(Το παρακάτω κείμενο, όπως και το κείμενο, «Ν.Α.Σ.: ΒΑΡΒΑΡΟΙ ΟΙ ΤΟΥ ΚΑΣ», περιέργως «χάθηκαν» από την ιστοσελίδα μας, μετά από λίγες ώρες, ενώ είχαν ήδη αναγνωσθεί από 500 περίπου επισκέπτες της. Δεν ξέρουμε πως έγινε αυτό και «ψαχνόμαστε». Τα επαναδημοσιεύουμε και ζητάμε συγνώμη)!

Για πολλές δεκαετίες η Άρτα και οι κάτοικοι της περιοχής μας, δεν μπορούν να βρουν τον βηματισμό τους, γιατί κάποιοι αυτοαποκαλούμενοι «αριστεροί» και «προοδευτικοί», τροχοπεδούν κάθε προσπάθεια που γίνεται προς αυτή την κατεύθυνση, μόνο και μόνο, για να ακούγονται και να διαφέρουν από τους άλλους.

Αυτά τα άτομα είναι «μαλωμένα» με την κοινή λογική και συμφιλιωμένα με την κοινωνική αντίδραση.

Αυτά τα άτομα «σκάνε μύτη» κάθε φορά που κάτι σωστό πάει να γίνει στον τόπο μας.

Και αβασάνιστα «ναρκοθετούν» αυτές τις προσπάθειες!

Σε προηγούμενο κείμενό μας στον «ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗ», θυμίσαμε την περίπτωση των καταστημάτων που βρίσκονται μπροστά στον Άγιο Δημήτριο, τα οποία, επί δημαρχίας ΚΩΣΤΑ ΒΑΓΙΑ, ήταν για να κατεδαφιστούν. Τότε κάποιοι «φρόντισαν», μέσω βέβαια της Αρχαιολογίας, αυτά τα κτίσματα να χαρακτηρισθούν διατηρητέα.

Οι ίδιοι αυτοί άνθρωποι απέτρεψαν τότε και την παραχώρηση του «ΞΕΝΙΑ» στον δεξιό δήμαρχο!

Επί δημαρχίας ΠΑΝΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗ, έγινε μελέτη για κατασκευή δημοτικού πάρκινγκ στην πλατεία Σκουφά. Δημοσιεύτηκε η σχετική διακήρυξη, αλλά 10 - 20 «προοδευτικοί» σήκωσαν πανό εναντίον αυτού του έργου, δήθεν για να μην «πέσει» η Παρηγορήτρια!

Το ίδιο έγινε και με τα Ψαροπλιά, επί δημαρχίας ΓΙΑΝΝΗ ΠΑΠΑΛΕΞΗ, αλλά και με την ενοικίαση του «ΒΥΖΑΝΤΙΟΥ» για καφετέρια.

Το ίδιο έγινε και στην περίπτωση της χρήσης του ΞΕΝΙΑ, ως ξενοδοχείο, δήθεν για να γίνει Πολιτιστικό Κέντρο, τη στιγμή που η Άρτα, αν σε κάποιο τομέα υπάρχει ανάπτυξη, είναι στον πολιτισμό, χάρη στον «Σκουφά», τον «Μακρυγιάννη» και άλλους πολιτιστικούς φορείς του νομού. Ακόμη υπάρχει «εν δυνάμει» δυνατότητα, να γίνει το Αγραφιώτικο Πολιτιστικό Κέντρο.

Αυτοί λοιπόν οι ελάχιστοι δέκα έως δεκαπέντε άτομα, σε σύνολο 80.000 αρτινών, μιλούν εξ ονόματός τους!!!!

Κόντρα στις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αρταίων, κόντρα στις θελήσεις του συνόλου σχεδόν των Τοπικών Μαζικών Φορέων και της τοπικής κοινωνίας, κόντρα στις ανάγκες της περιοχής.

Αυτοί είναι οι «ναρκοθέτες» της Άρτας, που - επαναλαμβάνουμε μετριούνται με τα δάκτυλα των χεριών, άντε και σε κάποιες περιπτώσεις και με τα δάκτυλα των ποδιών.

Έχουμε και τους «νεκροθάφτες» μας!!!

Τους ειδικούς της Αρχαιολογίας, της πιο «μισητής» υπηρεσίας, όλης της χώρας.

Και η Άρτα είναι ένα από τα μεγαλύτερα θύματα αυτής της υπηρεσίας.

Πολλές δεκάδες αρτινοί καταστράφηκαν εξαιτίας της και αυτό είναι γνωστό σε όλους μας.

Και περισσότερο από όλους, το γνώριζε ο αείμνηστος δήμαρχος ΚΩΣΤΑΣ ΒΑΓΙΑΣ, όταν ξεκίνησαν τα έργα της Αποχέτευσης, στη Σκουφά και στους άλλους κεντρικούς δρόμους της πόλης.

Τότε ειδοποίησε και προειδοποίησε την Αρχαιολογία και κάθε άλλη αρμόδια Αρχή, ότι δεν θα ανεχθεί αδικαιολόγητες κωλυσιεργίες, στην αξιολόγηση τυχόν ευρημάτων στο υπέδαφος.

Και «απείλησε» τους αρχαιολόγους ότι αν δεν σεβαστούν αυτό το αίτημά του, τα όποια ευρήματα, θα μεταφέρονται πάραυτα σε άλλους χώρους, λέγοντάς τους: «Δεν θα σας επιτρέψουμε να καταδικάσετε την πόλη»!

Και η απειλή τότε «έπιασε τόπο!

Σήμερα έχουμε την περίπτωση του ΞΕΝΙΑ και τις αντιδράσεις για την γνωστή σχετική απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου.

Μια απόφαση προκλητική, απαράδεκτη και σίγουρα προϊόν πολιτικών παρεμβάσεων, η οποία εξόργισε ΟΛΟΥΣ τους αρτινούς, πλην ελαχίστων, πλην μιας… «χούφτας» ατόμων, που προφανώς αντιμετωπίζουν υπαρξιακά, προσωπικά και πολιτικά προβλήματα!

Μια απόφαση που προκάλεσε γενικευμένες και οργισμένες αντιδράσεις, που ΥΠΟΧΡΕΩΣΑΝ το Υπουργείο Πολιτισμού να δώσει απαντήσεις.

Απαντήσεις κυρίως στα δημοσιεύματα των εφημερίδων «ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ» και «ΗΧΩ της ΑΡΤΑΣ».

Και τι μας είπε; Τι είναι το Αρχαιολογικό Συμβούλιο, από ποιους απαρτίζεται και ποιος είναι ο ρόλος τους.

Απέφυγε να πει ότι τα μέλη του ΕΙΝΑΙ ΔΙΟΡΙΣΜΕΝΑ από την σημερινή κυβέρνηση κι ακόμη ότι ο ρόλος τους, στην περίπτωσή μας, δεν είναι να κρίνει τη χρήση του ΞΕΝΙΑ, αλλά αν προκύπτουν προβλήματα στο μνημείο του Κάστρου, από τη χρήση του, ως ξενοδοχειακή μονάδα. Δημιουργούνται προβλήματα; Φυσικά ΟΧΙ!

Διότι ΜΟΝΟ με τη λειτουργία του ΞΕΝΙΑ, ως ξενοδοχειακή μονάδα, προστατεύεται το Κάστρο, αναδεικνύεται και προβάλλεται ως ιστορικό μνημείο, αξιοποιείται ο περιβάλλον χώρος, φέρει έσοδα στο Δήμο και στην τοπική οικονομία, δημιουργούνται θέσεις εργασίας και ξαναλειτουργεί ως πνεύμονας της πόλης.

Οι του ΚΑΣ περί άλλων… «ελάλησαν»!

Οι του υπουργείου Πολιτισμού, το ίδιο!!!

Οι του ΣΥΡΙΖΑ Άρτας, το ίδιο!!!

Οι αρτινοί «θύτες» μόνο… σιωπούν!

 

                                                                                  Λ.Σ.     

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

Go to top