Ο Βουλευτής Χρήστος Γκόκας εκ των εισηγητών του Κινήματος Αλλαγής στη συζήτηση στη Βουλή για την σύμβαση παραχώρησης του δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στην θαλάσσια περιοχή Ιόνιο – Δυτική Ελλάδα, επεσήμανε ότι ήρθε με μεγάλη καθύστερηση, μαζί και με τις συμβάσεις για τις άλλες τρεις θαλάσσιες περιοχές( Δυτικά και Νοτιοδυτικά Κρήτης και Ιόνιο), που  επίσης εισήχθησαν για συζήτηση στην ίδια συνεδρίαση.

Ως προς τα Εθνικά Κυριαρχικά μας Δικαιώματα που σχετίζονται  με το συγκεκριμένο θέμα, ανέφερε πως,  ό,τι σημαντικότερο έχει συμβεί στον τομέα της άσκησης κυριαρχικών δικαιωμάτων μας από το 1974 και μετέπειτα, είναι η πραγματοποίηση αυτών των ερευνών για υδρογονάνθρακες στις περιοχές της Μεσογείου που αφορούν την χώρα μας, ανεξάρτητα από τις οριοθετήσεις των Α.Ο.Ζ. όπως κάνουν και άλλες χώρες στην περιοχή. Και για πρώτη φορά το 2014 συνδέθηκαν τα εθνικά κυριαρχικά δικαιώματα, η αναπτυξιακή προοπτική της χώρας αλλά και η κοινωνική αλληλεγγύη με ένα σημαντικό πλουτοπαραγωγικό πόρο της χώρας. Ενώ παράλληλα δημιουργήθηκε ένα πλαίσιο για τη διαφάνεια, την προστασία του περιβάλλοντος και την ασφάλεια της ερευνητικής και εξορυκτικής δραστηριότητας.
Σχετικά με τα αναμενόμενα οφέλη, τόνισε τα σημαντικά έσοδα  για την περιφέρεια (5% των εσόδων), και ιδιαίτερα τα έσοδα για  το «Πράσινο Ταμείο» που παίρνει 20% για έργα περιβαλλοντικής σημασίας στις τοπικές  περιφέρειες όπου αναπτύσσονται αυτές οι δραστηριότητες.
Ανέφερε επίσης, ότι με πρόταση νόμου του ΠΑ.ΣΟ.Κ.  το  δημόσιο, παίρνει πέρα από το 20% της φορολογίας του εισοδήματος, και  το 70% έως 75% των εσόδων για τον εθνικό λογαριασμό του Ταμείου Κοινωνικής  Αλληλεγγύης Γενεών για την στήριξη του  ασφαλιστικού συστήματος και ιδιαίτερα για τους νέους ανθρώπους στο μέλλον.
Επίσης αναφέρθηκε στη δημιουργία θέσεων εργασίας, με υποχρέωση προσλήψεων και εκπαίδευσης προσωπικού σε τοπικό επίπεδο.
Η παράταξη του ΠΑΣΟΚ ανέφερε, έχει ιστορικά καθορίσει τις εξελίξεις στον τομέα αυτό, με τον Ν2289/1995, με τη Σύμβαση για τον Πρίνο το 1999  με Υπουργό Βιομηχανίας τότε τον κ. Βενιζέλο και στη συνέχεια με πλήθος νομοθετημάτων μέχρι το 2014  και τις πρωτοβουλίες που υπήρχαν από την πλευρά του  ΠΑ.ΣΟ.Κ  με Υπουργό τον  Γιάννη Μανιάτη.
Επιπλέον, αναφέρθηκε εκτενώς  στις επιπτώσεις στο περιβάλλον και τις συνέπειες για τις τοπικές κοινωνίες από τη δραστηριότητα των εξορύξεων, αλλά και τη μεγάλη συζήτηση η οποία πραγματικά εντείνεται στις τοπικές κοινωνίες και την ανησυχία που δημιουργείται σε όλους μας.
Γιατί όπως τόνισε, υπάρχουν πολλά ερωτήματα. Για τις μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων στις περιπτώσεις που δεν καλύπτουν και τις σεισμικές έρευνες. Για την πολιτική  να δεσμευτεί η χώρα στα ορυκτά καύσιμα σε σχέση με τους στόχους που υπάρχουν για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.  Για τις εξορύξεις μέσα σε προστατευόμενες περιοχές. Για τις διεθνείς συμβάσεις που  δεν κυρώθηκαν και διέπουν έρευνες και εξορύξεις σε θαλάσσιες περιοχές.
Τόνισε δε, ότι αφενός, πρέπει να γίνουν  αυστηροί έλεγχοι, με τον Φορέα ελέγχου που ειδικά για αυτές τις περιοχές και δραστηριότητες θα πρέπει να είναι υπό την εποπτεία της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων και αφετέρου επικαιροποίηση στις μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων  και ενσωμάτωση νέων οδηγιών και κανονισμών.
Το στοίχημα είπε ξεκάθαρα, είναι «ναι» στην αξιοποίηση, αλλά με προστασία και διατήρηση του περιβάλλοντος. Και αυτός πρέπει να είναι ο βασικός στόχος.
Αναφέρθηκε επίσης στις ιδιαιτερότητες για τις θαλάσσιες ζώνες. Η Οδηγία 2013/30 για την προστασία των υπεράκτιων εξορύξεων, διαμορφώθηκε από το ΠΑΣΟΚ,  στο Συμβούλιο Υπουργών Περιβάλλοντος και στο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας κόντρα και απέναντι σε κράτη-μέλη που ήθελαν πολύ πιο ελαφρές διαδικασίες.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα τόνισε είναι ο Πρίνος και θα πρέπει  να αξιοποιηθεί η εμπειρία του, διότι  35 χρόνια ο Πρίνος έχει δώσει 125 εκατ. βαρέλια πετρέλαιο χωρίς κανένα πρόβλημα.Ιδιαίτερα  στους σημαντικούς τομείς της αλιείας και του τουρισμού δεν πρέπει να υπάρξει καμία αρνητική επίπτωση.
Επιπλέον κριτική άσκησε στον ΣΥΡΙΖΑ , ο οποίος δεν ψήφισε τις συμβάσεις που ο ίδιος υπέγραψε δέκα ημέρες πριν τις εκλογές σε μια αποθέωση υποκρισίας και ανευθυνότητας. Και χρησιμοποιεί ως πρόσχημα την πιθανολογούμενη πώληση μεριδίου των ΕΛΠΕ ενώ είναι γνωστό πως αυτές είναι οι συνέπειες της πολιτικής του το πρώτο εξάμηνο του 2015, που οδήγησαν στο τρίτο μνημόνιο. Χαρακτηριστικά σημείωσε, ότι η προηγούμενη Κυβέρνηση των  ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ δέσμευσε τη χώρα, υποθήκευσε τον τόπο και τις πιο δυναμικές εταιρείες στο υπερταμείο, με προσδοκώμενα έσοδα 500 εκατομμύρια Ευρώ από ιδιωτικοποίηση των ΕΛΠΕ που ο ίδιος δεσμεύθηκε . Όμως, ανέφερε ότι το θέμα των ΕΛΠΕ πρέπει να ξανασυζητηθεί στη βάση του καθοριστικού του ρόλου στην Ενεργειακή Πολιτική της χώρας σε σχέση με το δημόσιο συμφέρον.
Τέλος, ζήτησε ξεκάθαρες  απαντήσεις τόσο από τον κ. Υπουργό όσο και την Κυβέρνηση στο σύνολό της,, για το πώς προχωρούν οι έρευνες, οι εξορύξεις, σε διάφορες περιοχές, τι στοιχεία υπάρχουν, ποια είναι τα αναμενόμενα έσοδα με τα νέα δεδομένα και εάν θα έχουμε και πότε, νέες συμβάσεις παραχώρησης.
Διαχώρισε επίσης τη θέση του Κινήματος Αλλαγής από το παιχνίδι της Ν.Δ. που  στοχεύει  στο  να προβάλλει μια εικόνα ετοιμότητας για όλα και ενός επενδυτικού κλίματος που αλλάζει, χωρίς βέβαια αυτό να προκύπτει στην πράξη.
Και επέμεινε ζητώντας απαντήσεις για τις νομοθετικές πρωτοβουλίες που σκοπεύει η Κυβέρνηση να προχωρήσει για να έχουμε τη μέγιστη ασφάλεια της προστασίας του περιβάλλοντος, καλύπτοντας όλα τα θέματα που προαναφέρθηκαν ή και νέα που θα προκύψουν στη συνέχεια με διαρκή επικαιροποίηση στις μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων  και ενσωμάτωση νέων προδιαγραφών και απαιτήσεων.



ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

Go to top