Του Δημήτρη Χαμπίπη


Εν μέσω μιας παρατεταμένης και ανίατης οικονομικής καχεξίας που αγγίζει αναλογικά όλα τα στρώματα του πληθυσμού έχουμε το come back της πανδημίας.

Ένας ανελέητος ψεκασμός που επαυξάνει την ανασφάλεια και την αβεβαιότητα των χαμηλών κυρίως εισοδηματικών τάξεων προελαύνοντος και ενός δύσκολου και σκληρού χειμώνα που ένας θεός ξέρει πως θα τον βγάλουμε.
Οι λανθασμένες πολιτικές επιλογές διαχρονικά στην θωράκιση του δημόσιου συστήματος υγείας σε συνδυασμό με τους ερασιτεχνικούς χειρισμούς από την αρχή της εμφάνισης του αόρατου και ύπουλου εχθρού μας εκθέτουν πλέον απροστάτευτους και σε πλήρη ανασφάλεια από υγειονομικής άποψης.
Και επειδή όπως λέμε η υγεία είναι το πολυτιμότερο αγαθό την επόμενη περίοδο διαφαίνεται ότι θα κυριαρχήσει στην σκληρή από κάθε άποψη καθημερινότητα.
Ένα μικρόβιο που κινείται ανεξέλεγκτα, με ιλιγγιώδη ταχύτητα, έγινε ο φόβος και ο τρόμος εξάπτοντας τα φοβικά σύνδρομα άλλων εποχών. Τα πάντα πλέον στον πλανήτη γη κινούνται στον αστερισμό του κορονοϊού.
Η παγκόσμια κοινότητα αδύναμη να προστατεύσει τον πληθυσμό της γης με την κύρια ευθύνη να ανατίθεται για ευνόητους λόγους στην ιατρική επιστήμη η οποία όμως σηκώνει τα χέρια ψηλά.
Αν η επιστήμη δεν επισπεύσει για την ανακάλυψη του εμβολίου για την πρόληψη και του φαρμάκου για την θεραπεία όλα τα κομπογιανίτηκα μέτρα για τα υγειονομικά πρωτόκολλα, τις μάσκες και τις αποστάσεις θα είναι ατελέσφορα και θα φωλιάζουν στις ψυχές των ανθρώπων ως φοβικά σύνδρομα, η αβεβαιότητα και η ανασφάλεια.
Οι λανθασμένοι κυβερνητικοί χειρισμοί από την αρχή της εμφάνισης του μικροβίου εμφανίζονται σήμερα ως «καταιγίδα εν αιθρία».
Όταν δεν έχεις επιστημονική λύση σε ένα πρόβλημα που αποτελεί ασύμμετρη απειλή για την κοινωνία δεν μπορείς να κάνεις ανώφελους απολογισμούς και να θριαμβολογείς.
Και ούτε πάλι μπορείς να αποποιείσαι τις ευθύνες κρυπτόμενος πίσω από τον κάθε κ. Τσιόρδα η την κάθε κα. Παγώνη και να τους παραδίνεις τα κλειδιά και την ευθύνη διοίκησης του κράτους.
Και αυτοί στην συνέχεια έντρομοι μπροστά στις τηλεοράσεις νυχθημερόν να προσπαθούν να δώσουν διαπιστευτήρια και να είναι όλο «ήξεις αφήξεις» ανάλογα με την περίσταση. Είναι γνωστή η ταλάντευση του κ. Τσιόδρα που θέλοντας να δικαιολογήσει τις αδυναμίες του συστήματος υγείας και κυρίως την παντελή έλλειψη μασκών στην αγορά στις 19 Απριλίου μας έλεγε ότι η μάσκα δεν προστατεύει πλέον και δεν συστήνεται. Και ότι ειδικά στις ευπαθείς και ευάλωτες ομάδες πληθυσμού, αλλά και για την πλειοψηφία που δεν ξέρει πώς να την φοράει έχει αποδειχτεί ότι είναι και επικίνδυνη για την μετάδοση στο ίδιο το άτομο. Ο ίδιος ο εθνοσωτήρης μας στο τέλος Ιουλίου επανήλθε για την υποχρεωτικότητα και δια ροπάλου της χρήσης μάσκας σε όλους τους δημόσιους χώρους.
Σήμερα με την γεωμετρική πρόοδο της αύξησης των κρουσμάτων «τρέχουν και δεν φτάνουν» για να καλύψουν τα μεγάλα κενά ενός συστήματος δημόσιας υγείας που μόνο όταν βρίσκεται σε συμφόρηση το θυμούνται.
Είχαν έξη μήνες για να θεραπεύσουν τις πληγές του Εθνικού Συστήματος Υγείας αλλά τους χαλάρωσε η θερινή ραστώνη και η ανευθυνότητα.
Άνοιξαν διάπλατα την οικονομία στο τέλος Μαϊου γιατί έτσι επέβαλε η ανάγκη για την οικονομική υπαρξιακή συνέχεια της χώρας αλλά τελείως ανεξέλεγκτα και χωρίς να εφαρμόζονται οι οδηγίες της Επιτροπής Λοιμοξιολόγων για τα υγειονομικά πρωτόκολλα και κυρίως στα νησιά όπου προβλεπόταν ο μεγάλος συνωστισμός.
Οι έλεγχοι στα σημεία εισόδου της χώρας, αλλά και των οδηγιών για την επιστροφή των εκδρομέων υπήρξαν επιδερμικοί. Και αφού παρατηρήθηκαν παιχνίδια σαν «την γάτα με το ποντίκι» με επιχειρηματίες στα νησιά που κάτω από τα μάτια των ελεγκτικών οργάνων διοργάνωναν πολυσύχναστα πάρτυ για τις γνωστές λαψάνες προκειμένου να ρεφάρουν τρέχουν τώρα να μαζέψουν τα ασυμμάζευτα.
Τα τοπικά lockdown κυρίως σε περιοχές της Αθήνας, το επιλεκτικό κλείσιμο σχολείων, τα τσουχτερά πρόστιμα και οι νουθεσίες για τήρηση αποστάσεων δεν είναι τίποτε άλλο παρά προπέτασμα καπνού για ότι θα ακολουθήσει.
Όταν επιχαίρεις και θριαμβολογείς για την συγκυριακή εξέλιξη της Άνοιξης αλλά στην συνέχεια αδιαφορείς, ραθυμιάζεις και δεν σχεδιάζεις ενώ οι ειδικοί σε προειδοποιούν ότι «το θηρίο βρυχάται» να περιμένεις η πρόσκαιρη επιτυχία να σου γίνει μπούμερανγκ.

Για  μια κοινωνία σαστισμένη, «πληγωμένη σαν το θηρίο στο κλουβί», και διχασμένη σε μασκολάτρες και μασκομάχους ένα νέο γενικό lockdown θα είναι η χαριστική βολή…   


                    

Ο Δημήτρης Χαμπίπης είναι οικονομολόγος


 

      

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

Go to top