Το Α και το Ω στην συγκρότηση ενός ψηφοδελτίου, που στοχεύει στην εκλογική νίκη, είναι η επιλογή προσώπων που… «κουβαλάνε» ψηφοφόρους σε έναν συνδυασμό κι όχι προσώπων που κυνηγάνε… δεύτερο, τρίτο ή τέταρτο «σταυρό προτίμησης» από τους… «κουβαλητές»!

Και το εκλογικό αποτέλεσμα σίγουρα εξαρτάται από τους πρώτους, από εκείνους που έχουν τον πρώτο… «σταυρό προτίμησης»!
Τι εννοούμε;
Πιο χρήσιμοι υποψήφιοι σύμβουλοι είναι εκείνοι που θα κουβαλήσουν 20,30,50 ψηφοφόρους σε  ένα συνδυασμό από εκείνους που θα… «σταυρωθούν» μόνο λόγω ονόματος, επαγγέλματος ή κοινωνικής και πολιτικής καταξίωσής τους.
Γι’ αυτό και σε κάθε εκλογική αναμέτρηση, που υπάρχει η πολυσταυρία, το ποσοστό της «μονοσταυρίας» κινείται σε υψηλά επίπεδα.
Παλιότερα που ίσχυε η «μονοσταυρία», οι «πρωταθλητές» των «σταυρών προτίμησης», δεν ξεπερνούσαν τους 700 ψήφους.
Και αυτοί ήταν λίγοι.
Για την ιστορία θα μνημονεύσω κάποιους από όσους θυμάμαι, υποψηφίους συμβούλους, που ήταν τα «ρετιρέ» των συνδυασμών των τότε υποψηφίων δημάρχων.
Με πρώτον τον ΛΑΜΠΡΟ ΡΙΖΟ, που ξεπερνούσε τους 700 «σταυρούς προτίμησης», ενώ ίσχυε η μονοσταυρία και τα όρια του Δήμου Αρταίων περιορίζονταν σε εκείνα της πόλης της Άρτας.
Μεγάλα «νούμερα» με δισταυρία και μονοσταυρία (από 400 – 600) έφερναν οι ΚΩΣΤΑΣ ΑΜΒΡΑΖΗΣ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΑΡΜΠΗΣ, ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΑΡΑΤΣΙΩΛΗΣ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΡΟΜΠΟΥΚΗΣ, ΘΟΔΩΡΟΣ ΚΟΛΙΟΠΑΝΟΣ, ΣΠΥΡΟΣ ΜΠΑΡΤΖΩΚΑΣ, ΧΡΗΣΤΟΣ ΓΚΟΥΒΑΣ, ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΕΩΡΓΟΥΛΑΣ και άλλοι.
Γι’ αυτό εκείνες τις εποχές οι πολύφερνοι «γαμπροί» και οι πολύφερνες «νύφες», ήταν περιζήτητοι και έκριναν τα εκλογικά αποτελέσματα.
Στις τωρινές εκλογές με… τετρασταυρία και με διακόσιους υποψηφίους συμβούλους, είναι δύσκολο να «ξεχωρίσεις» επί της ουσίας, τους πιο δυνατούς και τους πιο χρήσιμους.
Και οι υπεύθυνοι της συγκρότησης των ψηφοδελτίων αυτό το γνωρίζουν και το… «παλεύουν».
Που σημαίνει ότι οι επόμενες δημοτικές εκλογές, σε πρώτο βαθμό, θα κριθούν από τις ορθές επιλογές υποψηφίων κι όχι από τις ποσοτικές και… «επώνυμες» επιλογές τους.
Διότι ο πρώτος «σταυρός» θα φέρει τη νίκη, θα φέρει την «Ανάσταση»!
Σε κάθε περίπτωση η… «πολυσταυρία», «μπασταρδεύει» τα αποτελέσματα, όσον αφορά βέβαια την εκλογή συμβούλων.

 

Λ.Σ.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

Go to top