε τοπικά  θέματα και προβλήματα, χωρίς να  λογαριάζουμε το πολιτικό κόστος (όπως π.χ η αγώνας μας για Κάστρο και Ξενία ανοιχτό, ο οποίος  τελικά καρποφόρησε,  η  δράση μας ενάντια στις εξορύξεις υδρογονανθράκων, η υπεράσπιση τους δημόσιου χώρου κλπ)  και φυσικά το ήθος και τη σεμνότητα που επιδείξαμε  και συνεχίζουμε να επιδεικνύουμε καθ’ όλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου. Επίσης ένα επιπλέον χαρακτηριστικό μας είναι και η αποφασιστικότητά μας. Εμείς , είτε στο τιμόνι του Δήμου είτε στα έδρανα της αντιπολίτευσης, δεσμευόμαστε ότι θα παλεύουμε για το καλό των συμπολιτών και του τόπου μας, θα αντιστεκόμαστε σε κατεστημένα και  πρακτικές που μας πισωγυρίζουν , σε συμφέροντα και ιδιοτελείς  συμπεριφορές, σε νεοφιλελεύθερα μέτρα και αντιδημοκρατικές  ή φασιστικές συμπεριφορές. Θα προτάσσουμε η δημοκρατία, τη συμμετοχή και την αλληλεγγύη και  θα συνεργαζόμαστε μόνο στη βάση προγραμμάτων και αρχών,  πάνω σε συγκεκριμένα θέματα, με κριτήριο μόνο το καλό του τόπου και όχι το προσωπικό συμφέρον ή  άλλου είδους οφέλη και αξιώματα.  Αυτή είναι η δική μας διαφορά και γι’ αυτό καλούμε τους συνδημότες μας να μας τιμήσουν με την ψήφο τους».


ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΠΑΛΑΓΚΑΣ: «Η αγωνία για το παρόν και το μέλλον της Άρτας και τον χωριών που απαρτίζουν τον ενιαίο Δήμο Αρταίων, ήταν ο κοινός παρανομαστής που «γέννησε» τον συνδυασμό «ΠΟΛΙΤΕΣ ΜΕ ΟΡΑΜΑ για τον Δήμο Αρταίων». Έτσι δημότες από όλες τις δημοτικές ενότητες της Άρτας με διαφορετική  πολιτική, επαγγελματική, κοινωνική αφετηρία και ηλικία, παραμέρισαν όσα τους χωρίζουν και συνέκλιναν σε όσα τους ενώνουν.
Ο συνδυασμός μας «ΠΟΛΙΤΕΣ ΜΕ ΟΡΑΜΑ για τον Δήμο Αρταίων» δεν χωρά σε στενάχωρα κοστούμια.
Δεν έχει δεύτερες ταμπέλες, δεν έχει σύνορα, δεν έχει φράχτες.
Είναι ανοιχτός  στους Αρτινούς  και στις Αρτινιές που αγαπούν αυτόν τον τόπο!
Τους αγκαλιάζει όλους και τον αγκαλιάζουν όλοι!
Είναι η συνέχεια των καλύτερων αυτοδιοικητικών παραδόσεων και παρατάξεων αυτού του τόπου!».


ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΛΕΞΗΣ: «Η αυτοδιοικητική μου εμπειρία, η γνώση που αποκτήθηκε στα 3,5 χρόνια της δημαρχιακής μου θητείας και η βούληση και η αποφασιστικότητα αξιοποίησης όλων των αναπτυξιακών δυνατοτήτων και προοπτικών της περιοχής μας που γνωρίζω όσο λίγοι, λόγω της πολύχρονης ενασχόλησής μου με τα κοινά είναι λόγοι, που δίνουν την απάντηση σε αυτό το ερώτημά σας».

ΤΖΕΝΗ ΤΑΠΡΑΝΤΖΗ: «Το μόνο που μπορώ να πω είναι ό,τι εγώ, ως πολίτης, θα ήθελα από έναν Δήμαρχο. Θα ήθελα έναν Δήμαρχο που να εμπνέει τους δημότες, ώστε να δημιουργήσουν ο καθένας ξεχωριστά και όλοι μαζί έναν Δήμο που όλοι θα τον θεωρούμε ως το σπίτι μας. Πιστεύω σε έναν Δήμαρχο ηγέτη, συντονιστή και οραματιστή και όχι σε έναν δήμαρχο τεχνοκράτη και διαχειριστή. Πιστεύω ότι η Δημοκρατία, η συλλογικότητα και η κοινοτικότητα θα πρέπει να είναι τα θεμέλια μιας χρηστής δημοτικής αρχής, η οποία θα εδράζεται στην ανθρώπινη διάσταση. Πιστεύω βαθιά στον Κλεισθένη και στις δυνατότητες που μας δίνει η απλή αναλογική, και είμαι ιδιαίτερα επιφυλακτική όταν ακούω κάποιους να ισχυρίζονται ότι θα δημιουργηθούν “πρόβληματα κυβερνησιμότητας”. Αυτές είναι οι αξίες που ορίζουν την πολιτική “περπατησιά” μου, αυτά πρεσβεύω όλα αυτά τα χρόνια που υπηρετώ την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Τα υπόλοιπα, ας τα κρίνουν οι συνδημότες μου».

ΧΡΗΣΤΟΣ ΤΣΙΡΟΓΙΑΝΝΗΣ: «Κατ’ αρχήν σεβόμαστε τον αγώνα και τις προθέσεις όλων των υποψηφίων Δημάρχων και δημοτικών συμβούλων για μια καλύτερη Άρτα. Όμως, η κύρια διαφορά μας με τους άλλους υποψηφίους αφορά στη γνώση και στην εμπειρία που έχουμε αποκομίσει και από την τρέχουσα δημοτική περίοδο, αλλά και από την ενασχόλησή μου προσωπικά λόγω του αντικειμένου της εργασίας μου ως μηχανικός στη δημόσια διοίκηση και στα χρηματοδοτικά προγράμματα.  
Και αυτό, τη στιγμή που αντιμετωπίσαμε πολλές δυσκολίες, για τις οποίες βέβαια δεν ευθυνόμαστε εμείς, όπως είναι ο περιορισμός προσλήψεων και η μείωση των εσόδων από το Κράτος έως και 70% λόγω μνημονίων, καθώς και τα capital control που μας επιβλήθηκαν εν μια νυκτί. Σε μια δύσκολη περίοδο όπου το πρώτο έργο του ΕΣΠΑ εντάχθηκε τρία χρόνια αφού αναλάβαμε και παρ’ όλα αυτά εμείς τα καταφέραμε και έχουμε φέρει στην Άρτα 40 εκ. ευρώ από διάφορα χρηματοδοτικά προγράμματα.
Η διαφορά μας λοιπόν είναι ότι και ξέρουμε και θέλουμε και μπορούμε να πάμε την Άρτα μπροστά. Και όχι μόνο αυτό, αλλά δεσμευόμαστε κιόλας! Και τις δεσμεύσεις μας τις τηρούμε στο ακέραιο! Ό, τι λέμε το κάνουμε! Μην ξεχνάτε ότι στην θητεία μας έχουμε ολοκληρώσει το 95% των όσων δεσμευθήκαμε στις εκλογές του 2014. Και πλέον, την εποχή που είναι εμφανές ότι η Άρτα μπαίνει σε ράγες ανάπτυξης, εμείς είμαστε εκείνοι που ξέρουμε πώς θα συνεχίσει να είναι πάνω σε αυτές τις ράγες η περιοχή μας. Δουλεύουμε σκληρά, καθημερινά, με πρόγραμμα και στόχο. Για εμάς και τα παιδιά μας!
Και επειδή με ρωτάτε, ποια είναι η διαφορά μας ώστε να μας εμπιστευθούν και πάλι οι Αρτινοί, σας απαντώ ότι πέραν των παραπάνω είναι γιατί διαθέτουμε και ένα ψηφοδέλτιο νίκης, βασισμένο στους ανθρώπους εκείνους με τους οποίους πορευτήκαμε και δουλέψαμε για την Άρτα από το 2014 μέχρι σήμερα, αλλά και με έναν σημαντικό αέρα ανανέωσης, με πρόσωπα γνωστά στην Αρτινή κοινωνία, από όλο το φάσμα των ηλικιών, από όλους τους επαγγελματικούς και κοινωνικούς χώρους, από όλους τους πολιτικούς χώρους, με εμπειρία, με γνώσεις, με φρέσκιες ιδέες και με μεγάλη θέληση να προσφέρουν στην πόλη και στους συμπολίτες».

ΕΡΩΤΗΣΗ 3η: Στην περίπτωση που δεν θα είστε στο 2ο γύρο των εκλογών, θα πάρετε θέση υπέρ υποψηφίου δημάρχου;

ΣΤΡΑΤΟΣ ΚΑΛΛΩΝΗΣ: «Είναι προφανές, ότι σ’ αυτό το θέμα δεν χωράνε υποκρισίες, του στυλ: «θα δούμε», «σύγκλιση προγραμμάτων και θέσεων» κ.λ.π. Από τη στιγμή που κατεβαίνεις με ένα συνδυασμό, προφανώς και είσαι αντίθετος με την πολιτική των άλλων. Εκ των πραγμάτων, η όποια υποστήριξη και με δοσμένη την έλλειψη πλειοψηφίας, θα έχει και ανταλλάγματα. Ειδικότερα για εμάς, δεν μπορεί να υπάρξει συνεργασία, ούτε υποστήριξη σε συνδυασμούς που έτσι και αλλιώς είμαστε σε αντίθετη πλεύση».

ΛΙΤΣΑ ΚΙΤΣΑΝΤΑ: «Θεωρούμε ότι έχουμε όλες τις προϋποθέσεις να είμαστε στο δεύτερο γύρο των εκλογών και θα είμαστε. Οτιδήποτε άλλο όμως,  αν αυτό δεν επιτευχθεί, θα το συζητήσουμε τη Δευτέρα μετά τις εκλογές  και πάντα μέσα από τις συλλογικές μας διαδικασίες.  Εμείς πάντως, όπως γνωρίζετε, δεν δίνουμε γραμμές. Εμπιστευόμαστε στην κρίση και τη βούληση των συνδημοτών μας».

ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΠΑΛΑΓΚΑΣ: «Εμείς δίνουμε τον αγώνα τον καλό, για να είμαστε στον 2ο γύρο των εκλογών, οπότε και δεν μπαίνουμε σε τέτοια διλήμματα, που αν μη τι άλλο αποπροσανατολίζουν τους δημότες τόσο από τα προβλήματα, όσο και από τις θέσεις που εκφράζουμε γι’ αυτά.
Και πιστεύουμε ότι θα τον πετύχουμε αυτόν τον στόχο. Άλλωστε αυτό δείχνει και το γεγονός πως καθημερινά όλο και περισσότεροι δημότες συστρατεύονται μαζί μας, επιβραβεύοντας τα όσα λέμε και όσα πράττουμε.
Οπότε το ερώτημα αυτό πρέπει να απαντηθεί από τους αντιπάλους μας».

 

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΛΕΞΗΣ: «Ο συνδυασμός μας «ΓΕΦΥΡΑ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ», για λόγους που ξεπέρασαν τις θελήσεις των συνδημοτών μας, δεν μας ανανεώθηκε η εντολή στις προηγούμενες εκλογές, για συνέχιση του δημιουργικού μας έργου και για την ολοκλήρωσή του. Αυτό έγινε αντιληπτό από τους δημότες μας, οι οποίοι, στις εκλογές της 26ης Μαΐου, θα μας εμπιστευθούν εκ νέου την ψήφο τους. Συνεπώς για εμάς δεν θα υπάρξει τέτοιο ενδεχόμενο. Ακόμη και να υπήρξε, εκείνοι που πιστεύουν σε εμάς, έχουν προσωπικότητα, πολιτική επάρκεια και σε καμιά περίπτωση δεν είναι καθοδηγούμενοι.
Αλλά και ο ίδιος προσωπικά δεν θα επέτρεπα στον εαυτό μου, οποιαδήποτε κίνηση, που θα απαξίωνε τους δημότες – ψηφοφόρους μας».

ΤΖΕΝΗ ΤΑΠΡΑΝΤΖΗ: «Κύριε Στασινέ, η δυναμική που έχει δημιουργηθεί καιρό τώρα από την παρουσία μας στην κοινωνία, η πλατύτητα και η ενότητα του ψηφοδελτίου μας, ο κόσμος που βοά, είμαστε πεπεισμένοι πως δεν δίνουν καν τέτοια πιθανότητα, και βέβαια στα κοινά, «επί μη επιστητού», δεν πρέπει να συζητούμε, ούτε σαν «όνειρο θερινής νυκτός» κάποιων που επιχειρούν να σερβίρουν «ξαναζεσταμένες σούπες».

ΧΡΗΣΤΟΣ ΤΣΙΡΟΓΙΑΝΝΗΣ: «Όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα των εκλογών, η κρίση του Αρτινού λαού είναι σεβαστή. Εμείς θα συνεργαστούμε με τον οποιονδήποτε πάνω στις προγραμματικές μας θέσεις. Άλλωστε τα προβλήματα του τόπου είναι κοινά και για να επιλυθούν χρειάζονται συνεργασίες. Θέλω να πιστεύω ότι αντίστοιχα θα συνεργαστούν και οι υπόλοιποι υποψήφιοι μαζί μου. Άλλωστε, η εποχή της καθοδήγησης του εκλογικού σώματος από κάποιον επικεφαλής έχει περάσει ανεπιστρεπτί».

ΕΡΩΤΗΣΗ 4η: Είστε διατεθειμένοι για μετεκλογική συνεργασία εντός του Δημοτικού Συμβουλίου κι αν ναι, πείτε μας τρεις αδιαπραγμάτευτους προγραμματικούς σας όρους;

ΣΤΡΑΤΟΣ ΚΑΛΛΩΝΗΣ: «Αν με τον όρο συνεργασία εννοείται την από κοινού υπερψήφιση κάποιων αποφάσεων, αλλά και την προώθηση λύσεων σε λαϊκά προβλήματα, βεβαίως και θα πρωτοστατήσουμε με κύριους στόχους:
-    Την κατάργηση, ή τουλάχιστον την μείωση,  κάθε είδους τοπικής φορολογίας, ανταποδοτικών, αντισταθμιστικών και άλλων τελών, καθώς και κάθε έμμεσης φορολογίας, που χτυπάνε το λαϊκό εισόδημα.
-    Την διεκδίκηση πλήρους και επαρκούς κρατικής  χρηματοδότησης όλων των οργάνων της τοπικής διοίκησης από τον κρατικό προϋπολογισμό για τη λειτουργία των υπηρεσιών του Δήμου.
-    Διεκδίκηση Κρατικού δικτύου  υποδομών κοινωνικών εγκαταστάσεων με δωρεάν πλήρεις υπηρεσίες για την οικογένεια, το παιδί, τα άτομα τρίτης ηλικίας, τα ΑμΕΑ, χωρίς προϋποθέσεις και εξαιρέσεις. με δωρεάν κρατικές παιδικές κατασκηνώσεις για όλα τα παιδιά των εργαζομένων και των ανέργων, των άλλων λαϊκών στρωμάτων».

ΛΙΤΣΑ ΚΙΤΣΑΝΤΑ: «Για μας  η οποιαδήποτε μετεκλογική συνεργασία θα γίνει όχι γενικά και εν λευκώ αλλά πάνω σε συγκεκριμένα θέματα, στη βάση προγραμματικών θέσεων και αρχών, είτε είμαστε εμείς στη διοίκηση του Δήμου είτε όχι. Αν μας αναθέσει ο Αρτινός λαός την διοίκηση του Δήμου δεν θα προσφέρουμε "καρέκλες" και θέσεις απλώς για την εξασφάλιση συγκυριακών πλειοψηφιών, χωρίς διαφάνεια, αρχές και προγραμματικές συμφωνίες.. Μακριά από μας πρακτικές συναλλαγής και υπογείων συζητήσεων για αξιώματα και «οφίτσια». Επίσης σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση, όντας δημοτικοί σύμβουλοι, δεν θα αποζητήσουμε με όρους συνδιαλλαγής, ούτε αντιδημαρχιλίκια ούτε αξιώματα.  Ως μια ελεύθερη φωνή, που κομίζει ιδέες και προτάσεις, αλλά και που αντιστέκεται σε  συντηρητικές ή νεοφιλελεύθερες θέσεις και αντιλήψεις,  παλαιοκομματικές και συγκεντρωτικές πρακτικές που μας πάνε πίσω,  αλλά  και κατεστημένα κάθε είδους, θα είμαστε παρόντες και δρώντες, άλλοτε συνεργαζόμενοι και άλλοτε αντιπολιτευόμενοι, με γνώμονα πάντα το καλό του τόπου και στων συνδημοτών μας και πρωτίστως των αδυνάμων.  Για να δώσουμε πραγματική διάσταση στην απλή αναλογική, ουσιαστικό νόημα στην  δημοκρατία, χρώμα και κατεύθυνση στον πλουραλισμό. Θέλουμε να σπρώξουμε τα πράγματα προς  μια  προοδευτική, ανατρεπτική και εναλλακτική  κατεύθυνση και τροχιά. Μπορούμε να το κάνουμε και θα το κάνουμε».

ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΠΑΛΑΓΚΑΣ: «Πιστεύουμε ακράδαντα στις συνεργασίες εντός του Δημοτικού Συμβουλίου, γιατί μόνο έτσι μπορούν να παραχθούν τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα για την πρόοδο του Δήμου μας και των δημοτών μας.
Ωστόσο θεωρώ ότι είναι τουλάχιστον άκαιρο, όσο και άκομψο να μιλάμε προκαταβολικά και μάλιστα πριν αποφανθεί ο δημότης για το τι θέλει, τόσο για λογαριασμό του, όσο και για όρους».


ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΛΕΞΗΣ: «Η συνευθύνη και η συναποφασιστικότητα στις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, είναι στόχος και υποχρέωση όλων μας. Με όρους; Όλα στο φως, διαφάνεια χωρίς αστερίσκους, όχι «οφίτσια» δια της συναλλαγής».

ΤΖΕΝΗ ΤΑΠΡΑΝΤΖΗ: «Εγώ, και στην αυτοδιοικητική μου πορεία, μιας και υπηρέτησα και από την θέση της αντιπολίτευσης αλλά και της διοίκησης σαν εκλεγμένη (πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου, Αντιδήμαρχος), πάντα είχα την άποψη των συνεργασιών και την φιλοσοφία των συμμαχιών στην αυτοδιοικητική νοοτροπία μου. Πόσο μάλλον με το νομοθέτημα του «Κλεισθένη», που σε γενικές γραμμές αποτελεί εργαλείο και μονόδρομο τέτοιων συνεργασιών. Όμως, στην πορεία αυτή ένας είναι ο απόλυτος κριτής, ο μόνος που επιβάλει το παιχνίδι και καθορίζει τους όρους του ανάλογα με τις εξελίξεις είναι ο κόσμος και οι δημοκρατικές διαδικασίες. Ο τελικός αυτός κριτής, οι συνδημότες μας δηλαδή, είναι ο μόνος κυρίαρχος των όποιων αποφάσεων, κι αυτός είναι και ο μόνος όρος μας: να τον σεβαστούμε».

ΧΡΗΣΤΟΣ ΤΣΙΡΟΓΙΑΝΝΗΣ: «Ο «Κλεισθένης» όπως είναι δομημένος ευνοεί τις συνεργασίες. Εδώ, όμως, πρέπει να πω κάτι σημαντικό: το σύστημα ευνοεί τις συνεργασίες, αλλά δεν θα πρέπει να ευνοεί τις συναλλαγές! Γιατί, δυστυχώς, πολλοί έχουν περάσει στο άλλο άκρο και παρατηρούμε το φαινόμενο όχι των υποψηφίων δημάρχων, αλλά των υποψηφίων… αντιδημάρχων! Οι όποιες συνεργασίες κάνουμε θα είναι μόνο μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο και επί των προγραμματικών μας θέσεων. Αυτό είναι μια κόκκινη γραμμή, απαράβατη για εμάς και εμένα προσωπικά. Για αυτό ζητούμε από τον Αρτινό λαό να μας εμπιστευθεί για μια δεύτερη θητεία, έτσι ώστε να ολοκληρώσουμε τα έργα τα οποία εμείς οραματιστήκαμε, σχεδιάσαμε, δρομολογήσαμε και υλοποιούμε. Να μας δώσει μια ισχυρή και ξεκάθαρη εντολή, έτσι ώστε να  κάνουμε όσο το δυνατόν περισσότερα έργα για τους Αρτινούς και να μην είμαστε έρμαιοι λαϊκίστικων τακτικών…
Έτσι νομίζω ότι απαντώ και στο δεύτερο σκέλος της ερώτησής σας σχετικά με τους τρεις αδιαπραγμάτευτους προγραμματικούς όρους. Επαναλαμβάνω, ότι σε καμία περίπτωση δεν θα υποκύψω σε πιέσεις για την… καρέκλα, ότι θα συνεργαστώ με τον οποιονδήποτε με βάση το προεκλογικό πρόγραμμα και τις προγραμματικές του θέσεις και πως η όποια συνεργασία θα γίνει μόνον μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο. Δεύτερες σκέψεις και υπόγειες διεργασίες δεν θα τις ανεχτώ. Η Άρτα πρέπει να ξεφύγει από τέτοιες νοοτροπίες και αντιλήψεις. Δεν ταιριάζουν στους Αρτινούς τέτοιες συμπεριφορές…  Πρέπει όλοι μαζί να πάμε την Άρτα μπροστά. Η Άρτα έχει μπει σε ράγες ανάπτυξης, η Άρτα αλλάΖει και είμαστε περήφανοι για τον τόπο μας».

ΕΡΩΤΗΣΗ 5η: Αν βρεθείτε στο τιμόνι του Δήμου Αρταίων, πείτε μας τρία πράγματα, τα οποία δεν πρόκειται να ανεχτείτε;

ΣΤΡΑΤΟΣ ΚΑΛΛΩΝΗΣ: «- Καμία είσοδο επιχειρηματικών συμφερόντων, με το μανδύα της τοπικής κοινωνίας ή των ΜΚΟ, στο περιεχόμενο, στη διοίκηση και γενικά στη διαχείριση των σχολικών μονάδων. Καμιά αύξηση των δημοτικών τελών για τη λειτουργία των σχολείων, κανένα πρόσθετο χαράτσι άμεσα στους γονείς, κανένας «σπόνσορας» στην εκπαίδευση.
-Αντιπαλεύουμε τη γενίκευση της ανατροπής των εργασιακών σχέσεων και την επέκταση της εφαρμογής «ευέλικτων εργασιακών σχέσεων» στους ΟΤΑ μέσω προγραμμάτων περιορισμένου χρόνου, Τοπικών Πρωτοβουλιών Απασχόλησης, προγραμμάτων κατάρτισης, ή άλλων μέσω ΟΑΕΔ, κ.λπ., αλλά και οποιωνδήποτε άλλων μορφών επιχειρήσεων.
-Καμία συγκάλυψη των περιβαλλοντικών προβλημάτων.Καμία ανοχή  στα αίτια και στους ενόχους. Σε αυτούς που οραματίζονται την Άρτα σαν ένα νέο «Κατάρ» με Σεϊχηδες και γιουσουφάκια».


ΛΙΤΣΑ ΚΙΤΣΑΝΤΑ: «Α) Πιέσεις και εκβιασμούς από μεγάλα  -ή και μικρότερα- συμφέροντα και μηχανισμούς εξουσίας κάθε είδους, κομματικούς ή άλλους. Β) Προσωπικές φιλοδοξίες και αριβισμούς που θα υπονομεύουν το συμφέρον του τόπου και Γ) Πολιτικές που έρχονται σε ευθεία αντιδιαστολή με τη διαφύλαξη του περιβάλλοντος και της βιώσιμης ανάπτυξης του τόπου, όπως π.χ οι έρευνες και εξορύξεις υδρογονανθράκων, καθώς και πολιτικές  ιδιωτικοποίησης δημοσίων χώρων και αγαθών ή υφαρπαγής της  περιουσίας των αρτινών πολιτών από τον οποιοδήποτε (Υπεραταμείο,  Ιδιωτικές εταιρίες κλπ)».

ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΠΑΛΑΓΚΑΣ: «Το πρώτο και κυριότερο για μένα είναι η αγνόηση των δημοτών, των προβλημάτων που τους απασχολούν και των αιτημάτων που θέτουν.
Θεωρώ αδιανόητο, προεκλογικά να ζητούμε την εμπιστοσύνη των Αρτινών για να τους υπηρετήσουμε και μετεκλογικά να τους  αντιμετωπίζουμε, θα μου επιτρέψετε την έκφραση, ως υπηκόους.
Γι’ αυτό και λέω και το επαναλαμβάνω ότι εντολές μας, άρα και προτεραιότητά μας είναι ο δημότης μας κι ασφαλώς όχι η ματαιοδοξία και η φιλοδοξία που μπορεί να έχει ο κάθε ένας.
Το δεύτερο είναι η επανάπαυση σε θέσεις και οφίτσια, που εξ ορισμού απαιτούνται για την διοίκηση του δήμου και ως εκ τούτου η καταβολή ήσσονων προσπαθειών για την επίλυση των προβλημάτων τόσο από μένα προσωπικά όσο και από τους συνεργάτες μου.
Το λέω και το επαναλαμβάνω, ότι δεν φτάνει μόνον η γνώση των προβλημάτων αλλά για την επίλυσή τους απαιτείται σκληρή δουλειά και διαρκής αγώνας. Μόνον έτσι θα μπορούμε να κοιτάμε τους συνδημότες στα μάτια.
Και το τρίτο είναι ο διαχωρισμός των δημοτικών υπαλλήλων, σε δικούς μας και στους άλλους, σε καλούς και κακούς.
Την επομένη των εκλογών όλοι είναι συνεργάτες μας και μόνο όλοι μαζί μπορούμε να πάμε τον Δήμο μας ένα βήμα μπροστά. Κι αυτό για μένα είναι αδιαπραγμάτευτο».


ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΛΕΞΗΣ: «Εκβιασμούς για εξυπηρέτηση μικρών ή μεγάλων συμφερόντων, πιέσεις για εξυπηρέτηση κομματικών σκοπιμοτήτων, παρεμβάσεις άνωθεν και για οποιονδήποτε λόγο.
Ο Δήμος Αρταίων δεν θα είναι απλός διαχειριστής αυτονόητων ζητημάτων και υποχρεώσεων. Θα είναι πυλώνας οικονομικής, κοινωνικής και πολιτιστικής ανάπτυξης και σε όλους τους τομείς. Πήγαν χαμένα αρκετά χρόνια, πρέπει να ξαναβρούμε τον βηματισμό μας».

ΤΖΕΝΗ ΤΑΠΡΑΝΤΖΗ: «Αγαπάω πάρα πολύ την Άρτα. Εδώ έχω γεννηθεί, εδώ έχω επιλέξει να ζω και σε αυτόν τον τόπο είναι αφιερωμένη η διαδρομή μου στην Τοπική Αυτοδιοίκηση όλα αυτά τα χρόνια. Το όραμα και το πρόγραμμά μας για έναν σύγχρονο Δήμο, για τον Πρωτογενή Τομέα, για τον Πολιτισμό και τον Αθλητισμό έχουν ήδη δημοσιοποιηθεί. Είναι προϊόν κοινής ζύμωσης και συνεργασίας των αρμόδιων επιτροπών της  Παράταξής μας, με την δική μου επιστασία και συντονισμό. Είμαστε όλοι υπερήφανοι για το Πρόγραμμά μας! Ως αυριανή Δήμαρχος, βασικό μου χρέος θεωρώ ότι είναι να υπηρετήσω και να προασπίσω το συλλογικό όραμα, στο πλαίσιο των αρχών της Δημοκρατίας. Γι’ αυτό δεν πρόκειται να ανεχτώ πράξεις και συμπεριφορές που υποσκάπτουν τις συλλογικές αποφάσεις των δημοτών. Δεν πρόκειται να ανεχτώ μίζερες μικροπολιτικές προσεγγίσεις που δεν έχουν καμία σχέση με το πνεύμα και το ήθος που θα πρέπει να χαρακτηρίζουν την Αυτοδιοίκηση. Τέλος, δεν πρόκειται να ανεχτώ την εσωστρέφεια, τον εφησυχασμό και την ρουτινιάρικη παραίτηση από τα κοινά. Αγαπάω πάρα πολύ την Άρτα για να το κάνω…».

 

ΧΡΗΣΤΟΣ ΤΣΙΡΟΓΙΑΝΝΗΣ: «Όσοι γνωρίζουν από την Τοπική Αυτοδιοίκηση και δεν είναι …κομήτες ή κομματικοί «σωτήρες», ξέρουν ότι είναι μια αέναη πάλη με το κεντρικό κράτος! Ανεξαρτήτως κυβέρνησης, ιδιαίτερα στα μνημονιακά χρόνια.
Τοπική Αυτοδιοίκηση σημαίνει διαρκείς διεκδικήσεις. Και εμείς διεκδικούμε για την Άρτα και τους Αρτινούς, όπως το Δωρεάν Ρεύμα για όλους τους δημότες ως ανταποδοτικό από τη λειτουργία του φράγματος Πουρναρίου, την παραχώρηση των Παραποτάμιων δημόσιων εκτάσεων στο Δήμο για την αξιοποίησή τους, τα εγγειοβελτιωτικά έργα στην πεδιάδα της Άρτας, την ανέγερση του Μουσικού Σχολείου, την υδροδότηση του Δήμου και άρδευση του κάμπου της Άρτας με κλειστό αγωγό από τη Λίμνη Πουρναρίου, την έλευση του δικτύου φυσικού αερίου στην Άρτα, ένα ισχυρό Πανεπιστημιακό ίδρυμα συνδεδεμένο με τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας, ένα στελεχωμένο και άρτια εξοπλισμένο Νοσοκομείο που θα παρέχει άριστες υπηρεσίες υγείας σε όλους, φοροελαφρύνσεις και κίνητρα για τη στήριξη του αγροτικού, τουριστικού και επιχειρηματικού κλάδου, χρηματοδότηση για την κατασκευή των αντιπλημμυρικών έργων και των έργων γεφυρώσεων και αναπλάσεων στην παραποτάμια περιοχές και πολλές άλλες.
Παράλληλα, δεν πρόκειται να κάνω εκπτώσεις –όπως δεν έκανα και στη θητεία που ολοκληρώνεται- στο πώς βλέπω όλους τους συμπολίτες μου και τα τοπικά διαμερίσματα της Άρτας. Όλοι για εμάς είναι ίσοι και βλέπω το ίδιο τους συμπολίτες του κέντρου με τους συμπολίτες που ζουν στο πιο απομακρυσμένο σημείο του Δήμου μας. Αυτό θα συνεχίσω να το κάνω γιατί είναι μια αρχή με την οποία έχω γαλουχηθεί.
Τέλος, δεν πρόκειται να ανεχτώ το να μην λύνεται ή τουλάχιστον να μην γίνονται σοβαρές προσπάθειες για να λυθεί το μείζον πρόβλημα της ανεργίας. Τα παιδιά μας είτε μένουν άνεργα, είτε φεύγουν στο εξωτερικό –και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας. Ως νυν Δημοτική Αρχή έχουμε κάνει ενέργειες για την άμβλυνση του προβλήματος, όσο είναι βέβαια στις δυνατότητές μας ως Τοπική Αυτοδιοίκηση. Και αναφέρομαι, τόσο στα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας με 8μηνη και 5μηνη διάρκεια, όπου έχουν βρει δουλειά στο Δήμο πάνω από 700 συμπολίτες μας, όσο και στις κοινωνικές δομές που έχουμε δημιουργήσει και οι οποίες προσφέρουν θέσεις εργασίας για ορισμένα χρόνια σε δεκάδες συμπολίτες μας.
Βέβαια, όλα τα παραπάνω είναι ημίμετρα. Και πρέπει άμεσα η Πολιτεία να βρει λύση στο πρόβλημα. Δεν είναι δυνατόν να συνεχίσουμε να χάνουμε τα καλύτερά μας μυαλά, δεν είναι δυνατόν να φεύγουν τα παιδιά μας από τον τόπο τους. Να  παραμένουν τα παιδιά μας άνεργα, ενώ όσοι αποφασίζουν να κάνουν μια δική τους δουλειά να έχουν ως αντίπαλο το ίδιο το Κράτος». 
































ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

Go to top