«Δύο πρώτες προτεραιότητες, δύο στόχοι: Ισόρροπη ανάπτυξη της πόλης και των δημοτικών διαμερισμάτων
και ουσιαστική και αποτελεσματική αντιμετώπιση των προβλημάτων της καθημερινότητας».

Αυτά τόνισε στον «Π» ο Αντιδήμαρχος Αρταίων ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΝΕΤΑΣ, ο οποίος μίλησε για το έργο της δημοτικής αρχής, για τις αρμοδιότητές του, για τις αλλαγές στον Καλλικράτη και για πολλά άλλα εξίσου σημαντικά και ενδιαφέροντα.

Ο διάλογος που είχαμε μαζί του έχει ως εξής:  

Γιατί επιλέξατε το στίβο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης;

«Η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι ο βασικός αναπτυξιακός πυλώνας της χώρας και είναι ελκυστική για όσους θέλουν και φιλοδοξούν να υπηρετήσουν τα κοινά, στον τόπο που δραστηριοποιούνται επαγγελματικά και κοινωνικά. Είναι χώρος δημιουργίας και στίβος ουσιαστικών δράσεων, για νέους ανθρώπους, για ανήσυχους και δημιουργικούς ανθρώπους. Αυτός είναι και ο λόγος που ασχολήθηκα με αυτόν το χώρο».

Είστε αντιδήμαρχος Αρταίων με αρμοδιότητες την Πολεοδομία, τις Τεχνικές Υπηρεσίες και την Καθημερινότητα, αρμοδιότητες που απαιτούν γνώση, δουλειά και καθημερινό άγχος. Συγκεκριμένα ποιες είναι οι αρμοδιότητές σας και πως ανταποκρίνεστε σε αυτές;

«Οι αρμοδιότητες της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών καθορίζονται από τις ισχύουσες διατάξεις Νόμων, Διαταγμάτων και Υπουργικών Αποφάσεων.
Και αυτές οι αρμοδιότητες είναι η μελέτη, εκτέλεση και συντήρηση των κάθε είδους τεχνικών έργων το Δήμου, με στόχο την έγκαιρη, οικονομική και άριστη πραγματοποίησή τους. Συγχρόνως είναι αρμόδια για την εξασφάλιση βελτιωμένων συνθηκών ασφαλούς μετακίνησης της κυκλοφορίας των δημοτών-πολιτών και των οχημάτων τους, καθώς και για τον έλεγχο εγκαταστάσεων, την έκδοση αδειών εγκαταστάσεων, κυρίως στον τομέα των μεταφορών.
Η Πολεοδομία είναι αρμόδια για την εφαρμογή του Πολεοδομικού σχεδιασμού, την έκδοση και έλεγχο εφαρμογής των οικοδομικών αδειών και τον έλεγχο των αυθαίρετων κατασκευών».

Σε πολλές πολεοδομίες των Δήμων έχουν δημιουργηθεί «ακραία προβλήματα κακοδιαχείρισης», σύμφωνα με παρατηρήσεις του Συνηγόρου του Πολίτη, όπως σοβαρές καθυστερήσεις εξέτασης και διεκπεραίωσης πολεοδομικών αδειών, αδυναμία ελέγχου αυθαίρετων κατασκευών, καθυστερήσεις και αδυναμίες που τροχοπεδούν την οικοδομική δραστηριότητα. Στο Δήμο Αρταίων πως καταγράφεται η κατάσταση;

«Τέτοια φαινόμενα, άξια λόγου, δεν έχουν δεν έχουν παρατηρηθεί στο Δήμο Αρταίων, τουλάχιστον επί των ημερών μας. Ακραία προβλήματα κακοδιαχείρισης, με την ευρεία έννοια, σίγουρα δεν υπάρχουν. Μικροπροβλήματα ναι, απόρροια κυρίως της έλλειψης προσωπικού. Το ότι καταγράφονται καταγγελίες, ανώνυμες ή αστήρικτες, για τις Πολεοδομίες δεν σημαίνει ότι είναι και βάσιμες: Όλες ελέγχονται και ανάλογα τις αντιμετωπίζουμε.
Μαζί με τους εργαζόμενους αυτών των υπηρεσιών προσπαθούμε να ανταποκριθούμε στις υποχρεώσεις μας όσο γίνεται πιο αποτελεσματικά παρά τις ελλείψεις προσωπικού και άλλες λειτουργικές αδυναμίες, που δυσκολεύουν το έργο μας και νομίζω ότι τα καταφέρνουμε».

Στην πόλη της Άρτας υπάρχουν βασικά προβλήματα καθημερινότητας και παρά τις κατά καιρούς εξαγγελίες περί πρωτοβουλιών και σχεδίων αντιμετώπισής τους, αυτά παραμένουν άλυτα, όπως απουσία χώρων στάθμευση, με αποτέλεσμα η πόλη μας να γίνεται εχθρική για τους οδηγούς. Άναρχη στάθμευση οχημάτων, ηχορυπάνσεις, έλλειψη παιδικών χαρών, και πολλά άλλα. Σε αυτόν τον τομέα τι κάνετε;

«Είναι βέβαιο ότι τα προβλήματα της καθημερινότητας μας αγχώνουν, μας κάνουν απαισιόδοξους και δύσπιστους, υποβαθμίζουν την ποιότητα της ζωής μας και πρέπει να γίνουν ουσιαστικές παρεμβάσεις, για την βελτίωσή της, όπως δημιουργώντας αίσθημα ασφάλειας στους δρόμους, στις πλατείες και τα σπίτια μας, αντιμετωπίζοντας την κυκλοφοριακή συμφόρηση μειώνοντας τα εμπόδια που δεν μας επιτρέπουν να περπατάμε με άνεση στα πεζοδρόμια και τις πλατείες της πόλης, διασφαλίζοντας την άμεση ανταπόκριση των υπηρεσιών του Δήμου, στα προβλήματα που εντοπίζονται ή καταγγέλλονται από τους πολίτες. Με αυτούς τους στόχους επεξεργαζόμαστε σχετικό πρόγραμμα, εφικτό στην υλοποίησή του, το οποίο σύντομα θα παρουσιάσουμε στους δημότες μας».


Ως Δημοτικός Σύμβουλος της πλειοψηφίας, είστε ικανοποιημένος από το μέχρι σήμερα έργο σας;

«Ανάλογα με τις δυνατότητες και τις προοπτικές που υπάρχουν για παραγωγή έργου, είμαι αρκετά ευχαριστημένος. Όλα τα μέλη της Δημοτικής μας Παράταξης, έχουν την φιλοδοξία της προσφοράς και της παραγωγής έργου, γι’ αυτό εργάζονται σκληρά και ορεξάτα και έτσι θα συνεχίσουμε μέχρι το τέλος.
Η οικονομική κρίση που μαστίζει τη χώρα μας, οι μεγάλες περικοπές κρατικών πόρων, στο Δήμο μας ξεπερνούν το 60 %, η παραχώρηση νέων αρμοδιοτήτων στους δήμους, χωρίς και αντίστοιχους πόρους και το γενικότερο αρνητικό κλίμα, οικονομικό και κοινωνικό, που επικρατεί στον τόπο μας, μας περιορίζουν σε δράσεις και δραστηριότητες αντιμετώπισης κυρίως των προβλημάτων της καθημερινότητας των πολιτών. Καθημερινά δίνουμε εξετάσεις στους δημότες μας και στο τέλος της θητείας μας θα μας κρίνουν, πιστεύω θετικά».

Οι επόμενοι στόχοι σας;

«Εξαρχής είχαμε υψηλούς στόχους, στόχους εφικτούς και προσαρμοσμένους στις υπάρχουσες δυνατότητες. Οι επόμενοι στόχοι μας έχουν ως πρώτη προτεραιότητα την ισόρροπη ανάπτυξη όλης της πόλης και των διαμερισμάτων του Δήμου μας, με ίση μεταχείριση, ίσες ευκαιρίες και ίδια κίνητρα. Στόχος μας επίσης είναι η αναβάθμιση και προστασία της ποιότητας της ζωής των δημοτών, η βελτίωση της ποιότητας των δημοτικών υπηρεσιών προς τους κατοίκους, η τουριστική, πολιτιστική και αθλητική ανάπτυξη του τόπου μας. Όλα βέβαια θα εξαρτηθούν από την πορεία της οικονομικής κατάστασης της χώρας μας, χωρίς αυτό να αποτελεί και άλλοθι για την μη παραγωγή έργου από την πλευρά μας».

Πως σχολιάζετε τις αλλαγές στον Καλλικράτη που προωθεί η κυβέρνηση και ειδικότερα με την καθιέρωση της απλής αναλογικής;

«Οι σχετικές προτάσεις της αρμόδιας επιτροπής, είναι προτάσεις της κυβέρνησης κι όχι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, της οποίας, οι προτάσεις δεν έχουν καν ζητηθεί. Αν θέλουν να κόψουν και να ράψουν την Τοπική Αυτοδιοίκηση στα μέτρα τους, θα υιοθετήσουν αυτές τις προτάσεις. Το ότι ο Καλλικράτης «έγινε στο πόδι», κανείς δεν το αμφισβητεί, το ότι πρέπει να γίνουν αλλαγές, κανείς δεν λέει όχι, αλλά μετά από διάλογο με τους Φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Όσον αφορά τώρα την απλή αναλογική, φοβάμαι ότι υποκρύπτει πολιτικές σκοπιμότητες και θα οδηγήσει στη διάλυση της λειτουργίας των Δήμων. Διότι ως σύστημα μπορεί να εξασφαλίζει ευρεία εκπροσώπηση, όχι όμως και κυβερνησιμότητα. Κι όποιες αλλαγές κι αν γίνουν, αν δεν προβλέπουν και δεν διασφαλίζουν ξεκάθαρα πόρους και δεν συγκεκριμενοποιούν αρμοδιότητες, το τελικό αποτέλεσμα θα είναι αρνητικό».

Ο Δήμαρχος σας όρισε αντιδήμαρχο και μάλιστα με πολλές και σοβαρές αρμοδιότητες, που σημαίνει ότι έχει και εμπιστοσύνη στις ικανότητές σας. Εσείς πως νοιώθετε;

«Ήταν τιμή για μένα και προσπαθώ με τη δουλειά μου, να μην διαψεύσω τις προσδοκίες του, στο πρόσωπό μου. Η επιλογή μου και οι αρμοδιότητες που μου δόθηκαν αυξάνουν κατακόρυφα και τις ευθύνες και τις υποχρεώσεις μου, απέναντι στο Δήμαρχο και στους Δημότες. Προσπαθώ να ανταποκριθώ στο ρόλο μου, όσο μπορώ πιο αποτελεσματικά και αυτό αποτελεί προσωπικό στοίχημα για εμένα».



ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

Go to top