«Στην Αυτοδιοίκηση πρέπει να δώσεις ψυχή κι αν χρειαστεί να βάλεις και πλάτη προκειμένου να υλοποιηθούν πράγματα… H προσφορά στα κοινά για μένα είναι στάση ζωής…»!

Τα παραπάνω ανήκουν στην υποψήφια Δημοτική Σύμβουλο του συνδυασμού «ΑΡΤΙΝΩΝ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ» ΑΝΝΑ ΚΟΥΤΡΟΥΜΠΑ, η οποία μίλησε στον «Π» για όλα και για όλους, όπως:

- ΕΚΑΝΕ προσωπικό απολογισμό του έργου της.
- ΠΙΣΤΕΥΕΙ σε δεύτερη θητεία και
- ΤΟΝΙΣΕ ότι «αν μια γυναίκα θέλει να πολιτευτεί, θα το κάνει από μόνη της κι όχι επειδή το επιτάσσει ένας εκλογικός νόμος.

Πιο συγκεκριμένα μας είπε:

Κυρία Κουτρούμπα τελειώνει η θητεία σας και έρχεται η ώρα του προσωπικού σας απολογισμού ως Αντιδήμαρχος. Τι έχετε να παρουσιάσετε στους δημότες και ψηφοφόρους σας;

«Πραγματικά η ώρα του πρώτου προσωπικού απολογισμού ήρθε όχι μόνο για μένα αλλά για όλη τη δημοτική ομάδα που άσκησε διοίκηση αυτά τα πέντε χρόνια. Νιώθουμε περήφανοι και ιδιαιτέρως ικανοποιημένοι γιατί καταφέραμε στο κομμάτι της Κοινωνικής πολιτικής να υλοποιήσουμε στο μέγιστο όλα όσα είχαμε εξαγγείλει στο προεκλογικό μας πρόγραμμα το 2014. Ανέλαβα μια Αντιδημαρχία (και ευχαριστώ θερμά το Δήμαρχο μας Χρήστο Τσιρογιάννη για την εμπιστοσύνη του στο πρόσωπό μου)  ευαίσθητη και ιδιαίτερη στην οποία γινόταν και εξακολουθεί να γίνεται αθόρυβη αλλά πολύ ουσιαστική δουλειά. Τρέξαμε προγράμματα κοινωνικής μέριμνας όπως το ΤΕΒΑ( Ταμείο Επισιτιστικής Βοήθειας Απόρων), μέσω του οποίου μοιράστηκαν και εξακολουθούν να μοιράζονται τρόφιμα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης στους άπορους συμπολίτες μας. Υλοποιούμε το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης. Θυμίζω τα χρηματικά ποσά που δοθήκαν σε άπορους συμπολίτες μας τις ημέρες των Χριστουγέννων και Πάσχα και τα καλάθια προσφορών από την αλυσίδα σουπερ μάρκετ “ΑΒ Βασιλόπουλος”. Δε πρέπει να παραβλέψω το Ταμείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης που είχε ήδη δημιουργηθεί μετά τις καταστροφικές πλημμύρες του 2015 ,μέσα από τις οποίες χρηματοδοτήθηκαν κοινωνικές δράσεις.
Στο κομμάτι των Κοινωνικών Δομών, δημιουργήσαμε το Κέντρο Κοινότητας μιας υπηρεσίας που παρέχει υποδοχή-ενημέρωση και υποστήριξη των πολιτών ,συνεργασία με Υπηρεσίες και Δομές και παροχή υπηρεσιών που αποσκοπούν στη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου και τη διασφάλιση της κοινωνικής ένταξης των ωφελουμένων.
Υλοποιήσαμε το Κοινωνικό Παντοπωλείο, Κοινωνικό Φαρμακείο και τη Δομή Σίτισης, δομές που διανέμουν δωρεάν τρόφιμα, είδη παντοπωλείου, ατομικής υγιεινής, είδη ένδυσης, υπόδησης και ψυχαγωγίας, φάρμακα και παροχή συσσιτίου σε άπορους συμπολίτες μας.
Να αναφέρω ότι με την υλοποίηση των Δομών που προαναφέρθηκαν, συμπεριλαμβανομένου και του Κέντρου Κοινότητας, άνοιξαν 9 θέσεις εργασίας.
Δημιουργήσαμε το ΚΕΠ Υγείας, μια συνεργασία του Δήμου Αρταίων με το Ελληνικό  Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων προς ενημέρωση των δημοτών σε θέματα προαγωγής υγείας και προσυμπτωματικού ελέγχου.
Ενισχύσαμε το Κέντρο Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας του Δήμου Αρταίων μ’ εντατικές δράσεις, εργασιακή συμβουλευτική υποστήριξη και θεματικές εβδομάδες ευαισθητοποίησης για την έμφυλη βία σε σχολεία της περιοχής μας.
Επίσης, βοηθήσαμε σημαντικά στη δημιουργία μέσω ΕΣΠΑ του κέντρου διημέρευσης του συλλόγου γονέων κηδεμόνων και φίλων ΑμεΑ «Αγκαλιά», κάτι που μας χαροποιεί πάρα πολύ.
Είναι αξιοσημείωτη και η συνεργασία που είχαμε με την Μητρόπολη Άρτας, το ΚΕΘΕΑ και τον ΟΚΑΝΑ για τη καταπολέμηση της μάστιγας των ναρκωτικών».

 

Πετύχατε όλους τους στόχους σας κι αν όχι γιατί;

«Θεωρώ πως ακόμη κι αν έχεις πετύχει στο μέγιστο τους στόχους που έχεις θέσει, πάντα κάτι θα υπολείπετε αυτών. ‘Άλλωστε, πρέπει να μείνει και κάτι προς υλοποίηση για τη δεύτερη θητεία.....».
Στις δημοτικές εκλογές που έρχονται, η παράταξή σας θα κριθεί για το συνολικό της έργο. Με βάση αυτό, δικαιούσθε δεύτερη θητεία;
«Καταρχήν, να διορθώσω, δεν είμαστε “παράταξη”, είμαστε συνδυασμός, είμαστε η Αρτινών ΣυνΕργασία… μια ομάδα ανθρώπων με επικεφαλής το Χρήστο Τσιρογιάννη που δουλέψαμε ασταμάτητα αυτά τα 5 χρόνια. Κάτι που δε μπορεί ν’ αμφισβητηθεί από κανέναν. ‘’Αγγίξαμε” θέματα που βρίσκονταν στο συρτάρι για χρόνια. Φέραμε προς υλοποίηση σημαντικά έργα όπως η αξιοποίηση του πρώην Ξενία Άρτας που είναι κλειστό για 3 σχεδόν δεκαετίες, την οριοθέτηση και την αντιπλημμυρική προστασία του ποταμού Αράχθου, από τα μεγαλύτερα αναπτυξιακά έργα για την Άρτα, την Κατασκευή Επιχειρηματικού Πάρκου, μια τονωτική ένεση για την επιχειρηματικότητα και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, την Κατασκευή Μόνιμου Εκθεσιακού Κέντρου, έργο που θα συμβάλλει στη διοργάνωση εκθέσεων καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου και θα καθιστά την πόλη μας πόλο έλξης επισκεπτών και εκθετών απ’ όλη τη χώρα, την Κατασκευή κόμβου στη πλατεία Ζέρβα, έργο κυκλοφοριακής ασφάλειας και διευκόλυνσης των πολιτών, τη Κατασκευή Ειδικού Σχολείου ( Νηπιαγωγείο και Δημοτικό) στο Γλυκόριζο,έργο που λύνει το στεγαστικό πρόβλημα των μαθητών ΑΜΕΑ της περιοχής μας, την Ενεργειακή Αναβάθμιση του Κολυμβητηρίου για να μπορεί να λειτουργεί όλο το χρόνο, την Κατασκευή Αποχετευτικών Δικτύων σε όλο το Δήμο, τη Δημιουργία Ανοικτού Κέντρου Εμπορίου σε συνεργασία με τον Εμπορικό Σύλλογο, έργο που θ’ αλλάξει τους εμπορικούς πεζοδρόμους και θα τονώσει την τοπική αγορά, Αναπλάσεις κεντρικών σημείων της Άρτας, Αποκατάσταση του Ιστορικού Δημαρχείου και πολλά άλλα, συν τις παρεμβάσεις βελτίωσης της καθημερινότητας, με διανοίξεις δρόμων, αναπλάσεις πλατειών, διαγραμμίσεις θέσεων στάθμευσης (ΑΜΕΑ, μοτοποδηλάτων, βραχείας στάθμευσης κλπ), κατασκευή παιδικών χαρών με πιστοποίηση ασφαλείας, απομάκρυνση των στεγάστρων από τις κεντρικές πλατείες, τοποθέτηση καινούργιων κάδων απορριμμάτων και βυθιζόμενων καθώς και διανομή κάδων οικιακής κομποστοποίησης κλπ.
Όλα αυτά είναι ένα δείγμα της δουλειάς που έχει κάνει ο Δήμαρχος Χρήστος Τσιρογιάννης, όλα αυτά τα χρόνια ,αγωνιζόμενος με ζήλο και επιδεικνύοντας απίστευτο ζήλο προκειμένου να φέρει στην επιφάνεια θέματα που είχαν παγώσει και που θα συμβάλλουν στη καλύτερη δυνατή βελτίωση της ποιότητας ζωής των συνδημοτών μας. Ως κ τούτου, πιστεύω ακράδαντα, πως ΝΑΙ, ο Δήμαρχος Χρήστος Τσιρογιάννης και η Αρτινών ΣυνΕργασία δικαιούται μια δεύτερη θητεία».

Αν σας δοθεί και πάλι η ευκαιρία ,σε ποιόν τομέα θα θέλατε να υπηρετήσετε και γιατί;

«Δε χωρεί αμφιβολία πως αν οι συνδημότες και οι συνδημότισσες μου, μου δώσουν εκ νέου εντολή να τους εκπροσωπήσω στα δημοτικά έδρανα, ο τομέας που θα επιθυμούσα να υπηρετήσω θα ήταν και πάλι αυτός της Κοινωνικής Πολιτικής. Η Κοινωνική Αλληλεγγύη και η Πρόνοια, δεν είναι τομείς στους οποίους κάνεις πολιτική ή λειτουργείς για το θεαθήναι. Έχεις να κάνεις με ευάλωτες κοινωνικές ομάδες που πλήττονται από την ανέχεια και βρίσκονται στα όρια της φτώχειας. Τους ανθρώπους αυτούς τους αντιμετωπίζεις με διακριτικότητα και με αξιοπρέπεια. Δε τους προβάλλεις, δε τους προσβάλλεις. Πρέπει το έργο να γίνεται αθόρυβα χωρίς φανφάρες και τυμπανοκρουσίες. Πρέπει να υπάρχει αυξημένο το αίσθημα της ευθύνης προς τον ευαίσθητο αυτόν τον τομέα».

Ως Αντιδήμαρχος και όχι μόνο, κινηθήκατε και λειτουργήσατε σε μια ανδροκρατούμενη ηγετική ομάδα. Ποιές οι εμπειρίες σας;

«Αστειευόμενη να πω, πως ήμουν τυχερή μέσα στην ατυχία μου!!
Οι εμπειρίες που αποκόμισα ήταν πολλές, αλλά θα ξεχωρίσω τη σημαντικότερη  και αυτή ήταν η συνΕργασία. Το κλειδί της επιτυχίας προσωπικής και συλλογικής ήταν η καλή συνεργασία μεταξύ μας. Σε προσωπικό επίπεδο μιας και η ερώτηση είναι συγκεκριμένη δεν αισθάνθηκα ποτέ παραγκωνισμένη λόγω φύλου, έδειξα από την αρχή πως είμαι ισότιμη συνεργάτης και πως έχω λόγο και άποψη επί των θεμάτων αφενός των αρμοδιοτήτων μου και αφετέρου των ετέρων θεμάτων του Δήμου μας και κατάφερα να πετύχω την ίση μεταχείριση από τη πλευρά τους. Βέβαια η καθημερινότητα καμιά φορά και οι συνθήκες με προκαλούσαν να πρέπει να σκέφτομαι και να πράττω σαν άντρας, αλλά κατάφερνα πάντα στο τέλος να λειτουργώ όπως πρέπει μη αποποιούμενη την ταυτότητά μου και τον λόγο ύπαρξής μου στην ομάδα. Θέλω πραγματικά να τους ευχαριστήσω όλους και τον καθένα προσωπικά ,ξεκινώντας φυσικά από τον Δήμαρχο για την τιμή να μου δώσει το δικαίωμα άσκησης διοίκησης στους τομείς της Κοινωνικής Πολιτικής και στη Δημοτική Πινακοθήκη, για όλα αυτά τα χρόνια της συνεργασίας».

 

Ποιες πιστεύετε πως πρέπει να είναι οι πρώτες προτεραιότητες της επόμενης Δημοτικής Αρχής;

«Στη θητεία που ολοκληρώνεται κάναμε πολλά. Δρομολογήσαμε ακόμη περισσότερα. Στην επόμενη θητεία οι άμεσες προτεραιότητες είναι η ολοκλήρωση των μεγάλων αναπτυξιακών έργων που έχουν αγγίξει, έχουμε δρομολογήσει ενώ δεν τα …άγγιζε κανένας για δεκαετίες. Οριοθέτηση Αράχθου και ανάπλαση παραποτάμιων περιοχών, ΞΕΝΙΑ, Ιστορικό δημαρχείο, τουριστική ανάπτυξη, Επιχειρηματικό Πάρκο, Μόνιμο Εκθεσιακό Κέντρο είναι έργα που ξεκινήσαμε και είναι οι προτεραιότητές μας στην επόμενη θητεία. Όλη η πολιτική μας όμως συνεχίζει να στηρίζεται στους πέντε πυλώνες που στηριζόμαστε μέχρι σήμερα: Ανάπτυξη, Κοινωνική Πολιτική, Τουρισμός, Καθημερινότητα και Αγροτική Ανάπτυξη».

Η υποχρεωτική κάλυψη των ψηφοδελτίων, σε ποσοστό 40% με γυναίκες, αναβαθμίζει ή απαξιώνει το φύλο σας;

«Δεν υπάρχει κάποια υποχρέωση το 40% να καλύπτεται από γυναίκες. Η ποσόστωση των φύλων πρέπει να είναι 60%-40%. Κάλλιστα θα μπορούσαν να υπάρχουν και 60% γυναίκες σε ένα ψηφοδέλτιο. Ωστόσο, αντιλαμβάνομαι την ερώτησή σας. Σίγουρα πρέπει να υπάρχει στελέχωση των ψηφοδελτίων με γυναίκες δυναμικές, δραστήριες και με διάθεση για δουλειά και προσφορά στα κοινά. Όμως εδώ στην ουσία υποβιβάζει τη γυναικεία ταυτότητα και κατά κάποιο τρόπο χαλκεύει τη βούλησή της. Η γυναίκα δεν είναι μειονεκτικό και άβουλο ον που θα το πάρεις από το χεράκι και θα του πεις ότι πρέπει να κατέλθει στη πολιτική σκηνή γιατί υπάρχει ένας εκλογικός νόμος που το επιτάσσει. Αν μια γυναίκα θέλει να πολιτευτεί, θα το κάνει από μόνη της και δε θα χρειάζεται να λειτουργεί ως δεκανίκι κανενός εκλογικού συστήματος».

Ποια η γνώμη σας για την απλή αναλογική;

«Αν θεωρήσουμε ότι στο νέο για εμάς εκλογικό σύστημα υπάρχει ένα καλό κατά κάποιο τρόπο στοιχείο, αυτό της δίκαιης εκπροσώπησης όλων των συνδυασμών, (που συνεπάγεται η ετυμηγορία των πολιτών ),από την άλλη όμως αυτή η πολυφωνία και η διαρκής αντίρρηση και άρνηση της φερόμενης ως αντιπολίτευσης θα δημιουργεί πολλά προβλήματα στην άσκηση διοίκησης με αποτέλεσμα είτε σημαντικά θέματα να καθυστερούν ή στη χειρότερη των περιπτώσεων να μην φτάσουν ποτέ στην υλοποίηση. Δυστυχώς ,δεν είμαστε ακόμη έτοιμοι να δεχτούμε αυτό το νέο σύστημα, αλλά.. κοντός ψαλμός αλληλούια».

 

Το προσωπικό σας μήνυμα προς τους Δημότες ενόψει των δημοτικών εκλογών του ερχόμενου Μαΐου, ποιο είναι;

«Έχοντας πλέον την εμπειρία των 5 χρόνων διοίκησης ,θεωρώ πως στάθηκα αντάξια των προσδοκιών των συνδημοτών  μου που με τίμησαν με την ψήφο τους. Υπηρέτησα τις θέσεις ευθύνης μου με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, προσπαθώντας να σκύψω στα προβλήματα των συμπολιτών μου με αξιοπρέπεια, σεβασμό και διακριτικότητα. Θέλω να συνεχίσω να το κάνω γιατί η προσφορά στα κοινά είναι για μένα στάση ζωής. Στην αυτοδιοίκηση πρέπει να δώσεις ψυχή και αν χρειαστεί να βάλεις και πλάτη προκειμένου να υλοποιηθούν πράγματα. Και εγώ προσωπικά και όλη η ομάδα των Αρτινών ΣυνΕργασία το κάναμε. Στις εκλογές του Μαΐου, θέτω και πάλι τον εαυτό μου στην κρίση των Αρτινών. Αγαπώ την πόλη μου και τους συμπολίτες μου. Επιθυμώ μια πόλη που στις συνθήκες διαβίωσης θα κυριαρχεί η αξιοπρέπεια .
Η Άρτα αλλάζει. Είμαι περήφανη για τον τόπο μου!
Η Αρτινών ΣυνΕργασία με τον Χρήστο Τσιρογιάννη στο τιμόνι προχωράει δυναμικά»!



ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

Go to top