Γνωρίζουμε όλοι πολύ καλά ότι η αιμοδοσία σώζει ζωές. Γνωρίζουμε επίσης ότι η αιμοδοσία είναι πράξη αγάπης προς τον συνάνθρωπο.

Και μάλιστα όσοι έχουν βρεθεί σε αυτή τη θέση, το γνωρίζουν ακόμη καλύτερα: άνθρωποι που πάσχουν από Μεσογειακή Αναιμία, καρκινοπαθείς, από τροχαία, παιδιά, ενήλικοι, υπερήλικοι κ.ο.κ.

Λίγο πολύ όλοι έχουμε βρεθεί σε αυτή τη θέση να μας ζητάνε μια φιάλη, φίλοι, συγγενείς, φίλοι των φίλων, συγγενείς των φίλων...και να τρέχουμε πανικόβλητοι να παρακαλάμε για 2, 5, 10 φιάλες για να σώσουμε το παιδί μας, το συγγενή μας, τον φίλο μας. Έχουμε αναρωτηθεί γιατί συμβαίνει αυτό; Η απάντηση είναι απλή: γιατί δεν υπάρχει επάρκεια σε αίμα. Διότι αν είχαμε επάρκεια σε αίμα, η οικογένεια δεν θα ήταν αναγκασμένη, μέσα στην αγωνία που περνάει, να πρέπει να μεριμνήσει και για την εύρεση αίματος. Διότι πολύ απλά τα ψυγεία των νοσοκομείων θα ήταν γεμάτα.

Ενώ τώρα είναι άδεια. Πώς μπορούμε να το πετύχουμε αυτό; Με το να γίνουμε τακτικοί εθελοντές αιμοδότες. Με το να δίνουμε αίμα τακτικά, μία ή δύο φορές το χρόνο όλοι μας, όλοι οι υγιείς πολίτες. Δεν δίνουμε αίμα μόνο όταν μας καλούν, όταν μας καλεί η ανάγκη, όταν μας καλεί ο Κώστας, η Μαρία.

Δίνουμε για τον άγνωστο, για αυτόν που δεν έχει όνομα, που δεν τον γνωρίζουμε προσωπικά. Μόνο με αυτόν τον τρόπο θα καταφέρουμε να γίνουμε αυτάρκεις και να καλύψουμε τις ανάγκες του νομού μας, της χώρας μας. Ο Νομός Άρτας δεν είναι αυτάρκης. Χρειαζόμαστε κατά μέσο όρο 4.000 φιάλες ετησίως και δυστυχώς καλύπτουμε μόνο τις 2.500. Πόσο δύσκολο είναι να πετύχουμε το στόχο και να μαζέψουμε άλλες 1.500; Στην Ελλάδα του σήμερα, μάλλον φαίνεται ακατόρθωτο. Ακόμη και αυτό που δεν είναι δα και τόσο δύσκολο.

Τι είναι 10-15 λεπτά από τη ζωή σου; Θα μου πείτε βέβαια ένα σωρό δικαιολογίες “Το ξεχνάω”, “Φοβάμαι τις βελόνες”,  “Το αίμα είναι δικό μου”, “Ωχ αδερφέ, δε βαριέσαι”, κι άλλα πολλά, που τα ακούμε συνέχεια, αλλά η απάντηση σε όλα αυτά είναι μόνο μία: “Σώσε έναν άνθρωπο, γιατί ΜΠΟΡΕΙΣ. Βάλε στην άκρη το εγώ σου και σκέψου με το εμείς”. 

 

Ευαγγελία Κλούρα

Γραμματέας του Δ.Σ.

του Συλλόγου Εθελ. Αιμοδοτών Ν. Άρτας   

 

Go to top