Για άλλη μία φορά η ενημέρωση των φορέων για τα ακίνητα που βρίσκονται στο κατάλογο προς μεταβίβαση στο Υπερταμείο γίνεται από τον τύπο της πόλης μας. Ευτυχώς που οι τοπικοί δημοσιογράφοι δεν έχουν παραδώσει ακόμη τα όπλα.

Τοπική εφημερίδα (Σ.Σ.: ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ ΑΡΤΑΣ) αναφέρει ότι σύμφωνα με κατάλογο που έδωσε στη δημοσιότητα ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων, 587 μνημεία, ανάμεσα τους και 4 της Άρτας κινδυνεύουν να μεταβιβαστούν στο Υπερταμείο, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση δεν έχει υλοποιήσει τη δέσμευση για εξαίρεση των μνημείων από τη μεταβίβαση.  
Τα Μνημεία της πόλης μας που βρίσκονται στον κατάλογο είναι το Κάστρο της Άρτας μέσα στο οποίο βρίσκεται το κτίριο του πρώην ξενοδοχείου ΞΕΝΙΑ , το στρατόπεδο "ΠΑΠΑΚΩΣΤΑ" με τα διατηρητέα κτίρια του, η Δυτική Νεκρόπολη της Αρχαίας Αμβρακίας στην οδό Κομμένου και ο Ναός του Απόλλωνα Πυθίου Σωτήρα στο κέντρο της πόλης της Άρτας.
Ο κατάλογος συμπεριλαμβάνει 587 μνημεία στους 37 νομούς της χώρας σύμφωνα με ταυτοποίηση του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων έως τις 2/11/2018 και μετά από έλεγχο των υπηρεσιών του ΥΠΠΟ ο αριθμός των ακινήτων με πολιτιστικό ενδιαφέρον ανέρχεται σε 2.329 σε όλη τη χώρα, από τα 10.119 ακίνητα δημοσίου ενδιαφέροντος που μεταβιβάζονται στο Υπερταμείο σύμφωνα με την Υπουργική Απόφαση του κ. Τσακαλώτου. Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων και οι Δήμαρχοι Πατρέων και Σπάρτης έχουν ήδη προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας για το σύνολο των 587 μνημείων της χώρας και ζητάνε την ακύρωση της Υπουργικής Απόφασης που εκχωρεί τα ακίνητα πολιτιστικού ενδιαφέροντος στην ΕΤ.Α.Δ. Α.Ε. και το Υπερταμείο.
Μέχρι στιγμής οι "καλές προθέσεις της κυβέρνησης" παραμένουν σε προφορικές διαβεβαιώσεις χωρίς να έχει προχωρήσει σε οποιαδήποτε θεσμική αλλαγή.
Με την εκχώρηση των μνημείων στο Υπερταμείο, θα αποκλειστεί από το Υπουργείο Πολιτισμού, η διαχείριση αυτών των χώρων, που είναι η πολιτιστική κληρονομιά που μας παρέδωσαν οι πρόγονοι μας και οφείλουμε με κάθε τρόπο να διαφυλάξουμε και να παραδώσουμε στις επόμενες γενιές. Οι συνέπειες θα είναι πολύ σοβαρές τόσο για τη χώρα αλλά πολύ περισσότερο για τις τοπικές κοινωνίες.
Η Άρτα, με το πέρασμα της, από την αρχαία Αμβρακία, τη Βυζαντινή και την Οθωμανική Αυτοκρατορία στη σύγχρονη Ελλάδα αποτελεί μία από τις σημαντικότερες περιοχές της χώρας σε  πολιτισμικό απόθεμα. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε σε κανέναν να καταργήσει την ιστορία μας και την πολιτισμική μας ταυτότητα.
Το Τεχνικό Επιμελητήριο Άρτας ζητάει την άμεση εξαίρεση των σχετικών ακινήτων από τον κατάλογο του Υπερατμείου τόσο της πόλης της Άρτας όσο και της υπόλοιπης Ελλάδας και στηρίζει την προσπάθεια του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων για τα ακίνητα Πολιτιστικού Ενδιαφέροντος.
Τέλος επισημαίνουμε ότι, οι  βουλευτές της Άρτας και οι τοπικοί παράγοντες, θα πρέπει να δράσουν άμεσα ώστε να διασφαλιστεί: 1. η εξαίρεση από τη μεταβίβαση της κυριότητας, της νομής και της διαχείρισης τόσο των 2.329 μνημείων όσο και των υπολοίπων ακινήτων δημοσίου χαρακτήρα που έχουν εκχωρηθεί στην ΕΤΑΔ ΑΕ και 2. η θεσμική θωράκιση όλων των ακινήτων  του Υπουργείου Πολιτισμού στο μέλλον από οποιαδήποτε προσπάθεια ιδιωτικοποίησης.
Η πολιτιστική κληρονομιά δεν εκποιείται!

Ο Πρόεδρος της Ν.Ε. ΤΕΕ/ΤΗ Ν. Άρτας

Ευάγγελος Χρηστάκης
Πολιτικός Μηχανικός


Go to top