- ΥΠΕΡΟΧΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΚΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΣ ΝΟΜΑΡΧΗΣ Ο ΛΑΜΠΡΟΣ ΡΙΖΟΣ!
- ΟΡΑΜΑΤΙΣΤΣΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΜΟΡΦΩΤΗΣ Ο ΑΕΙΜΝΗΣΤΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΩΣΤΑΣ ΒΑΓΙΑΣ!

Από θέσεις «κλειδιά», εργάσθηκε και πρόσφερε πολλά στην Άρτα, όσο λίγοι, χωρίς αναγνώριση και δικαίωση για την προσφορά του, και χωρίς προσωπικές πολιτικές στοχεύσεις!

Αναφερόμαστε στο ΓΙΩΡΓΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ, στενό συνεργάτη του πρώην Δημάρχου Αρταίων ΚΩΣΤΑ ΒΑΓΙΑ και του τέως Νομάρχη ΛΑΜΠΡΟΥ ΡΙΖΟΥ, για τους οποίους μίλησε με πολύ θερμά λόγια.Ο «ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ» ένοιωσε την ανάγκη να αναδείξει το έργο αυτού του ανθρώπου, σαν μια ελάχιστη αναγνώριση της προσφοράς του στον τόπο μας, μια προσφορά που ελάχιστοι τη γνωρίζουν και αυτό το θεωρούμε άδικο.

Με αυτό ακριβώς το σκεπτικό, μιλήσαμε μαζί του, για όλα και για όλους και οι απαντήσεις που πήραμε, είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες για κάθε αρτινό υπεύθυνο πολίτη.

Κύριε Βασιλείου, είστε ένας πολίτης, που το βιογραφικό του είναι πλούσιο σε ποικίλες δράσεις και δραστηριότητες, σε όλους σχεδόν τους τομείς της τοπικής κοινωνίας. Υπηρετήσατε σε πολλές θέσεις ευθύνης, αθόρυβα, δημιουργικά και αποτελεσματικά και η προσφορά σας στο κοινωνικό σύνολο, για όσους τη γνωρίζουν, είναι ουσιαστική και εντυπωσιακή, που σημαίνει, λειτουργείτε χωρίς πολιτικές σκοπιμότητες και επιδιώξεις. Οι προσωπικές σας φιλοδοξίες ποιες ήταν και ποιες είναι;

«Πράγματι μου δόθηκε η ευκαιρία να υπηρετήσω αυτόν τον τόπο από διάφορες θέσεις, μερικές από τις οποίες, όπως του Δ/ντή Προγραμματισμού της Νομαρχίας, του Αντινομάρχη και του Γενικού Γραμματέα της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, όπως ονομάστηκε αργότερα η Νομαρχία, ήταν θέσεις υψηλής ευθύνης για τον Νομό.
Δοξάζω το Θεό γιατί και σ’ αυτές και σε όποια άλλη, κλήθηκα να προσφέρω, όπως στον «ΣΚΟΥΦΑ» ως Γενικός Γραμματέας ή στον Ερυθρό Σταυρό κ.τ.λ. υπηρέτησα με μια και μόνη φιλοδοξία. Να προσφέρω όσο γίνεται περισσότερο στην προκοπή αυτού του τόπου, προνομιούχου σε δυνατότητες, αλλά και τόσο «αδικημένου» σε ανάπτυξη τόπου μας.
Αυτό θεωρώ ότι το επιβεβαιώνει με αδιάψευστο τρόπο το γεγονός ότι, δεν «χρησιμοποίησα» καμία απ’ αυτές και με κανένα τρόπο για να ανέβω κάπου ψηλότερα.
Κι αυτό γιατί αποτελεί πεποίθησή μου ότι οι οποιεσδήποτε «υψηλές» θέσεις είναι πρωτίστως θέσεις ευθύνης και ευκαιρίες, για να προσφέρεις στους άλλους και όχι στον εαυτό σου.
Καμία άλλη φιλοδοξία, πέραν της προσφοράς, ούτε είχα ποτέ μου ούτε έχω. Μου αρκεί να συναντώ τους ανθρώπους με τους οποίους με οποιοδήποτε τρόπο συνεργάστηκα, αλλά και τους συμπολίτες  που ξέρω ότι αγαπούν και νοιάζονται, για αυτόν τον τόπο και να μου λένε και νοιώθω ότι μου τη λένε, την καλημέρα με την καρδιά τους.
Αυτό για μένα είναι η καλύτερη ανταμοιβή».

Ο αείμνηστος Δήμαρχος Αρταίων Κώστας Βάγιας, αναφέρονταν συχνά στο πρόσωπό σας και στην προσωπική σας συμβολή και προσφορά, για πάρα πολλά έργα που πραγματοποιήθηκαν στην πόλη της Άρτας, στην πρώτη θητεία του. Τότε υπηρετούσατε στη Νομαρχία και είχατε την ευθύνη του Προγραμματισμού Έργων στην περιοχή μας. Ποια λοιπόν ήταν συγκεκριμένα η δική σας συμβολή – προσφορά για την οποία μιλούσε ο τότε Δήμαρχος;

«Όταν ο αείμνηστος Δήμαρχος Αρταίων Κώστας Βάγιας διήνυε την πρώτη θητεία του στο Δήμο εγώ ήμουν στη Δ/νση Προγραμματισμού της Νομαρχίας.
Στο πρόσωπό του ήξερα πως αν του δώσεις την ευκαιρία εκείνος μπορούσε να την αξιοποιήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για το καλό της πόλης που ως πρωτεύουσα του Νομού ήταν και είναι η καρδιά του Νομού.
Από την πλευρά μου ήξερα ότι τέτοιες ευκαιρίες μέσα από τα χρήματα του Νομαρχιακού Προγραμματισμού ήταν πολύ περιορισμένες.
Έτσι έψαχνα τέτοιες ευκαιρίες μέσα από τα Περιφερειακά και Εθνικά Προγράμματα που χρηματοδοτούνταν από Ευρωπαϊκά Προγράμματα και είχαν πολλά χρήματα.
Γι’ αυτό προσπαθούσα να ενημερώνομαι συνέχεια για την πορεία υλοποίησης των έργων των Περιφερειακών και Εθνικών Προγραμμάτων άλλων περιοχών και όταν διαπίστωνα ότι κάποια από αυτά είχαν δυσκολίες υλοποίησης είτε λόγω μελετών, είτε λόγω απαλλοτριώσεων, είτε λόγω αντιδράσεων, είτε οποιασδήποτε άλλης αιτίας, ήξερα ότι θα μείνουν αδιάθετα χρήματα και αν στην κατάλληλη στιγμή «χτυπήσεις», υποβάλεις δηλαδή το αίτημα ώριμο και σωστά τεκμηριωμένο σπάνια αποτυγχάνεις.
 Με τη μέθοδο αυτή είχα καταφέρει να έλθουν στον Νομό, πολλά χρήματα για έργα και της Νομαρχίας και των Δήμων, ανάλογα με το πρόγραμμα από το οποίο προέρχονταν τα χρήματα και την κατεύθυνση προς την οποία μπορούσαν να πάνε.
Επειδή, όπως είπα ο αείμνηστος Δήμαρχος Κώστας Βάγιας ήξερε να αξιοποιεί τις ευκαιρίες, είχα τον κατάλληλο άνθρωπο και όταν του έλεγα ότι πρέπει να κάνεις αυτή την προετοιμασία, γιατί διαβλέπω αυτή την ευκαιρία, προχωρούσε γρήγορα και χωρίς δεύτερη κουβέντα.
Αδιάψευστοι μάρτυρες σε αυτό είναι τα τότε στελέχη της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου, τα οποία μάλιστα στην πίεση που τους ασκούσε μπροστά μου, να κάνουν γρήγορα τις απαραίτητες μελέτες και τη σχετική προετοιμασία μερικές φορές «αντιδρούσαν» λέγοντας τους: «Μα κ. Δήμαρχε, τζάμπα δουλειές θα κάνουμε αφού λεφτά δεν έχουμε».
Εκείνος τότε τους απαντούσε: «Αφού ο κ. Βασιλείου λέει να προχωρήσουμε κάτι ξέρει και δεν θα ρωτάτε για χρήματα».
Και πράγματι σχεδόν ποτέ δεν αποτύχαμε και έτσι ο Οραματιστής και Αναμορφωτής Δήμαρχος, όπως δίκαια αποκαλείται, βρήκε τις ευκαιρίες που αναζητούσε και με τον οραματισμό για το καλύτερο και την αποτελεσματικότητα στην υλοποίηση που τον χαρακτήριζε, έγιναν τα μεγάλα έργα εκείνης της περιόδου όπως το Εκθεσιακό Κέντρο και το μεγάλο πάρκινγκ πίσω από το Κάστρο, ο δρόμος προς το Νοσοκομείο, η ανάπλαση του χώρου γύρω από το Ιστορικό Γεφύρι, ο καθαρισμός και η διευθέτηση του χώρου όπου έγιναν αργότερα το Διοικητήριο του Τ.Ε.Ι. και του Μουσείου κ.τ.λ. που όπως όλοι αναγνωρίζουν άλλαξαν τη μορφή της πόλης μας».

Σε συνέντευξή του στον «ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗ» ο τέως Νομάρχης Άρτας Λάμπρος Ρίζος, αναφερόμενος, κατ’ εξαίρεση στο πρόσωπό σας, πέραν των άλλων, είπε ότι: «…με τις γνώσεις και την πείρα του, γύρω από τα Ευρωπαϊκά Προγράμματα, ο Αντινομάρχης Γ. Βασιλείου βοήθησε τα μέγιστα στη λειτουργία της Νομαρχίας…». Μια αναγνώριση – επιβράβευση που έχει την αξία της, αλλά δεν έτυχε της δημοσιότητας που θα έπρεπε. Δεν δικαιούνται οι αρτινοί να γνωρίζουν και τους «αφανείς» εργάτες της τοπικής εξουσίας;

«Με τον υπέροχο άνθρωπο, πριν απ’ όλα, τέως Νομάρχη Άρτας Λάμπρο Ρίζο, δεν είχαμε προσωπική γνωριμία πριν από την ενασχόλησή του με την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση.
Είναι γεγονός όμως ότι, από την πρώτη στιγμή της γνωριμίας μας, με ετίμησε με την απόλυτη εμπιστοσύνη του ώστε όλα τα χρόνια της Νομαρχιακής του θητείας να είμαι άμεσος συνεργάτης του, είτε ως Αντινομάρχης είτε ως Γενικός Γραμματέας της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης.
Ο Λάμπρος Ρίζος ήταν και είναι ένας άνθρωπος που είχε την καθολική αναγνώριση εντός και εκτός Νομού για την ακεραιότητα και το ήθος του χαρακτήρα, την ανιδιοτελή αγάπη του γι’ αυτόν τον τόπο, το πάθος του για το δίκαιο και σωστό και την αντικειμενικότητα στις επιλογές του που δεν επηρεάζονταν από καμιά σκοπιμότητα ή υστεροβουλία.
Έτσι αυθόρμητα σου ενέπνεε εκτίμηση, σιγουριά και εμπιστοσύνη και σε «κινητοποιούσε» για το καλύτερο.
Αυτό που ίσχυε για όλους όσους συνεργάζονταν μαζί του ένοιωθα ότι ίσχυε για μένα διπλά.
Ένιωθα διπλή την ευθύνη να τιμήσω την εμπιστοσύνη του αλλά και για να βοηθήσω όσο περισσότερο μπορούσα στην επίλυση των πολλών και βασικών προβλημάτων που αντιμετώπιζε ο Νομός, που για μένα το έβλεπα ως «ιερό» καθήκον, αλλά ήταν και δικός του στόχος.
Στην προσπάθεια αυτή βασική μου αρχή, που είχε και την απόλυτη στήριξη του Νομάρχη ήταν η όσο γίνεται πιο αντικειμενική και δίκαιη ιεράρχηση των έργων και αναγκών όλου του Νομού και η πιο αποτελεσματική επίλυσή τους.
Σε αυτό με βοήθησαν πολύ δύο παράγοντες:
α. Η πολύ καλή γνώση που είχα για όλον τον Νομό από τα προηγούμενα χρόνια της θητείας μου είτε ως Γεωπόνος, είτε ως Δ/ντής Προγραμματισμού, είτε ως Νομαρχιακός Σύμβουλος, αφού είχα επισκεφθεί προσωπικά και τον πιο μικρό και απομακρυσμένο οικισμό και έτσι είχα άμεση γνώση των προβλημάτων όλου του Νομού, ενώ παράλληλα είχα συνεργασθεί πολλές φορές με όλους τους Κοινοτάρχες και τα στελέχη όλων των Κοινωνικώς Φορέων (Συνεταιρισμών, Πολιτιστικών Συλλόγων κ.τ.λ.), αλλά και πολλούς απλούς πολίτες που βίωναν τα προβλήματα.
β. Η εμπειρία μου στη διαχείριση των Εθνικών αλλά και των Ευρωπαϊκών κυρίως Προγραμμάτων που ήταν βασική προϋπόθεση για να εκμεταλλευθεί κανείς τις δυνατότητες και τις ευκαιρίες που παρείχαν.
Με όπλα αυτές τις εμπειρίες μου έδωσα όλες τις δυνάμεις μου για την ισόρροπη, αντικειμενική και δίκαιη βελτίωση όλου του Νομού στο βαθμό που αυτό εξαρτιόνταν από μένα.
Γενικό απολογισμό αυτού του έργου έκανε ο κ. Νομάρχης όταν τελείωσε η θητεία μας, στη Νομαρχία και φυσικά την καλύτερη αξιολόγηση έκαναν οι ίδιοι οι συμπολίτες μας που αν κρίνω από την μετέπειτα και μέχρι σήμερα συμπεριφορά και εκτίμησή τους δεν μπορεί παρά να είμαι ευχαριστημένος και ικανοποιημένος».
 

Αθόρυβα υπηρετήσατε και σε άλλους χώρους και σε άλλους τομείς και κυρίως στον πολιτισμό μέσω του «ΣΚΟΥΦΑ». Σήμερα, εξίσου αθόρυβα, προσφέρετε τις υπηρεσίες σας στο τοπικό Παράρτημα του Ερυθρού Σταυρού. Πολύχρονες και πολυδιάστατες δραστηριότητες που εντυπωσιάζουν και που σημαίνει ότι δεν είστε άνθρωπος του… καναπέ. Ποιο είναι το μυστικό των αντοχών σας;

«Με όσα ήδη, παραπάνω ανέφερα, νομίζω ότι έγινε αντιληπτό ότι βασική μου αρχή είναι σε ότι κάνουμε  να φροντίζουμε να είμαστε χρήσιμοι και ωφέλιμοι πρώτα και πάνω απ’ όλα για τους άλλους.
Η αίσθηση ότι προσφέρεις αυτό που κάθε φορά μπορείς πρώτα για τους άλλους σου δίνει την εσωτερική ικανοποίηση ότι κάνεις κάτι ουσιαστικό, ενώ αν ο αγώνας σου είναι πρώτα για τον εαυτό σου, τότε όσο και ότι αν φαίνεται προς τα έξω, εσωτερικά θα ξέρεις και θα νοιώθεις ότι δεν έκανες τίποτα.
Και έχει πολύ μεγαλύτερη σημασία, έστω και αν δεν φαίνεται ως αυτονόητο, το τι γνώμη έχεις εσύ για τον εαυτό σου από τη γνώμη των άλλων για σένα.
Η γνώμη των άλλων για σένα αργά ή γρήγορα θα ξεθωριάσει, θα ατονήσει και ίσως ξεχαστεί ενώ η δική σου γνώμη για σένα θα σε συνοδεύει αναλλοίωτη και για πάντα.
Πιστεύω λοιπόν ότι αξίζει με το παραπάνω να αγωνιζόμαστε στο μέτρο των δυνάμεων και των δυνατοτήτων και των ευκαιριών που μας δίνει ο Θεός για να είμαστε πρώτα απ’ όλα χρήσιμοι και ωφέλιμοι για τους άλλους, έστω και αν χρειασθεί καμιά φορά να φθάσουμε τον εαυτό μας στα όρια των δυνατοτήτων του.
Και τότε θα εκπλαγούμε και εμείς οι ίδιοι απ’ τον εαυτό μας για τα πόσα μπορούμε να προσφέρουμε».

Πέραν από τις πολιτικές και κοινωνικές σας δράσεις, ποια είναι τα ενδιαφέροντά σας στην προσωπική σας ζωή;

«Η προσωπική μου ζωή δεν έχει τίποτε τι ιδιαίτερα ενδιαφέρον. Πάντα με έθελγε η απίστευτη σοφία και ομορφιά που υπάρχει γύρω μας στο φυσικό περιβάλλον και στην οποίαν πολλές φορές παραθεωρούμε και αγνοούμε. Γι’ αυτό πιστεύω για τον εαυτό μου ότι είμαι ένας γνήσιος φυσιολάτρης.
Για μένα δεν υπάρχει φυσικό τοπίο άσχημο ή άγριο ή βαρετό ή αδιάφορο. Απλά κάθε φυσικό τοπίο έχει την δική του μοναδική ομορφιά που εμείς αγνοούμε ή δεν έχουμε μάθει να βλέπουμε. Την ιδιαίτερη αυτή σχέση μου με το φυσικό περιβάλλον, σίγουρα ενίσχυσαν οι σπουδές μου στην Γεωπονία, που μου έδωσαν τη δυνατότητα να κατανοήσω καλύτερα τη δομή και λειτουργία του φυσικού κόσμου και ιδιαίτερα του «άγνωστου» κόσμου των φυτών. Γι’ αυτό και με ενοχλεί πολύ και με «πονάει» κάθε ζημιά που κάνουμε οι άνθρωποι στο περιβάλλον μας αγνοώντας ότι έτσι καταστρέφουμε το ίδιο μας το «σπίτι» το οποίο, πολύ σωστά έχει λεχθεί ότι έχουμε παραλάβει από τους πριν από μας με την υποχρέωση να το παραδώσουμε άθικτο στους επόμενους. Κατά τα άλλα ισχύει και για μένα αυτό που πιστεύω ότι ισχύει για πολλούς ότι δηλαδή, θέλω να το νοιώθω με όλους τους ανθρώπους γύρω μου ως φίλος και γι’ αυτό φροντίζω τουλάχιστον από την πλευρά μου η στάση μου απέναντί τους να είναι ανάλογη».

Ποιες είναι περισσότερες, οι πίκρες ή οι χαρές, στο πέρασμα αυτών των χρόνων;

«Είναι φυσικό στη ζωή μας γενικά να υπάρχουν και ευχάριστες και δυσάρεστες στιγμές. Ίσως μάλιστα να μη έχουν άδικο όσοι ισχυρίζονται ότι η ζωή μας δεν θα ήταν το ίδιο ενδιαφέρουσα αν είχε μόνο ευχάριστες στιγμές. Είναι επίσης φυσικό, όταν ασχολείσαι με τα κοινά, ευχάριστες και δυσάρεστες στιγμές να υπάρχουν, αρκεί να μην αφήνεις ούτε τις μεν ούτε τις δε να σε επηρεάζουν στις αποφάσεις σου και οι οποίες πρέπει να καθορίζονται από άλλα κριτήρια.
Άλλωστε και οι ευχάριστες και οι δυσάρεστες στιγμές, όσο και να κρατάνε, περνούν γρήγορα και εκείνο που μένει είναι η εσωτερική πληροφόρηση αν καταφέρεις να τις ξεπεράσεις και να κάνεις ή όχι αυτό που πραγματικά πρέπει. Πάντως αν από τη δημόσια ζωή μου θα ξεχώριζα κάποια τέτοια στιγμή ήταν εκείνη όπου κάποιος, όταν τελείωνε η θητεία μου στη Νομαρχία, ήρθε και μου ζήτησε συγνώμη, για όσες φορές άδικα μου είχε εναντιωθεί. Όπως είναι φυσικό με έκανε με αυτό να τον εκτιμήσω διπλά».

Αν γυρίζατε πίσω το χρόνο, θα αλλάζατε επιλογές δράσεων και αν ναι, ποιες θα ήταν αυτές;  

«Ειλικρινά απαντώντας, και παρότι οπωσδήποτε δεν διεκδικώ το αλάθητο, δεν έχω εντοπίσει κάποια βασική επιλογή μου την οποία θα έπρεπε να είχα αποφασίσει ή ενεργήσει διαφορετικά. Για δευτερεύοντα θέματα, όπως ότι μπορεί να έδωσα περιστασιακά σε κάποια πράγματα μεγαλύτερη σημασία απ’ όση άξιζαν ή θα τους αφιέρωνα μεγαλύτερη προσπάθεια απ όση έπρεπε, ίσως να είναι έτσι, αλλά ποτέ αυτά δεν έφτασαν σε σημείο να αλλοιώσουν ή να βλάψουν σοβαρά βασικές μου επιλογές για τις οποίες πιστεύω ότι έγιναν με αγνά κριτήρια, ότι ήταν στη σωστή κατεύθυνση, και ότι εν τέλει είχαν θετικά αποτελέσματα».

Θέλετε κάτι άλλο να πείτε και δεν σας δώσαμε την ευκαιρία να το κάνετε;   

«Όταν υπηρετείς σε τέτοιες υπεύθυνες θέσεις και για αρκετά στο σύνολό τους χρόνια, είναι φυσικό να γνωρίζεις για σημαντικά πράγματα λεπτομέρειες που ο πολύς κόσμος είναι φυσικό να αγνοεί. Ίσως γι’ αυτά θα μιλήσουμε μια άλλη φορά. Τώρα θα σας αποκαλύψω μόνο ένα, που είναι και επίκαιρο επειδή αναφέρεται στην Ιόνια Οδό για την οποία ο προγραμματισμός ξεκίνησε το 1993 με την ονομασία «Δυτικός Οδικός Άξονας Βορρά- Νότου». Η πρόταση το τμήμα Άρτα – Ιωάννινα να γίνει από Πέντε Πηγάδια – Σκλίβανη κ.λ.π., όπως δηλαδή τελικά έγινε, ξεκίνησε από τον αείμνηστο Δήμαρχο Κώστα Βάγια, υιοθετήθηκε και προωθήθηκε και υποστηρίχθηκε από την Νομαρχία στην οποία υπηρετούσα τότε ως Διευθυντής Προγραμματισμού και τελικά αποφασίστηκε από το ΥΠΕΧΩΔΕ το καλοκαίρι του 1993 και εντάχθηκε στον προγραμματισμό για το 2ο Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης 94 – 99 (τότε 2ο Πακέτο Ντελόρ) με 113 δις δραχμές για το βόρειο τμήμα Αντίρριο - Ιωάννινα.  Το θέμα βέβαια έχει πολλές επιμέρους λεπτομέρειες, για τις οποίες λεπτομέρειες ίσως μιλήσουμε εν καιρώ».


(ΣΗΜΕΙΩΣΗ «ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗ»: Σύντομα θα φιλοξενήσουμε άρθρο του κ. Βασιλείου, που δίνει «ενημερωτικό φώς», για την ΙΟΝΙΑ ΟΔΟ, όσον αφορά τους πρωτεργάτες, τους συνεχιστές και για εμάς, τους πολιτικούς «καπηλευτές» αυτού του μεγάλου δημόσιου έργου, που «κόβουν κορδέλες», χωρίς καν να μνημονεύουν τους πρώτους, λόγω κομματικών σκοπιμοτήτων).
 



ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

Go to top