Άρθρο του Βασίλη Τσίρκα

Η 21η Ιουνίου θα μείνει στην ιστορία ως μία σπουδαία μέρα για την Ελλάδα. Η Ελλάδα ξεμπερδεύει οριστικά και αμετάκλητα με τα μνημόνια και τα προγράμματα λιτότητας με τις λιγότερες δυνατές απώλειες για την κοινωνία, χωρίς πιστοληπτική γραμμή, χωρίς προαπαιτούμενα και νέα μέτρα. Οι θυσίες του ελληνικού λαού έπιασαν τόπο και αυτή τη φορά δεν πήγαν χαμένες.

Η πρόσφατη απόφαση του Eurogroup αποτελεί ιστορική τομή που κλείνει οριστικά τον κύκλο των Μνημονίων, της απώλειας εθνικής κυριαρχίας, της επιβολής των πολιτικών. Η ρύθμιση για το χρέος προσφέρει μια ανάσα τεράστιας σημασίας για την ελληνική οικονομία δημιουργώντας δημοσιονομικό χώρο που σε συνδυασμό με την ελευθερία κινήσεων στην άσκηση και στη χάραξη πολιτικών ανοίγει τον δρόμο για την αποκατάσταση των πληγών που άνοιξαν στην κοινωνία και στον κόσμο της εργασίας η άγρια λιτότητα και η υποτίμηση της εργασίας όλα τα προηγούμενα χρόνια. Επιπλέον, η αποκλιμάκωση των ομολόγων, η ομοβροντία θετικών μηνυμάτων από τις αγορές και οι έξοδοι που προγραμματίζονται μετά την απόφαση για ελάφρυνση του χρέους συγκροτούν ένα σαφώς θετικό πλαίσιο.
Με την ιστορική απόφαση του Eurogroup το ελληνικό χρέος καθίσταται επιτέλους βιώσιμο. Από την αρχή αυτής της διαπραγμάτευσης η κυβέρνηση είχε θέσει έναν στόχο: να είναι η λύση πειστική για τους επενδυτές ώστε η Ελλάδα να ανακτήσει την πρόσβασή της στην ιδιωτική χρηματοδότηση, χωρίς να χρειαστεί ένα νέο δάνειο ή μια προληπτική γραμμή στήριξης, κάτι που πρότειναν κάποιοι άλλοι.
Η συμφωνία αυτή βάζει οριστικό και αδιαπραγμάτευτο τέλος στην αβεβαιότητα, εγγυάται την επιστροφή της Ελλάδας στην κανονικότητα της Ευρώπης.
Το καθεστώς άρσης κυριαρχίας που επιβλήθηκε στη χώρα από το 2010 και μετά, ο γνωστός σε όλους μας μνημονιακός καταναγκασμός, ο μηχανισμός που επιβάλλει μέτρα για εκταμιεύσεις δανείων έλαβε τέλος, έκλεισε τον κύκλο του οριστικά. Η εποπτεία που προβλέπεται από τους κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν έχει καμία σχέση με τον μηχανισμό της μνημονιακής επιτροπείας που ζήσαμε. Η Ελλάδα επιστρέφει αποκλειστικά στους Έλληνες.
Την περίοδο που κυβερνούσαν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, στη χώρα είχε συσσωρευθεί απώλεια 25% του ΑΕΠ, μέσα σε τέσσερα μόλις χρόνια. Η ανεργία βρισκόταν στο 27% και στους νέους το ποσοστό αυτό είχε προσεγγίσει το 60%. Επιβλήθηκαν έντεκα διαδοχικές περικοπές στις συντάξεις ύψους 45 δισεκατομμυρίων ευρώ. Οι κυβερνήσεις απέτυχαν να πιάσουν στόχους για 1,5% πλεόνασμα, ενώ η χώρα είχε δεσμευθεί για την επόμενη τετραετία με δυσθεώρητα πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 4% έως 4,5% του ΑΕΠ.
Αυτή η Ελλάδα, όμως, είναι παρελθόν πια. Σήμερα έχουμε μια οικονομία που τρέχει με ουσιαστικούς θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης: 1,5% το 2017, γύρω στο 2% το 2018, πάνω από 2% προβλέπεται για τα επόμενα χρόνια. Κλείνει με σταθερούς ρυθμούς η μεγάλη πληγή της ανεργίας. Τα τρία τελευταία χρόνια έχει μειωθεί κατά επτά ποσοστιαίες.
Το 2017 έκλεισε με νέα δημοσιονομική υπεραπόδοση, όπως άλλωστε συνέβη ακόμα και το δύσκολο 2015 και βεβαίως το 2016. Και είχαμε τη δυνατότητα και το 2016 και το 2017, εξαιτίας αυτής της υπεραπόδοσης, να δώσουμε σε αυτούς που πραγματικά το έχουν ανάγκη για δύο συνεχόμενες χρονιές κοινωνικό μέρισμα που άγγιξε τα 2 δισεκατομμύρια ευρώ. Το ίδιο θα επαναληφθεί και το 2018 σύμφωνα με τις δημοσιονομικές προβλέψεις.
Η υπεραπόδοση των στόχων δεν προέρχεται από την επιβολή νέων μέτρων αλλά από την υπεραπόδοση των συμφωνημένων παρεμβάσεων, από τη μεγαλύτερη του αναμενόμενου μείωση της ανεργίας και από τη μείωση της φοροδιαφυγής και της αδήλωτης εργασίας.
Στο σκληρό μνημόνιο που επιθυμεί να εφαρμόσει ο κ. Μητσοτάκης απαντάμε με πρόγραμμα στήριξης της κοινωνίας. Γιατί η Νέα Δημοκρατία έχει υιοθετήσει τις πιο ακραία νεοφιλελεύθερες και κοινωνικά ανάλγητες πολιτικές, που συνοδεύονται από υπερσυντηρητικές επιλογές. Συντριβή των εργασιακών σχέσεων, απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, περικοπή δαπανών και κατεδάφιση του κοινωνικού κράτους, ακύρωση κάθε μέτρου κοινωνικής στήριξης, θεσμικής εμβάθυνσης της δημοκρατίας και υπεράσπισης των δικαιωμάτων.
Η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ παρέλαβε ένα χρεοκοπημένο κράτος με βαριές μνημονιακές δεσμεύσεις, ως αποτέλεσμα των αποτυχημένων πολιτικών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Και καταφέρνουμε σήμερα να βγάλουμε τον λαό από την καταστροφική περιπέτεια των μνημονίων.  
Αυτό που προέχει τώρα είναι η ανάκτηση της κυριαρχίας μας, ώστε η ανάπτυξη να συνδυαστεί με τη δημιουργία θέσεων αξιοπρεπούς απασχόλησης και τη στήριξη του κοινωνικού κράτους και τα οφέλη της να γίνουν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα αισθητά στην κοινωνία. Ζητούμενο τώρα να αναπνεύσει η κοινωνία.
Η Ν.Δ. τρέμει την έξοδο από τα Μνημόνια γιατί το δικό της σχέδιο μόνο με Μνημόνια μπορεί να εφαρμοστεί. Γι’ αυτό κάνει την ύστατη προσπάθεια για να βάλει εμπόδια στην ομαλή έξοδο από τα μνημόνια και στη νέα εποχή που έρχεται.
Όταν έρθει όμως η ώρα ο λαός να μας κρίνει δεν θα ξεχάσει ποιος τον έμπλεξε στη δίνη της λιτότητας και της επιτροπείας και ποιος τον ξέμπλεξε από όλα αυτά. Γι’ αυτό και στις εκλογές στο τέλος της τετραετίας ο λαός δεν θα βάλει σε κίνδυνο όλα όσα ο ίδιος με θυσίες και κόπους κέρδισε για να οδηγηθούμε στη σημερινή κατάσταση, στην οριστική και αμετάκλητη έξοδο από τα μνημόνια.     

*Ο Βασίλης Τσίρκας είναι Βουλευτής Άρτας του ΣΥΡΙΖΑ

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

Go to top