Του Χρήστου Τσιρογιάννη
Δημάρχου Αρταίων

Όλο το προηγούμενο διάστημα, έχουν γραφτεί και ειπωθεί πολλά για τον «Κλεισθένη», το Νομοσχέδιο που αλλάζει άρδην την Αυτοδιοίκηση εισάγοντας νέες πρακτικές, στις οποίες καλούνται να προσαρμοστούν πρωτίστως οι αυτοδιοικητικοί, αλλά και οι πολίτες.

Το Νομοσχέδιο εν γένει είναι ένα πισωγύρισμα για την χώρα.  Αυτό, νομίζω, είναι ξεκάθαρο πλέον από όλους. Και δυστυχώς, ο Υπουργός Εσωτερικών δεν έχει δώσει ακόμη πειστικές απαντήσεις γιατί επελέγη αυτού του είδους η «μεταρρύθμιση» στην Αυτοδιοίκηση, η οποία αυτή τη στιγμή έχει άλλες πολύ πιο σημαντικές ανάγκες.
Ακόμη και ο χρόνος διεξαγωγής των εκλογών έχει γίνει ένα ατέλειωτο… μπαλάκι μεταξύ Οκτωβρίου 2019 και Μαΐου 2019, με τα δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών, μετά και την αίτηση των 16 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, να κάνουν λόγο για τελική απόφαση διεξαγωγής το Μάιο του 2019.  Τελική απόφαση, βέβαια, μέχρι να έρθει κάτι άλλο και να αλλάξει πάλι τον χρόνο προσφυγής στις κάλπες!..
Δυστυχώς, ο «Κλεισθένης» προκαλεί απορρύθμιση στη λειτουργία των Δήμων και στη ζωή των δημοτών, δεν προωθεί την αποκέντρωση, οδηγεί τους Δήμους στην ακυβερνησία, δεν έχει απολύτως καμία αναπτυξιακή διάσταση και διευκολύνει την είσοδο στα θεσμικά όργανα των Δήμων δυνάμεων που εκφράζουν κάθε λογής «άκρα». Το Νομοσχέδιο εν γένει δεν έρχεται να δώσει λύσεις στα προβλήματα των Δήμων και δεν βελτιώνει τη ζωή των πολιτών.
Η εισαγωγή της απλής αναλογικής, η οποία επιμένουμε να λέμε ότι δεν έχει καμία λογική, έρχεται στο πιο δύσκολο σημείο για την κοινωνία. Την ώρα που οι πόροι έχουν μειωθεί δραματικά (στο 70% συγκριτικά με το 2010) και την ώρα που οι Δήμοι έχουν σοβαρότατες ελλείψεις σε προσωπικό, η Αυτοδιοίκηση δεν χρειάζεται την ακυβερνησία που προμηνύει η απλή αναλογική, αλλά σταθερότητα και μεταρρυθμίσεις. Δεν χρειάζεται πολιτικούς καιροσκόπους και ευκαιριακούς «ηγέτες», που με την απλή αναλογική θα βρουν την …ευκαιρία να «τρυπώσουν» στην ηγεσία.
Όπως πολύ σωστά έχει τονίσει η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος, η προτεραιότητα όλων πρέπει να είναι η διασφάλιση της κυβερνησιμότητας των Δήμων, ένα άλλο κράτος, που δυστυχώς δεν το εξασφαλίζει ο «Κλεισθένης».  
Προσωπικά, δεν θέλω να πιστέψω τα όσα λέγονται στο παρασκήνιο, ότι το Νομοσχέδιο είναι ένας τρόπος για την παρούσα Κυβέρνηση να μείνει «γαντζωμένη» στο …άρμα της Αυτοδιοίκησης. Το θεωρώ και πολιτικά καιροσκοπικό και ανώφελο, από τη στιγμή που με το ίδιο το Νομοσχέδιο το Αυτοδιοικητικό άρμα κινδυνεύει να έχει για οδηγούς χωλά άλογα, τους ίδιους τους Δήμους, όπως θα διαμορφωθούν μετά τις εκλογές της απλής αναλογικής. Με τον τρόπο αυτό οι εκλογές αυτές δεν θα είναι για «αλλαγές» προς το καλύτερο των δημοτών, αλλά για «συναλλαγές» για καρέκλες και οφίτσια…

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

Go to top