«Η ίδρυση Γεωπονικής Σχολής στην Άρτα, η γεφύρωση του ποταμού Αράχθου στο ύψος του Τριγώνου, η μελέτη αντιπλημμυρικής προστασίας της ευρύτερης περιοχής, η ενίσχυση με επιπλέον πιστώσεις 5.000.000 ευρώ των αρδευτικών έργων, είναι μερικές από τις ουσιαστικές παρεμβάσεις για τη στήριξη του νομού μας. Η Άρτα βγήκε κερδισμένη από τη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα».

Αυτά υποστηρίζει σε συνέντευξή του, στον «ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗ», ο υποψήφιος βουλευτής Άρτας του ΣΥΡΙΖΑ ΒΑΣΙΛΗΣ ΤΣΙΡΚΑΣ, ο οποίος, ακόμη τόνισε:
«Απεγκλωβιστήκαμε από τη δίνη των μνημονίων και βγάλαμε τον τόπο μας από το αδιέξοδο, όπου ήταν καταδικασμένος από πολιτικές φτώχειας, υποκρισίας και χειραγώγησης…»!

Η συζήτηση που είχαμε μαζί του, έχει ως εξής:


Μπορείτε να διακρίνετε αν έχουν γίνει λάθη από τη σημερινή Κυβέρνηση;

«Πορευτήκαμε και πορευόμαστε στον δρόμο της εντιμότητας και της παραγωγής κοινωνικού έργου με το κεφάλι ψηλά. Και διαχειριστήκαμε με επιτυχία τα πιο δύσκολα θέματα που άφησαν σε εκκρεμότητα οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Δεν λογαριάσαμε το πολιτικό κόστος, αλλά μόνο το συμφέρον της χώρας και τις ανάγκες των Ελλήνων. Δώσαμε μάχες σε όλα τα επίπεδα για να επαναφέρουμε στην πατρίδα μας την ηρεμία και την αξιοπρέπεια που της αξίζει, κάποιες τις κερδίσαμε, κάποιες τις χάσαμε, αλλά τις δώσαμε όλες. Ο Έλληνας πολίτης πια μπορεί να ζει με ασφάλεια και να ελπίζει, στηριζόμενος στις δικές του δυνάμεις. Απεγκλωβιστήκαμε από τη δίνη των μνημονίων και βγάλαμε τον τόπο μας από το αδιέξοδο, όπου ήταν καταδικασμένος από πολιτικές φτώχειας, υποκρισίας και χειραγώγησης.
Πετύχαμε αρκετά πράγματα για τα οποία είμαστε περήφανοι. Άξιζε να διασχίσουμε αυτόν τον δύσκολο και δύσβατο δρόμο της εξόδου από τα μνημόνια. Πετύχαμε την αναβάθμιση του ρόλου, του κύρους και της αξιοπιστίας της χώρας στο διεθνές και ευρωπαϊκό στερέωμα. Πετύχαμε να βάλουμε ένα τέλος στην επιτροπεία που μας έδενε τα χέρια και σήμερα να έχουμε τη δυνατότητα, κόμματα που διεκδικούν τη διακυβέρνηση της χώρας να κρίνονται για τα δικά τους προγράμματα και όχι για τα προγράμματα που επέβαλε το ΔΝΤ και οι τεχνοκράτες της Ευρώπης. Πετύχαμε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης όλα αυτά τα χρόνια. Πετύχαμε να σώσουμε τους πιο αδύναμους που βρέθηκαν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας και να αντιμετωπίσουμε την ανθρωπιστική κρίση.
Αντιλαμβανόμαστε πολύ καλά ότι η κοινωνία κουράστηκε μετά από οκτώ χρόνια συνεχούς κρίσης και δεν πρόλαβε να νιώσει στην καθημερινότητα τα θετικά μέτρα που έχει πάρει η Κυβέρνηση για όλους το τελευταίο διάστημα. Δεν μπορεί  όμως να μην αναγνωρίσει κανείς την αδυναμία μας να επικοινωνήσουμε στον κόσμο το έργο μας με σύσσωμο το συντηρητικό και μιντιακό κατεστημένο να βρίσκεται απέναντί μας επιδιώκοντας την παλινόρθωση του παλιού χρεοκοπημένου πολιτικού συστήματος».

Η φορολογία και η ανάπτυξη είναι πεδία που σας κατηγορεί συνεχώς  η Νέα Δημοκρατία ότι αποτύχατε να βελτιώσετε. Ποιες είναι οι προγραμματικές δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την επόμενη τετραετία;

«Η Νέα Δημοκρατία έχει περίσσιο θράσος να εγκαλεί την Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για το ότι δεν έκανε τίποτα τόσο για την ανάπτυξη όσο και την φορολογία. Η πραγματικότητα που δεν θέλει να αντιληφθεί η ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης είναι η ανάσα που πήρε η ελληνική οικονομία ύστερα από δέκα χρόνια μνημονίων. Έχουμε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης στο 2% για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, δημόσια οικονομικά οργανωμένα σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα, χρέος ρυθμισμένο και έναν καθαρό διάδρομο δεκαετίας που προσφέρει ασφάλεια στους επενδυτές αλλά και σταθερότητα στη δημοσιονομική πορεία της χώρας, πρόσβαση στις διεθνείς χρηματαγορές να είναι πιο εύκολη από ποτέ, δημόσια ταμεία εύρωστα με ισχυρά αποθεματικά άνω των 30 δις. ευρώ. Δεν θέλουν να πιστέψουν και να αναγνωρίσουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ τα κατάφερε εκεί που όλες οι άλλες κυβερνήσεις απέτυχαν.
Με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, από το 2009 έως τα τέλη του 2014, 800.000 άτομα πέρασαν από τη μεσαία τάξη στο κατώτερο εισοδηματικό κλιμάκιο, ενώ όσοι απέμειναν στη μεσαία τάξη έχασαν το 35,5% των εισοδημάτων τους. Ποιος λοιπόν φτώχυνε τη μεσαία τάξη; Δεν ήταν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ στη διακυβέρνηση της χώρας; Δεν κυβερνούσαν αυτά το κόμματα τη χώρα όταν επέβαλαν μέσα σε 4 χρόνια 63 δις. ευρώ λιτότητα και φόρους. Ποιος επέβαλε τον ΕΝΦΙΑ; Ποιος επέβαλε την εισφορά αλληλεγγύης;
Η Νέα Δημοκρατία σχεδιάζει την εκ νέου εκτίναξη της φοροδιαφυγής και των φορολογικών μεταρρυθμίσεων επιφυλάσσοντας λιτότητα για τους πολλούς και ευημερία για τους λίγους. Οι πολίτες λοιπόν θα επιλέξουν εάν θα δώσουν εντολή στον ΣΥΡΙΖΑ να συνεχίσει με συγκεκριμένο πρόγραμμα ελαφρύνσεων ή στη ΝΔ που υπόσχεται γενικά και αόριστα φορολογικές μειώσεις, αποσιωπώντας ότι το δημοσιονομικό κενό άνω των 2 δις. ευρώ που δημιουργείται από αυτές θα καλυφθούν από αιματηρές περικοπές στις δαπάνες για τη δημόσια Υγεία, την Παιδεία και τα κοινωνικά επιδόματα».

Εσείς τι κάνατε για την μεσαία τάξη;

«Πρέπει να αποκαταστήσουμε την αλήθεια σχετικά με την παραφιλολογία ότι θυμηθήκαμε τώρα τη μεσαία τάξη. Όταν παραλάβαμε μια κοινωνία σε συντρίμμια και με έναν στους τρεις κάτω από το όριο της φτώχειας με απώλεια 25% του ΑΕΠ σε τέσσερα χρόνια ήταν επόμενο η επούλωση των πληγών να ξεκινήσει από τα ασθενέστερα στρώματα.
Στην περίοδο της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ έγιναν κάποια πρώτα μικρά βήματα για την αποκατάσταση των αδικιών τα χρόνια των μνημονίων. Μετά την έξοδο από τη λιτότητα η Κυβέρνηση εντατικοποίησε τις πρωτοβουλίες για την ελάφρυνση των χαμηλών και μεσαίων στρωμάτων. Από εδώ και πέρα σχεδιάζουμε τη μείωση προκαταβολής φόρου στο 50% για φυσικά πρόσωπα και προσωπικές επιχειρήσεις και στο 80% για νομικά πρόσωπα σε ορίζοντα τριετίας. Σταδιακή μείωση του πρώτου κλιμακίου του φόρου εισοδήματος στο 20%. Κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης για εισόδημα έως 20.000 ευρώ, και μείωση συντελεστών για μεγαλύτερα εισοδήματα. Μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% μεσοσταθμικά για το 2020  και 50% για τις χαμηλές και μεσαίες περιουσίες. Μείωση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ από 13% σε 11%, μείωση φόρου συνεταιρισμένων αγροτών, περαιτέρω απλοποίηση του φορολογικού συστήματος».

Πιστεύετε ότι αν η Νέα Δημοκρατία γίνει κυβέρνηση θα πραγματοποιήσει τις μειώσεις φόρων που υπόσχεται;

«Ο κ. Μητσοτάκης και η Νέα Δημοκρατία έχουν κάνει προεκλογική σημαία τις υποσχέσεις φορολογικών ελαφρύνσεων και στην ουσία μόνο για τις επιχειρήσεις και όχι για φυσικά πρόσωπα. Ξεχνούν όχι μόνο τα δισεκατομμύρια πρόσθετων φόρων που επέβαλε η πολιτική τους μέχρι το 2014, και μάλιστα χωρίς την οποιαδήποτε μέριμνα για τη δίκαιη κατανομή τους και για μία βιώσιμη ρύθμιση των φορολογικών οφειλών, αλλά και το γεγονός ότι η Κυβέρνησή μας τους έχει ήδη προλάβει, με υπεύθυνες ρυθμίσεις που έγιναν δυνατές χάρη στο θετικό δημοσιονομικό περιβάλλον που καταφέραμε να εξασφαλίσουμε σε εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες.
Ο κ. Μητσοτάκης επιβεβαίωσε σε πρόσφατη συνέντευξή του πως οι φορολογικές ελαφρύνσεις που υπόσχεται, οι οποίες αφορούν κυρίως τις μεγάλες επιχειρήσεις, επί της ουσίας δε θα γίνουν ποτέ. Ο Πρόεδρος της ΝΔ παραδέχθηκε ότι το 2019 δε θα γίνει καμία φορολογική ελάφρυνση γιατί όπως είπε δεν υπάρχει δημοσιονομικός χώρος. Ομολόγησε ότι ούτε το 2020 θα γίνει κάποια φορολογική ελάφρυνση πέραν της μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση. Πρωτοβουλία που ήδη εξήγγειλε αλλά και εφάρμοσε η σημερινή κυβέρνηση ήδη από το 2019, κατεβάζοντας το ΦΠΑ στην εστίαση από το 24% στο 13%».

Ποιες είναι οι διαφορές του δικού σας προγράμματος με το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας;

«Είναι πια εμφανές ότι το πρόγραμμα της ΝΔ επιδιώκει τη συρρίκνωση και διάλυση του κοινωνικού κράτους. Συνέπεια αυτού είναι η μείωση του εισοδήματος των πολιτών. Θα σας πω ένα παράδειγμα: αν αύριο -με κυβέρνηση ΝΔ- οι υπηρεσίες της δημόσιας υγείας κοστολογούνται με τον τρόπο που οραματίζεται η ΝΔ, τότε ξαφνικά ο φορολογούμενος θα πρέπει να πληρώσει περισσότερα για κάτι που σήμερα του παρέχεται δωρεάν.
Στη δική μας αντίληψη η δίκαιη και κοινωνικά επιμερισμένη φορολόγηση είναι προϋπόθεση ανάπτυξης, άμβλυνσης των κοινωνικών ανισοτήτων και διασφάλισης των δικαιωμάτων όλων στην παιδεία, στην υγεία, στις υποδομές. Τώρα, για πρώτη φορά ύστερα από χρόνια, έχουμε τη δυνατότητα να προχωρήσουμε ακόμα περισσότερο σε ρυθμίσεις που θα αποτινάξουν το βάρος της υπερφορολόγησης της μνημονιακής εποχής.
Και αυτές οι ρυθμίσεις θα συμβαδίζουν με την ενίσχυση και αναβάθμιση του κοινωνικού κράτους και της προστασίας των πολλών. Μόνο έτσι μπορούμε στο τέλος της χρονιάς να εξασφαλίσουμε ότι οι πολίτες θα έχουν περισσότερα χρήματα στο πορτοφόλι τους.
Το κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για την επόμενη τετραετία ακουμπά στο τρίπτυχο δίκαιη ανάπτυξη, στοχευμένες φοροελαφρύνσεις και εύρεση νέων ποιοτικών θέσεων εργασίας. Πρώτα από όλα, η επιστροφή σε μια διετία, το 2021, των μισθών στα προ Μνημονίου επίπεδα των 750 ευρώ. Με στόχευση τις διαδοχικές αυξήσεις του κατώτατου μισθού κατά 7,5% τόσο το 2020 όσο και το 2021 και, δεύτερον, η δημιουργία 500.000 νέων θέσεων εργασίας την τετραετία 2019 - 2023, με έμφαση στους νέους και τις γυναίκες, προκειμένου στο τέλος της τετραετίας η ανεργία της χώρας να πέσει στα μέσα ευρωπαϊκά επίπεδα».

Πιστεύετε ότι η εικόνα της Άρτας έχει βελτιωθεί κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ;

«Κατά τη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ο Νομός της Άρτας βγήκε από το περιθώριο και την απομόνωση που τον είχαν βάλει οι προηγούμενες κυβερνήσεις αδιαφορώντας για τις παραγωγικές δυνατότητες της περιοχής μας. Εξασφαλίστηκε ένα μεγάλο ύψος χρημάτων από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και άλλους πόρους για έργα υποδομών, κάποια από τα οποία ήδη πραγματοποιούνται ή έχουν δρομολογηθεί. Με εντατικές προσπάθειες, σωστό σχεδιασμό και συστηματική δουλειά λύνουμε προβλήματα που ταλάνιζαν την Άρτα.
Η ίδρυση της Γεωπονικής Σχολής στην Άρτα, η οποία αποτελούσε ένα διαχρονικό αίτημα για την τοπική κοινωνία, ανοίγει ένα καινούργιο κεφάλαιο για την περιοχή μας δίνοντας προοπτική στην ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας. Η δημιουργία του Πρότυπου Αγροδιατροφικού Τεχνολογικού Πάρκου Ηπείρου στην Άρτα, ενισχύει τη στοχευμένη έρευνα και την ανάπτυξη καινοτόμων εφαρμογών.
Την ίδια στιγμή, η δημιουργία νέων υποδομών μεταφορών έχει δώσει τη δυνατότητα να αναδείξουμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής μας, ενώ η γεφύρωση του ποταμού Αράχθου στο ύψος του Τριγώνου με τις απαιτούμενες προσβάσεις, η μελέτη αντιπλημμυρικής προστασίας της Άρτας και της ευρύτερης περιοχής που διέρχεται ο Άραχθος ποταμός, μέχρι τον Αμβρακικό Κόλπο και η ενίσχυση με επιπλέον πιστώσεις 5.000.000 ευρώ των αρδευτικών έργων στην πεδιάδα της Άρτας αποτελούν ουσιαστικές παρεμβάσεις για τη στήριξη του νομού μας. Η Άρτα βγήκε κερδισμένη από τη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα».


ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

Go to top