Το Σάββατο 13 Φεβρουαρίου 2016, ώρα 19.30 μ.μ.  ο Δήμος Αρταίων και ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Μακρυγιάννης», παρουσίασαν το βιβλίο του Ελπιδοφόρου Ιντζέμπελη «Ο Ελευθέριος Βενιζέλος και το κόμμα των Φιλελευθέρων στην Ήπειρο», από τις εκδόσεις Historical Quest, στην πνευματική στέγη  «Μακρυγιάννης».

Η παρουσίαση πραγματοποιήθηκε για να γνωρίσει το αρτινό κοινό την προσωπικότητα του πολιτικού Σπυρίδωνα Σίμου. Ο Σίμος, βουλευτής Άρτας, εκδότης της εφημερίδας «Πατρίς», ανήκε στο κόμμα των Φιλελευθέρων. Η παρουσία του στα έδρανα της βουλής , τα γραπτά του, το προσωπικό αρχείο του , οι φωτογραφίες του βρίσκονται μέσα στο βιβλίο του Ελπιδοφόρου Ιντζέμπελη. Τόσο ο Δήμαρχος Αρταίων, αλλά και η Πρόεδρος του Συλλόγου Μακρυγιάννης, τόνισαν ότι «το βιβλίο έχει ήδη κερδίσει το ενδιαφέρον των Αρτινών, επειδή αναφέρεται σε μια περίοδο που αληθινά δεν γνωρίζουμε πολλά πράγματα. Αυτό είναι καλό γιατί θέλουμε να εκδίδονται ανάλογα βιβλία που να συνεισφέρουν στον πολιτισμό και την ιστορία της Άρτας». Ο κύριος ομιλητής της εκδήλωσης ο διδάκτορας Λαογραφίας και φιλόλογος κ. Δημήτρης Ράπτης έκανε μια σύνδεση της ιστορίας με την τοπική ιστορία και τόνισε ότι « το βιβλίο είναι ένα παράθυρο στην ιστορία των αρχών του προηγούμενου αιώνα». 

Ο Σπυρίδων Σίμος, γιος του Μιχαήλ Σίμου, γεννήθηκε το 1868 στο χωριό Λάβδανη, της επαρχίας Πωγωνίου, στα Ιωάννινα, από όπου έφυγε πολύ μικρός για να εγκατασταθεί μαζί με την οικογένειά του στον Πειραιά. Το 1890 εκδίδει την εφημερίδα Αττική, αλλά σύντομα λόγοι πολιτικοί θα τον αναγκάσουν να φύγει στην Κωνσταντινούπολη και κατόπιν για τη Βράιλα της Ρουμανίας. Εκεί δούλεψε αρχικά ως καθηγητής στο Λύκειο του Ιεροκλέους και στη συνέχεια έγινε αρχισυντάκτης της εφημερίδας Πατρίς, η οποία μετά το 1893 περιήλθε στην ιδιοκτησία του. Εκφραστής ο ίδιος όσο και η εφημερίδα του των ελληνικών εθνικών πόθων, δεν άργησε να προκαλέσει την αντίδραση των ρουμανικών και βουλγαρικών αρχών. Με τη διακοπή το 1905 των διπλωματικών σχέσεων της Ελλάδας με τη Ρουμανία, ο Σίμος θα απελαθεί, αλλά θα συνεχίσει να εκδίδει την εφημερίδα του στην Αθήνα. Το 1908 η Πατρίς θα είναι μια από τις μεγαλύτερες εφημερίδες της χώρας, ενώ το 1909 η μηνιαία κυκλοφορία της θα φτάσει τα 25.000 φύλλα. Αργότερα μέσα από τις στήλες της θα αναδειχθούν σημαντικοί δημοσιογράφοι, όπως ο Γεράσιμος Λύχνος, αρθογράφος και μετέπειτα διευθυντής της εφημερίδας, ο Κώστας Αθάνατος καθώς και ο οικονομικός διευθυντής Ιορδάνης Τζαρτίλης. Αλλά και ο ιδρυτής και εκδότης του Ελεύθερου Βήματος Δημήτριος Λαμπράκης στην εφημερίδα Πατρίς είχε θητεύσει.

«Ο Σπυρίδων Σίμος», συνέχισε ο κ. Δημήτρης Ράπτης, «όπως άλλωστε και οι περισσότεροι διακεκριμένοι δημοσιογράφοι της εποχής του, γοητεύτηκε από την πολιτική και αναμείχθηκε ενεργά στα πολιτικά πράγματα της χώρας. Αρχικά υποστήριζε την πολιτική ομάδα των Ιαπώνων, αργότερα όμως, όταν η ομάδα αυτή αντιτάχθηκε στην επανάσταση του Γουδί (1909), βρέθηκε στο πλευρό του Ελευθέριου Βενιζέλου, τον οποίο και ακολούθησε έκτοτε πιστά, στηρίζοντάς τον επιπλέον και μέσα από την ίδια την εφημερίδα του. Μετά τις εκλογές του 1920 αποσύρθηκε από την πολιτική και διέκοψε και την κυκλοφορία της εφημερίδας του, την οποία θα επανεκδώσει έπειτα από χρόνια, το 1927. Διετέλεσε επανειλημμένως βουλευτής και δυο φορές υπουργός Πρόνοιας της προσωρινής κυβέρνησης Θεσσαλονίκης (Σεπτέμβριος 1916-Ιούνιος 1917) και της μετέπειτα κυβέρνησης Βενιζέλου (1917-1920). Τελευταία φορά εκλέχτηκε βουλευτής το 1932. Πέθανε στην Αθήνα το 1935. Ο Σπυρίδων Σίμος με τη δύναμη που του εξασφάλιζε η εφημερίδα του (Πατρίς)  αλλά και ως υποσχόμενος πολιτικός καταγράφει τις ανομίες και τη διαφθορά του αντιπάλου του Καραπάνου. Η Καραπανοκρατία ρύθμιζε τα πάντα και με την εξαγορά των ψήφων αλλά και με τον φόβο έλεγχε για πολλά χρόνια το παιχνίδι. Ο Σίμος επιμένει ότι η διαφθορά έχει όνομα και ότι πρέπει να γίνει γνωστή και μέσα από την ελληνική Βουλή. Αγανακτισμένος μάλιστα απευθύνεται στους βουλευτές λέγοντας:

Κύριοι βουλευταί, δίδοντες την ψήφον σας υπέρ της ακυρώσεως της εκλογής των (Καραπαναίων) διά δωροδοκίας εκλεγέντων, μη αποβλέψητε εις τα πρόσωπα, τα οποία φυσικόν είνε να έχωσι τους φίλους των και τας συμπαθείας των εν τη αιθούση ταύτη, αλλ’ αποβλέψατε εις την πράξιν και σώσατε την τιμήν και την αξιοπρέπειαν του Σώματος τούτου. Απόδοτε την πραγματικήν ελευθερίαν προς τους κατά πλάσμα μόνον ελεύθερους Ηπειρώτας, λύσατε τους δεσμούς των συνταγματικών ραγιάδων της Άρτας.

Κλείνοντας την εισήγησή του ευχήθηκε να γνωρίσουν οι Ηπειρώτες αυτό το βιβλίο για να διαβάσουν την ιστορία του τόπου μας. Έπειτα η θεατρική ομάδα του Μακρυγιάννη διάβασε αποσπάσματα από το βιβλίο. Οι κ. Μπαρτζώκα, Μάγγου και Πανταζή με την ανάγνωση των κειμένων κέρδισαν το χειροκρότημα του κοινού.

Ακολούθησε ο συγγραφέας , Ελπιδοφόρος Ιντζέμπελης. Είπε ότι «…ανακάλυψα τυχαία ένα βιβλίο που αναφέρονταν στον πολιτικό Σπυρίδωνα Σίμο. Από εκεί και πέρα άρχισε τη μελέτη μου. Σε βιβλιοθήκες σε αρχεία , στο Ίδρυμα Ελευθέριος Βενιζέλος έψαξα και διερεύνησα και εμπλούτισα το βιβλίο μου. Με σπάνιες φωτογραφίες, επιστολές, σελίδες από το αρχείο του Σίμου,  φανέρωσα ένα ξεχασμένο πολιτικό. Το ιδιαίτερο στοιχείο της προσωπικότητας του Σίμου ήταν ότι αντιτάχθηκε στον Κωνσταντίνο Καραπάνο. Τον κατάγγειλε για τις εκλογές τόσο του Αυγούστου όσο και του Νοεμβρίου του 1910 για τη διαφθορά και εξαγορά των ψήφων. Με την μαρτυρία του αλλά και την κατάθεση ψυχής μας φωτίζει και την άλλη πλευρά του δυνάστη Καραπάνου. Αυτή που έλεγχε τους ψηφοφόρους για να αποφέρει το αποτέλεσμα που ήθελε να είναι προς όφελός του. Σήμερα  μετά από ένα αιώνα η κατάθεση του Σπυρίδωνα Σίμου μπορεί να αποτελέσει μια συνέχεια στην εξέταση της προσωπικότητας του τσιφλικά Κωνσταντίνου Καραπάνου».

Μετά την ομιλία του ο συγγραφέας υπόγραψε τα βιβλία του. Μια ακόμη πετυχημένη παρουσίαση στην κατάμεστη αίθουσα της πνευματικής στέγης «Μακρυγιάννης». Είναι αλήθεια ότι το αναγνωστικό κοινό της Άρτας προσήλθε με  δίψα για να ακούσει και να μάθει νέα πράγματα για την αγαπημένη του πόλη . Και η καλή οργάνωση και συνολική παρουσίαση τους έκανε να πουν ότι πέρασαν μια υπέροχη βραδιά μαθαίνοντας την  σύγχρονη ιστορία της Άρτας.

 

 

 

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

Go to top