Ο Βουλευτής, κ. Χρήστος Γκόκας, με τους υπόλοιπους Βουλευτές της Κ.Ο. του Κινήματος Αλλαγής, κατέθεσαν ερώτηση προς τον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, σχετικά με τις υψηλές χρεώσεις των τραπεζών για απλές διεκπεραιωτικές διαδικασίες.

Ειδικότερα επισημαίνουν ότι κάτοικοι και επισκέπτες νησιών και απομακρυσμένων περιοχών της χώρας, που συνήθως λειτουργεί μόνο ένα τραπεζικό κατάστημα με ΑΤΜ, διαπιστώνουν πολύ υψηλή χρέωση στην ανάληψη μετρητών μέσω του Διατραπεζικού συστήματος ΔΙΑΣ. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι μια συνηθισμένη ανάληψη ύψους 20 ή 40 ευρώ από το ΑΤΜ, η οποία έχει παρακράτηση εξόδων 2,5 ή 3 ευρώ, δηλαδή το 12,5 % του ποσού της ανάληψης.

Ταυτόχρονα υπογραμμίζουν ότι τα επιτόκια των καταθέσεων είναι σχεδόν μηδενικά, ενώ και η διατήρηση ενός κοινού λογαριασμού μισθοδοσίας έχει επιβάρυνση. Ακόμα οι κάτοχοι πιστωτικών καρτών επιβαρύνονται με αρκετά υψηλό επιτόκιο κατά την χρήση τους, ενώ δεν υπάρχει καμία προνομιακή μεταχείριση για τους συνεπείς καταναλωτές. 

Επίσης αναφέρουν ότι αδικαιολόγητες είναι και οι χρεώσεις κατά την πληρωμή λογαριασμών κοινής ωφέλειας μέσω e-banking, καθώς το ποσό που συγκεντρώνεται από τις επιπλέον χρεώσεις των τραπεζών δεν είναι καθόλου αμελητέο.

Ωστόσο τονίζουν ότι, ενώ θα έπρεπε οι τράπεζες να στηρίζουν την πραγματική οικονομία, κυρίως τώρα με τις ξέφρενες αυξήσεις των αγαθών, αυτές προσπαθούν να καλύψουν απλά λειτουργικά έξοδα, επιβαρύνοντας τους καταναλωτές για συναλλαγές οι οποίες γίνονται ηλεκτρονικά. Οι συναλλαγές αυτές αυξάνονται επίσης, προκειμένου πολίτες και επιχειρήσεις να έχουν έκπτωση φόρου από το αφορολόγητο ποσό, όμως το αυξημένο κόστος των συναλλαγών επιφέρει μείωση του εισοδήματός τους.

Οι Βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής ρωτούν τον αρμόδιο Υπουργό:

Ποια μέτρα θα λάβει, ώστε να μειωθεί το κόστος των συναλλαγών από τις τράπεζες στις συναλλαγές μέσω ΔΙΑΣ ειδικά για τα μικρά ποσά αναλήψεων;

Πώς θα μειωθεί το κόστος συναλλαγών για την πληρωμή των λογαριασμών κοινής ωφέλειας;

Πώς θα μειωθεί το κόστος χρήσης των πιστωτικών καρτών και των καρτών στις συναλλαγές, ώστε να ενθαρρυνθούν περαιτέρω οι πολίτες στην χρήση τους και να μειωθεί παράλληλα και η φοροδιαφυγή; 

 

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

Go to top