Ο νομός Αρτας απαιτεί από τους κυβερνώντες και μη… μία ιδιαίτερη προσοχή, ώστε ο νομός να μην καταστεί ουραγός ανάπτυξης.

Αντιλήφθηκα μία τέτοια, ιδιαίτερη προσοχή, να δείχνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης με αφορμή την τελευταία περιοδεία του στην Αρτα.

Μόνο που ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας προσκάλεσε στον αγώνα για την καλύτερη Ελλάδα όλους ανεξαίρετα, αφού τα προβλήματα δεν έχουν χρώματα.

Για τον λόγο αυτό, προσωπική μου άποψη, θα πρέπει προηγούμενα να υπάρξει μία τίμια συνεργασία των βουλευτών και αιρετών στους Δήμους και στην Περιφέρεια όπου και εάν ανήκουν πολιτικά. Οφείλουν όλοι μαζί να κωδικοποιήσουν τα προβλήματα και τα παναρτινά αιτήματα και να στοχοποιήσουν τα αμέσως εφικτά που θα καλυτερέψουν την ποιότητα της οικονομικής ζωής των συμπολιτών μας.

Οι μέχρις τώρα ενέργειες που αρμοδίως έχουν γίνει: α) για την ίδρυση και λειτουργία βιομηχανικού πάρκου, β) Γεωπονικής Σχολής, γ) καλύτερης στελέχωσης σε πρόσωπα και υποδομές του Νοσοκομείου μας, δ) κατασκευής του Διοικητηρίου [για το οποίο προσωπικά υποστηρίζω την κατασκευή του στην Ανω Πόλη για να έλθει και εκεί η ανάπτυξη] ε) ανάπτυξης του τουρισμού και «του επιχειρείν» στην πεδιάδα αλλά και κυρίως στον ορεινό μας όγκο... οφείλουμε να τις ολοκληρώσουμε, αφού είναι στην πλέον σωστή κατεύθυνση.

Αποτελεί όμως άφευκτη ανάγκη η δημιουργία περισσοτέρων κάθετων συνεταιριστικών μονάδων παραγωγής, αποθήκευσης, τυποποίησης, εξαγωγής προιόντων του τόπου μας [εσπεριδοειδή, ακτινίδια, μέλι, αλιεύματα, προιόντα γάλακτος και κρέατος] θα στοχοθετήσει και την εκμετάλλευση της γης και την εργασία στα εργοστάσια και την εγγύηση του αγροτικού εισοδήματος.

Είναι επιεικώς απαράδεκτο ο κάμπος μας και ο Αμβρακικός να μην μπορούν να ζήσουν αξιοπρεπώς όλους τους Αρτινούς. Αυτός ο σχεδιασμός, με παράλληλη φορολογική ελάφρυνση του πρωτογενή τομέα, που εξήγγειλε ο Κ.Μητσοτάκης θα εκτοξεύσει αργά ή γρήγορα την οικονομία του τόπου μας. Βέβαια για να καταστεί άμεσα βιώσιμη αυτή η θέση θα πρέπει πρώτιστα να εξυγιανθεί η άρδευση και η στράγγιση της πεδιάδος ενώ η ΔΕΗ οφείλει -αντισταθμιστικά- να υποχρεωθεί στην παροχή φθηνότατου ρεύματος.

Εδώ είναι βέβαιο ότι θα πρέπει να προστεθεί η δυνατότητα σε όσους θέλουν να αξιοποιήσουν δημόσια γη που βρίσκεται σε μακρά απελπιστική [αγρ]ανάπαυση να τύχουν αυτής της κρατικής πρόνοιας επ' ωφελεία όλων και με ίσους όρους.

 

Δημήτριος Λ & Π Λαμπράκης
Δικηγόρος Αρτας

Go to top