Θεωρώ τον εαυτό μου αρρωστημένα βιβλιόφιλο και όχι κοινό αναγνώστη ή μονομανή συλλέκτη βιβλίων.

Ανήκω σε εκείνη τη γενιά, που σε δύσκολες εποχές επιβίωσης, μέναμε νηστικοί για να αγοράσουμε κάποιο βιβλίο, παρά το γεγονός ότι εργαζόμουν σε μεγάλους εκδοτικούς οίκους της Αθήνας.
Και παραμένω και σήμερα παθιασμένος βιβλιόφιλος!
Και για να ακριβολογώ, αχόρταγος βιβλιοφάγος!
Η διαφορά με το χθες είναι ότι πάψαμε να τρέχουμε στις δανειστικές βιβλιοθήκες, εδώ και… 40 χρόνια.
Τα πρώτα 20, γιατί είχαμε τη δυνατότητα για να αγοράσουμε τα βιβλία που θέλαμε και τα άλλα 20, γιατί οι αδιάκοπες προσφορές βιβλίων από έντυπα (εφημερίδες κλπ.) και η τεχνολογία του διαδικτύου, απλόχερα μας προσφέρουν περισσότερα από ότι θα μπορούσαμε να φανταστούμε.
Σε όλες τις πόλεις και στα περισσότερα χωριά της χώρας, είχαν ιδρυθεί δανειστικές βιβλιοθήκες.
Το ίδιο συνέβαινε και στην Άρτα!
Έτσι καλύπτονταν και οι ανάγκες των βιβλιόφιλων!
Σήμερα αυτές οι βιβλιοθήκες υπολειτουργούν και πάρα πολλές έχουν κλείσει, γιατί έπαψαν να εξυπηρετούν πλέον τις εν λόγω ανάγκες.
Και στη «δύση» αυτών των δανειστικών βιβλιοθηκών, ο Δήμος Αρταίων άνοιξε δανειστική βιβλιοθήκη σε κεντρικότατο μάλιστα σημείο της πόλης (πρώην ALPHA BANK).
Με εντελώς μηδενική κίνηση ενδιαφερομένων, με σχεδόν μηδενική επισκεψιμότητα.
Υπάρχει η πλούσια βιβλιοθήκη του «ΣΚΟΥΦΑ» και με σπάνιες μάλιστα εκδόσεις.
Γιατί ο Δήμος Αρταίων, αφού είχε τέτοια «προτεραιότητα», έστω και αχρείαστη για τα σημερινά δεδομένα, δεν συνεργάστηκε σε αυτόν τον τομέα με τον «ΣΚΟΥΦΑ»;
Πιστεύει ο Δήμαρχος ότι ο σημερινός πολίτης έχει ανάγκη δανειστικών βιβλιοθηκών;
Εμείς πάντως δεν συμφωνούμε!
Θα επικροτούσαμε και θα χειροκροτούσαμε μια πρωτοβουλία του Δήμου, για την ουσιαστική στήριξη και οικονομική ενίσχυση αρτινών συγγραφέων και ποιητών, τόσο στον τομέα των εκδόσεων, όσο και στον τομέα της έκθεσης και της προώθησης των έργων τους, συνεργαζόμενος πάντα με τον τοπικό Σύλλογο «ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ», αλλά όχι και να γυρίζουμε πίσω, ενώ όλοι προχωρούν μπροστά.
Θα υπάρξουν αντιδράσεις εναντίον μας, για αυτή μας την άποψη, αλλά πώς να το κάνουμε, έχουμε το δικαίωμα τουλάχιστον να την καταθέσουμε.

Λ.Σ.


ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

Go to top