Του Βασίλη Τσίρκα*

Την ώρα που η χώρα βρίσκεται στην τελική ευθεία για την έξοδο από το καθεστώς των μνημονίων, της επιθετικής λιτότητας και της ασφυκτικής επιτροπείας, παρουσιάζεται η ευκαιρία για την αποκατάσταση της αξιοπιστίας του πολιτικού συστήματος στα μάτια των πολιτών. Ενός συστήματος που εξέτρεφε τη νοοτροπία του παράνομου πλουτισμού και της ασυδοσίας, ενθάρρυνε τα νοσηρά φαινόμενα της διαπλοκής και τελικά διέλυσε την ελληνική οικονομία.

Η σημερινή Κυβέρνηση απέδειξε από την αρχή ότι διαθέτει την πολιτική βούληση και έθεσε ως έναν από τους κορυφαίους στόχους την πάταξη της διαφθοράς, τη σύγκρουση με τα διαπλεκόμενα συμφέροντα και την ανάδειξη και απόδοση πολιτικών ευθυνών, που θα φέρουν την επιδιωκόμενη κάθαρση, εξυγίανση και πολιτική σταθερότητα. Την τελευταία τριετία δεκάδες υποθέσεις που λίμναζαν ξεχασμένες σε συρτάρια επί δεκαετίες, ήρθαν στο φως, πήραν τον δρόμο προς τη Δικαιοσύνη και αποκάλυψαν το μέγεθος των πολιτικών σκανδάλων. Λίστες φορολογικών παραδείσων με αδήλωτες περιουσίες, επιβεβαίωσαν τις διαστάσεις που είχε προσλάβει η φοροδιαφυγή και οι υπεύθυνοι οδηγούνται, έστω και καθυστερημένα, στη δικαιοσύνη.
Μετά τη διαβίβαση της δικογραφίας για την Novartis από την εισαγγελία του Αρείου Πάγου στη Βουλή και τη συγκρότηση επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης για να διακριβωθεί αν υπάρχουν ικανοποιητικές ενδείξεις τέλεσης αδικημάτων και να προσδιοριστούν οι σχετικές δικαστικές αρμοδιότητες, ανοίγει ο δρόμος για τη διερεύνηση ενός σκανδάλου που έπληξε το δημόσιο συμφέρον.
Δεν μπορεί να παραγνωρίζει κανείς ότι η χώρα κατέληξε εκεί που κατέληξε όχι μόνο εξαιτίας των χρόνιων στρεβλώσεων του αναπτυξιακού και διοικητικού της μοντέλου, ούτε αποκλειστικά εξαιτίας των λαθών και της ταξικής μονομέρειας εκείνων που σχεδίασαν και επέβαλαν τα μνημόνια.
Η χώρα κατέληξε στη χρεοκοπία και εξαιτίας των πρακτικών διασπάθισης δημόσιου χρήματος αλλά και μιας εκτεταμένης πολιτικής κουλτούρας ανοχής στη διαφθορά που επικρατούσε για χρόνια εντός της χώρας.
Η Κυβέρνηση, με σοβαρότητα και σεβασμό στους θεσμούς του κράτους, αποφεύγοντας τις κορώνες και τις κινήσεις εντυπωσιασμού, στηρίζει τη διαδικασία που ακολουθείται από την πλευρά της δικαιοσύνης, ώστε να διαλευκανθεί πλήρως η υπόθεση της Novartis.
Με συναίσθηση της κοινωνικής και εθνικής ευθύνης, χωρίς ρεβανσιστικές πρακτικές και αντιλήψεις, κάνουμε πράξη τη δέσμευσή μας να χυθεί άπλετο φως σε υποθέσεις που ζημίωσαν το δημόσιο συμφέρον.
Η έξοδος από τα μνημόνια δεν αρκεί από μόνη της για να επιστρέψει η χώρα σε ράγες κανονικότητας, αν δεν συνδυαστεί με μεγάλες θεσμικές τομές και παρεμβάσεις που θα αφήσουν οριστικά πίσω τις νοσηρές πρακτικές του παρελθόντος που δημιούργησαν ευνοϊκό πλαίσιο για  να οργιάσει η διαφθορά και η διασπάθιση δημόσιου χρήματος.
Σήμερα αποκαθίσταται σταδιακά η εμπιστοσύνη και η αξιοπιστία της χώρας. Όλοι οι οικονομικοί δείκτες σε συνδυασμό με την προ ημερών επιτυχημένη έξοδο στις αγορές χρήματος, αποδεικνύουν ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε πορεία απεγκλωβισμού από την επιτροπεία και από την ανάγκη διατήρησης του δανεισμού από τον επίσημο τομέα.
Η οικονομική σταθερότητα που έχει επιτευχθεί με τις πολιτικές που εφαρμόσαμε τα τρία τελευταία χρόνια, οι θετικοί δημοσιονομικοί δείκτες και η αισθητή μείωση της ανεργίας, τα μέτρα στήριξης των αδυνάμων και οι πολλαπλές παρεμβάσεις προς όφελος των πολλών, έχουν δημιουργήσει ένα εντελώς διαφορετικό σκηνικό. Με τη λήξη του προγράμματος προσαρμογής, θα είμαστε πλέον σε θέση, στη βάση του δικού μας προγράμματος, να δώσουμε ακόμα μεγαλύτερη βαρύτητα σε θέματα και τομείς που σχετίζονται άμεσα με την καθημερινότητα των πολιτών.
Κανείς στην Ευρώπη σήμερα δεν συζητά οποιοδήποτε άλλο ενδεχόμενο πέρα από την έξοδο, την οριστική έξοδο από τα μνημόνια τον Αύγουστο του 2018. Αντίθετα μιλούν για έξοδο χωρίς πιστοληπτικές γραμμές, χωρίς δυσβάστακτες προϋποθέσεις για τον ελληνικό λαό και την ελληνική οικονομία.
Μέσα σε ένα νέο πολιτικό πλαίσιο που διαμορφώνεται στην Ευρώπη και τους συσχετισμούς που φαίνεται να αλλάζουν και να οδηγούν σε μια έστω και διστακτική μετατόπιση από τις πολιτικές λιτότητας των τελευταίων ετών, συνεχίζουμε με μεγαλύτερη πλέον αποφασιστικότητα την πορεία που έχουμε χαράξει από την αρχή. Με το βλέμμα στραμμένο στην κοινωνία γυρίζουμε σελίδα και προχωράμε μαζί με την κοινωνία σε δρόμους προόδου και ανάπτυξης, δικαιοσύνης και διαφάνειας.
 Σε αυτή την πορεία αλλαγής σελίδας, η προσπάθεια εξυγίανσης της οικονομίας, της λειτουργίας του κράτους και του συστήματος υγείας, αποτελεί πρώτη προτεραιότητα και η ελληνική Βουλή έχει σήμερα την ιστορική ευκαιρία να συμβάλει σε αυτή.
Οι πολίτες που αντιλαμβάνονται την ανάγκη αυτή ζητάνε να μάθουν την αλήθεια για τους υπαίτιους της οικονομικής καταστροφής. Να μάθουν ποιοι συνέθεσαν αυτό το σαθρό πολιτικό οικοδόμημα σε βάρος της κοινωνικής ευημερίας. Να μάθουν ποιες πρακτικές οδήγησαν στην μετατροπή του αγαθού της υγείας του απλού ανθρώπου, της υγείας των παιδιών του, της ίδιας της ζωής εκατομμυρίων ανθρώπων που είχαν ανάγκη από θεραπεία, περίθαλψη, αρωγή, σε αντικείμενο της πιο σκληρής και ανήθικης κερδοσκοπίας.  

* Ο Βασίλης Τσίρκας είναι Βουλευτής Άρτας του ΣΥΡΙΖΑ.


ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

Go to top