Ο Γιώργος Στύλιος, έφερε στη Βουλή, το θέμα της χρήσης των ποιοτικών κριτηρίων γάλακτος από τις βιομηχανίες για την επίτευξη χαμηλότερης τιμής αγοράς από τους κτηνοτρόφους.Κατέθεσε σχετική ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Οι κτηνοτρόφοι αναφέρουν, επισημαίνει ο κ. Βουλευτής, ότι οι γαλακτοβιομηχανίες, χρησιμοποιούν χωρίς έλεγχο, την περιεκτικότητα του γάλακτος σε λίπη και πρωτεΐνες. Θέτουν υψηλά όρια σε περιεκτικότητα του λίπους και των πρωτεϊνών, τα οποία είναι δύσκολο να επιτευχθούν. Στη συνέχεια, αυξάνουν ελάχιστα την τιμή αγοράς για το γάλα που υπερβαίνει τα όρια αυτά, ενώ μειώνουν κατά πολύ την τιμή αγοράς για το χαμηλότερης περιεκτικότητας σε λίπη και πρωτεΐνες γάλα.

Με αυτό τον τρόπο, επιτυγχάνουν χαμηλές τιμές αγοράς σε σχέση με τη βασική τιμή. Οι κτηνοτρόφοι υποστηρίζουν,αναφέρει ο κ. Στύλιος, ότι το γάλα με υψηλότερη περιεκτικότητα σε λίπη και πρωτεΐνες, δεν ανταμείβεται ανάλογα δεδομένου ότι έχει υψηλότερο κόστος παραγωγής. Επιπλέον, ενώ η βασική τιμή παραγωγού για την πώληση γίδινου και πρόβειου γάλακτος, έχει αυξηθεί, τα χρήματα που τελικά εισπράττουν οι κτηνοτρόφοι είναι λιγότερα.

Ένα άλλο σημαντικό θέμα, επισημαίνει ο κ. Βουλευτής,αφορά τον έλεγχο της ποιότητας του γάλακτος. Σύμφωνα με την Εθνική και Ενωσιακή(Ε.Ε.) νομοθεσία, ο αρμόδιος φορέας για τον έλεγχο της ποιότητας του αγελαδινού, πρόβειου και γίδινου γάλακτος είναι αποκλειστικά ο ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ. Οι γαλακτοβιομηχανίες είναι υποχρεωμένες να παρουσιάσουν αποτελέσματα για τον κάθε παραγωγό από τα εργαστήρια τουΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ ή απότα διαπιστευμένα από αυτόν εργαστήρια.Κάθε άλλη περίπτωση δεν είναι σύννομη.  Ωστόσο, παραμένει ασαφές κατά πόσο οι κτηνοτρόφοι είναι ενήμεροι σχετικά με τη διαδικασία αυτή.

Καταλήγοντας, ο κ. Στύλιος, μεταξύ άλλων ερωτά τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων:

•    Είναι σε γνώση σας, καθώς και των υπηρεσιών του Υπουργείου σας, το φαινόμενο αυθαίρετου καθορισμού των ποιοτικών κριτήριων γάλακτοςαπό τις γαλακτοβιομηχανίες προκειμένου να μειώσουν την τιμή αγοράς από τους παραγωγούς;
•    Εάν ναι, σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προχωρήσετε προκειμένου να εξαλείψετε το φαινόμενο αυτό;
•    Έχει τη δυνατότητα ένας παραγωγός να στείλει από μόνος του δείγματα γάλακτος στα εργαστήρια ελέγχου ποιότητας του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ ή σε κάποιο από τα διαπιστευμένα από τον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ εργαστήρια;
•    Γίνονται έλεγχοι για το σύνολο των παραγωγών που παραδίδουν γάλα, από τα διαπιστευμένα εργαστήρια του ΕΛΓΟ;
•    Είναι ενήμεροι οι παραγωγοί για την παραπάνωδιαδικασία;
•    Προτίθεστε να προχωρήσετε σε σχετική τους ενημέρωση;


ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

Go to top