Τριήμερο διεθνές συνέδριο Καρπενησίου 27 - 29 Μαρτίου

Ξεκινούν την Πέμπτη 27 Μαρτίου 2025 στο Συνεδριακό Κέντρο Καρπενησίου οι εργασίες του διεθνούς επιστημονικού συνεδρίου με θέμα «Καρπενήσι, Αύγουστος 1944. 

80 χρόνια από την καταστροφή της πόλης. Εθνικές και Ευρωπαϊκές Διαστάσεις».
Το συνέδριο με πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής τον Μητροπολίτη Καρπενησίου Γεώργιο και Πρόεδρο της Επιστημονικής Επιτροπής τον Καθηγητή Γιάννη Σακκά, διοργανώνεται από τα Γενικά Αρχεία του Κράτους-τμήμα Γ.Α.Κ. Ευρυτανίας, την Ιερά Μητρόπολη Καρπενησίου, το σωματείο «Φίλοι των Γ.Α.Κ. Ευρυτανίας», τον Σύνδεσμο Εφέδρων Αξιωματικών νομού Ευρυτανίας, την Ένωση Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (Ε.Λ.Μ.Ε.) Ευρυτανίας, το Επαγγελματικό Λύκειο Καρπενησίου (ΕΠΑ.Λ.), τον Σύλλογο Καρπενησιωτών Αθηνών «το Βελούχι», την Εταιρεία των φίλων Κωνσταντίνου και Ιωάννας Τσάτσου.Συμμετέχουν ως συνδιοργανωτέςη Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας-Π.Ε. Ευρυτανίας, η Π.Ε.Δ. Στερεάς Ελλάδας και οι δήμοι Καρπενησίου και Αγράφων.
Κορυφαίοι επιστήμονες από ελληνικά και ξένα πανεπιστήμια θα παρουσιάσουν τις εργασίες τους πάνω στις εξής θεματικές ενότητες:

- Η γερμανική αντιανταρτική στρατηγική και η εμπειρία της καταστροφής του Καρπενησίου.
- Η μετεμφυλιακή ανασυγκρότηση του Καρπενησίου και της Ευρυτανίας.
- Η καταστροφή άλλων ελληνικών και ευρωπαϊκών πόλεων την περίοδο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. 

- Σύγκριση με την εμπειρία της καταστροφής του Καρπενησιού.
- Έκφραση και Μνήμη. Αποτυπώσεις των καταστροφών ελληνικών και ευρωπαϊκών πόλεων κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο στην Τέχνη.
- Έκφραση και Μνήμη. Η λειτουργία της μνήμης και της λήθης της καταστροφής πόλεων την περίοδο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου κατά την μετακατοχική περίοδο –προγράμματα και εκπαιδευτικές δράσεις για την διατήρηση και διαχείριση της ιστορικής μνήμης.
- Μαρτυρίες προφορικές ή γραπτές για την καταστροφή του Καρπενησιού και της ενδοχώρας του.

Τις εργασίες του συνεδρίου θα ανοίξει ο τ. Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, με θέμα «Το νομικώς ενεργό και δικαστικώς επιδιώξιμο των απαιτήσεων της Ελλάδας κατά της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας αναφορικά με το κατοχικό δάνειο και με τις εν γένει αποζημιώσεις για τα θύματα και τις καταστροφές της ναζιστικής θηριωδίας».
Και αμέσως μετά θα πάρει το λόγο ο Καθηγητής Ιστορίας του ΕΚΠΑ ΧάγκενΦλάισερ, με θέμα της ομιλίας του «Πόλεμος πατήρ πάντων; Βιωματικά και αρχειακά ενθυμήματα ενός Γερμανοέλληνα».
Στο συνέδριο συμμετέχει εκ μέρους τουμαρτυρικούΚομμένου Άρταςο Δημήτρης Βλαχοπάνος.Θέμα της εισήγησής του είναι: «Το ολοκαύτωμα του Κομμένου στην τέχνη και στη λογοτεχνία».Στους κύριους άξονες της παρουσίασής του περιλαμβάνονται: α) ένα σύντομο ιστορικό της σφαγής του Κομμένου, β) οι πρώτες αποτυπώσεις του γεγονότος στη λογοτεχνία, στη ζωγραφική και στο θέατρο, γ) ντοκιμαντέρ και ταινίες, δ) βιβλία και ραδιοφωνικές εκπομπές και ε) η μουσική παραγωγή «SongsforKommeno» του εκ Δρέσδης κορυφαίου κρουστού και επίτιμου δημότη Κομμένου GunterBabySommer.
Οι εργασίες του συνεδρίου αναμένονται με μεγάλο ενδιαφέρον, και για τον λόγο ότι οι εισηγήσεις που θα ακουστούν εμπλουτίζουν σημαντικά την ιστορία μιας περιόδου που συγκλόνισε τη χώρα μας και επηρέασε σε μεγάλο βαθμό τη μετεμφυλιακή της ζωή. Αλλά και για τον λόγο ότι αναμένεται ανάλογες πρωτοβουλίες να ληφθούν από τους αρμόδιους κάθε γεωγραφικού διαμερίσματος το οποίο γνώρισε την κτηνωδία του ναζισμού και του φασισμού σε όλη την έκτασή της.
Ο αγώνας της μνήμης συνεχίζεται χωρίς διακοπές. Η μνήμη παραμένει ζωντανή και διεκδικεί τη θέση της ανάμεσα στις νέες γενιές και τους νέους επιστήμονες. Η Πολιτεία, η Αυτοδιοίκηση και οι Επιστημονικοί φορείς έχουν ευθύνη και λόγο.





 

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

Go to top