Σύνηθες είναι το φαινόμενο των ανώνυμων καταγγελιών, σε βάρος ιδιοκτητών καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος για παραβάσεις κατάληψης κοινόχρηστων δημοτικών χώρων, με τραπεζοκαθίσματα και αυθαίρετων κατασκευών.

Συνηθισμένη είναι και η άμεση αντίδραση του Δήμου μας που προχωρεί σε εντατικούς ελέγχους, μόνο όταν προκύπτουν αυτές οι σχετικές καταγγελίες.

Κι όπως αποδεικνύουν τα επίσημα στατιστικά στοιχεία, το ποσοστό αυτών των παραβατών, σε όλη την ελληνική επικράτεια, ξεπερνά το 50%.

Ενδεχομένως στην Άρτα, να είναι και μεγαλύτερο.

Κατά των ιδιοκτητών αυτών των καταστημάτων – (καφετεριών, μπαρ, εστιατορίων και άλλων), επιβάλλονται τσουχτερά πρόστιμα, τα οποία και προσαυξάνονται μέχρι και 200%, αν έγκαιρα δεν καταβληθούν.

Με αφορμή την πρόσφατη βεβαίωση προστίμων, πολλών εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, με προσαυξήσεις που καθιστούν απαγορευτική την εξόφλησή τους, πολλές δεκάδες επαγγελματιών του είδους, αδυνατούν να ανταποκριθούν σε αυτή την υποχρέωσή τους και βρίσκονται σε απόγνωση.

Υπάρχουν ιδιοκτήτες που οφείλουν πρόστιμα και προσαυξήσεις, πολλών δεκάδων χιλιάδων ευρώ, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να εξασφαλίσουν Δημοτική Ενημέρωση, ώστε να διατηρήσουν, για το 2015, τους κοινόχρηστους δημοτικούς χώρους που ενοικιάζουν, με βέβαιο επακόλουθο, το κλείσιμο του μαγαζιού τους.

Με δεδομένο ότι η ανεργία στην Άρτα, ξεπερνά το 50% του ενεργού πληθυσμού και με το επίσης δεδομένο, ότι διανύουμε ως χώρα, μια μεγάλη οικονομική και κοινωνική κρίση, θα πρέπει μεταξύ του Δήμου Αρταίων και των καταστηματαρχών, να βρεθεί άμεσα μια επωφελής και για τις δύο πλευρές, λύση.

Η Δημοτική μας Αρχή, οφείλει να λάβει υπόψη της ότι τα καταστήματα Υγειονομικού Ενδιαφέροντος της περιοχής μας, ο κλάδος αυτός των καταστηματαρχών και επιχειρηματιών, είναι ο ΜΟΝΟΣ, που προσφέρει δουλειά σε εκατοντάδες αρτινόπουλα, καθόσον όλοι οι άλλοι κλάδοι, έπαψαν πλέον να είναι παραγωγικοί, ώστε να προσφέρουν θέσεις εργασίας, ακόμα και αυτοί του αγροτικού τομέα.

Από την άλλη, οι καταστηματάρχες, θα πρέπει και αυτοί με τη σειρά τους να κατανοήσουν ότι η νομιμότητα, το δημόσιο συμφέρον και το συμφέρον του Δήμου μας, πρέπει να προστατεύονται.

Η προηγούμενη Δημοτική Αρχή και ο πρώην δήμαρχος Αρταίων ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΛΕΞΗΣ, με υπερβολική κατανόηση των συνθηκών, που αντιμετώπιζε και αντιμετωπίζει αυτός ο κλάδος, λόγω της κρίσης, αλλά και λόγω της μεγάλης ανεργίας που μαστίζει τους νέους του νομού μας, ήταν ανεκτικός, απέφευγε όσο μπορούσε τις υπερβολές, δεν πίεζε και ιδιαίτερα σε αυτό το θέμα και έτσι συσσωρεύτηκαν μεγάλα ποσά για τους υπόχρεους.

Ο νυν δήμαρχος ΧΡΗΣΤΟΣ ΤΣΙΡΟΓΙΑΝΝΗΣ, δεν μπορούσε να μην βεβαιώσει αυτές τις οφειλές, γιατί θα ήταν υπόλογος και ενδεχομένως να διώκονταν και για απιστία.

Όμως το πρόβλημα υφίσταται και πρέπει να επιλυθεί, χωρίς ο δήμαρχος και οι καταστηματάρχες, να γίνουν κακές συννυφάδες.

Κατά τη γνώμη μας, η πρωτοβουλία ανήκει στο Δήμο και η λύση πρέπει να αναζητηθεί σε εξωδικαστικό συμβιβασμό.

Έχει τη δυνατότητα το Δημοτικό Συμβούλιο, να εξετάσει την κάθε περίπτωση χωριστά και ανάλογα να κρίνει, αν αυτά τα τσουχτερά πρόστιμα και οι σφαγιαστικές προσαυξήσεις, πρέπει να μειωθούν και να ρυθμιστούν με δόσεις ή και να χαριστούν, σε περιπτώσεις που η πληρωμή τους, οδηγήσει τον επαγγελματία σε λουκέτο.

Και για να αποφύγουμε παρερμηνείες, δεν αναφερόμαστε σε αυθαίρετες και ετσιθελικές καταλήψεις δημοτικών χώρων, αλλά σε παραβάσεις προέκτασης του νόμιμα ενοικιαζόμενου κοινόχρηστου χώρου.

Δηλαδή αν κάποιος καταστηματάρχης ενοικιάζει δημοτικό χώρο 50 τετραγωνικών μέτρων και τον φθάνει στα 60 ή 70, δεν χάθηκε και ο κόσμος, αρκεί να μη ζημιώνεται κάποιος άλλος συνάδελφός του ή να παρακωλύει τη διέλευση πεζών και τροχοφόρων.

Διότι θα ήταν αδιανόητο, όταν η κυβέρνηση της χώρας να προχωρεί σε ρυθμίσεις οφειλών στο Δημόσιο, ακόμη και με διαγραφή όλων των προστίμων και προσαυξήσεων, ώστε να έχει έσοδα το Κράτος, να αναπνεύσουν οι επαγγελματίες οφειλέτες και να αποφευχθούν νέα «λουκέτα», ο Δήμος Αρταίων να μην ακολουθήσει την ίδια τακτική.

Τέλος θα πρέπει να γνωρίζουν οι αρτινοί δημότες, ότι οι προαναφερόμενες οφειλές, είναι από ΠΡΟΣΤΙΜΑ και ΠΡΟΣΑΥΞΗΣΕΙΣ κι όχι από ενοίκια των δημοτικών χώρων, τα οποία ενοίκια καταβάλλονται κανονικότατα και αποτελούν ΕΝΑ ΠΟΛΥ ΣΟΒΑΡΟ ΕΣΟΔΟ για το Δήμο μας.

Για τα πρόστιμα και τις προσαυξήσεις τους, θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι ένας συμβιβασμός, σημαίνει: ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΜΙΣΟ ΚΑΡΒΕΛΙ ΨΩΜΙ, ΠΑΡΑ ΚΑΘΟΛΟΥ…!

 

«ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ»  

 

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

Go to top