Το δρόμο για το τυπογραφείο παίρνει το νέο βιβλίο του Δημήτρη Βλαχοπάνου που φέρει τον τίτλο «Ο ΕΛΑΣ του Άρη - Ο Ζέρβας του ΕΔΕΣ» και υπότιτλο «Το μυθιστόρημα της χαμένης ενότητας». 

Το κείμενο βρίσκεται ήδη στις τελικές διορθώσεις και αναμένεται εντός της επόμενης εβδομάδας να βγει στην κυκλοφορία από τις εκδόσεις «24 γράμματα».
Πρόκειται για το 16ο βιβλίο του συγγραφέα, το οποίο απαντά στο βασανιστικό ερώτημα τι έφταιξε και οι δύο αρχηγοί, Άρης και Ζέρβας, των αντιστασιακών ένοπλων οργανώσεων ΕΛΑΣ και ΕΔΕΣ, ενώ συναντήθηκαν αρκετές φορές και αντάλλαξαν προτάσεις για μια ενιαία αντίσταση απέναντι στην τριπλή φασιστική κατοχή, τελικά οδηγήθηκαν, αντί για την ενότητα, στη διαίρεση και τον διχασμό.Κι ο διχασμός αυτός υπήρξε το προοίμιο του άλλου μεγαλύτερου διχασμού και του εμφυλίου, τον οποίο πλήρωσε με πολύ και ακριβό αίμα ο ελληνικός λαός.
Το βιβλίο, όπως αναφέρεται στο οπισθόφυλλο, δεν είναι ιστορία, με την έννοια πως καταγράφειγεγονότα της περιόδου 1941 - 1945. Δεν είναι ούτε μυθιστόρημα, με την έννοια πως συγχωνεύει το ιστορικό με το μυθικό ή το φαντασιακό στοιχείο.Μάλλον ούτε κάτι το ενδιάμεσο. Είναι πιο πολύ ο πόνος της ιστορίας. Ή είναι η ιστορία του πόνου. Είναι η οπτική του συγγραφέα πάνω στο μεγαλείο και την τραγωδία της Αντίστασης των Ελλήνων απέναντι στους εισβολείς και τους συνεργάτες τους.
Αλλά είναι και το συμπέρασμα πως το κατεστημένο, παγκόσμιο και εθνικό, μπορεί να βρίσκεται σε έναν διαρκή και αδυσώπητο οικονομικό ανταγωνισμό, μέσα στον οποίο κυοφορούνται φοβερές συγκρούσεις. Στο βάθος τους όμως σιγοκαίει η σπίθα του πολέμου. Αλλά στην κρίσιμη στιγμή, όταν οι λαοί βγαίνουν στο προσκήνιο και μάχονται για ένα δικαιότερο μέλλον, που σημαίνει μεγαλύτερη δημοκρατία και περισσότερη ελευθερία, το κατεστημένο συσπειρώνεται και αντιμάχεται με τους μηχανισμούς του και με τη δύναμη των όπλων τις εξεγέρσεις των λαών.
Η εθνική ενότητα είναι ένας ωραίος μύθος, που τον αναπαράγει συχνά το κατεστημένο για να χειραγωγεί το λαό. Αλλά η εθνική ενότητα υπήρξε και μια φιλόδοξη προοπτική των δυνάμεων της Αντίστασης, οι οποίες πίστεψαν πως με τη δύναμη και μόνο της θέλησής τους θα έζευαν τις όχθες του ποταμού των αντιθέσεων και θα κατέληγαν σ’ αυτό που εκ των πραγμάτων ήταν αδύνατο. Η ενότητα δεν ήρθε. Ήρθαν όλα τ’ άλλα εκτός απ’ την ενότητα.
Το βιβλίο, σχήματος 24Χ17, αποτελείται από οχτώ κεφάλαια. Στις 350 σελίδες του συμπεριλαμβάνει πίνακα με τα σημαντικότερα γεγονότα της περιόδου 1941-1945, βιβλιογραφία,προλεγόμενα και επιλεγόμενα του συγγραφέα, στα οποία εκφράζονται οι προσωπικές απόψεις του για την κοινωνική και πολιτική διάσταση των γεγονότων αυτής της ταραγμένης και αιματηρής δεκαετίας, τα οποία χάραξαν στη συνέχεια τη μεταπολεμική ζωή της χώρας μας.  

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

Go to top