Του Δημήτρη Χαμπίπη

Στην εν δυνάμει προεκλογική περίοδο που διανύουμε πολλοί δεν ξεχνούν τις παθογένειες που έφεραν το πολιτικό σύστημα της χώρας στην πλήρη απαξίωση.
Οι βαρύγδουπες προεκλογικές εξαγγελίες, οι υποσχέσεις επί παντός επιστητού, τα ρουσφέτια και η διευθέτηση υποθέσεων ήταν αυτά που χρεοκόπησαν την οικονομία με τις οδυνηρές συνέπειες που όλοι υποστήκαμε.
Ο δύσπιστος και καχύποπτος πολίτης και ιδιαίτερα ο καταδικασμένος στην ανέχεια Αρτινός πολίτης αυτήν την φορά δεν θα ενδώσει. Αντίθετα θα τιμωρήσει όλους όσους θα προσπαθήσουν με τις ίδιες φθαρμένες συνταγές να υφαρπάξουν την ψήφο του.
Και ενώ για τέσσερα ολόκληρα χρόνια ο κ. Καχριμάνης δεν έστρεψε καν το βλέμμα προς την Άρτα ξαφνικά επιδεικνύει ένα ξεχωριστό ενδιαφέρον και πάλι όμως σε καθαρά ψηφοθηρική κατεύθυνση.
Δέσμιος των συντηρητικών του αντιλήψεων διαμαρτύρεται για την οριστική απομάκρυνση του στρατοπέδου ενώ έχει ευθύνες για την εξέλιξη, ψάχνει νέο χώρο για το διοικητήριο μετά από μακροχρόνιες παλινωδίες με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας για το στρατόπεδο Παπακώστα και εσχάτως προβάλλεται μια ενορχηστρωμένη προσπάθεια για την συντήρηση των μοναστηριών.

Η εκκλησία αποτελεί διαχρονικό συνεκτικό ιστό με κοινωνικές αναφορές και πολυάριθμο θεοσεβούμενο πλήρωμα που πολύ εύκολα ιδιαίτερα σε προεκλογικές περιόδους κεντρίζει το ενδιαφέρον υποψηφίων και κομματικών επιτελείων.
Σε μια κρίσιμη οικονομική συγκυρία για την χώρα όπου όλοι θα πρέπει να στοχεύουν με τις επιλογές και τα προγράμματα στην παραγωγική ανασυγκρότηση και την επανεκκίνηση της οικονομικής δραστηριότητας οι συντηρήσεις και αναστηλώσεις των μοναστηριών θα έπρεπε να είναι σε δεύτερη προτεραιότητα.
Η άμεση ανταπόκριση του κ. Καχριμάνη στα αιτήματα ανθρώπων της περιοχής Μεγαλόχαρης και Μεσόπυργου που δεν κατονομάζονται και σίγουρα δεν υπάρχουν μόνο πολιτική εκμετάλλευση υποκρύπτει.
Τα 220.000,00 € σε μια χειμαζόμενη ορεινή περιοχή όπως αυτή των Ραδοβιζίων θα έπιαναν τόπο αν είχαν διατεθεί για την θέρμανση των σχολείων της περιοχής, για την χορήγηση και τα έξοδα μεταφοράς καυσόξυλων σε κάθε σπίτι, για την ύπαρξη ασθενοφόρου για την άμεση μεταφορά στο κέντρο υγείας Καλεντίνης και για την άμεση διάνοιξη των αγροτικών δρόμων και αποκατάσταση των δεξαμενών ύδρευσης μετά από έκτακτες και απρόβλεπτες καιρικές συνθήκες συνεπεία των οποίων οι κάτοικοι της περιοχής δοκιμάζονται.
Δεν αποδεχόμαστε την άποψη ότι η συντήρηση μοναστηριών και εξωκλησιών στην παρούσα ζοφερή οικονομική συγκυρία θα συμβάλει στην τουριστική αξιοποίηση και ανάπτυξη περιοχών που έχουν άλλης μορφής διαρθρωτικά οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα.
Σε κάθε περίπτωση εμείς θέλουμε και κατά κόρον έχουμε προτείνει την συγκρότηση διαπαραταξιακής επιτροπής για την διάθεση κονδυλίων σε συντηρήσεις, αναπαλαιώσεις και ανάδειξη ιστορικών, εκκλησιαστικών και πολιτιστικών μνημείων και εκθεμάτων. Οι χορηγίες για συντηρήσεις μνημείων σήμερα θα πρέπει να διατίθενται με φειδώ γιατί άλλα είναι τα προβλήματα της Ηπειρώτικης κοινωνίας. Και να υπακούουν σε κανόνες,  σε μια αξιακή ιεράρχηση των προτεραιοτήτων και την αναλογική αξιοποίηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς σε όλα τα γεωγραφικά διαμερίσματα. Δεν συμφωνούμε με την «ενός ανδρός αρχή» που μοιράζει τα κονδύλια κατά το δοκούν. Οι Αρτινοί πολίτες δεν είναι ιθαγενείς που σε κάθε προεκλογική περίοδο θυμούνται κάποιοι την ύπαρξή τους.  

Εμείς πιστεύουμε ότι η χρηματοδότηση των μοναστηριών της Μεγαλόχαρης και του Μεσόπυργου υπακούει στην βαθιά συντηρητική πολιτική εκμετάλλευση του θρησκευτικού αισθήματος ανθρώπων που παραμένουν πιστοί στον διαχρονικά σταθερό θεσμό της εκκλησίας.
 

                    Ο Δημήτρης Χαμπίπης είναι Οικονομολόγος και
                       στέλεχος του ΚΙΝ.ΑΛ και της ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ ΗΠΕΙΡΩΤΩΝ

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

Go to top