Του Βαγγέλη Χαρμπή*

Η δραματική εξέλιξη της πανδημίας διαλύει τους μύθους και τις δοξασίες περί παγκόσμιας συνωμοσίας και ταυτόχρονα υπονομεύει την εμπιστοσύνη των πολιτών προς την Πολιτεία.

Η πρωτόγνωρη σχέση εμπιστοσύνης «Ελλήνων- Ελλάδας» που οικοδομήθηκε στον καιρό του Lockdownσωριάζεται ένεκα  επικοινωνιακών, διαχειριστικών  αλλά κυρίως στρατηγικών λαθών.
Η υπερπροβολή της αποτελεσματικότητας και των επιδόσεων, εξέπεμπε τη στρεβλή και ανυπόστατη  εντύπωση ότι «νικήσαμε τον COVID 19, τελειώσαμε με την πανδημία». Ήταν ολέθριο σφάλμα καθώς από τη μια πλευρά υπέθαλψε τις θεωρίες συνωμοσίας και από την άλλη τροφοδότησε την υπερβολική αυτοπεποίθηση.
Και στις δυο περιπτώσεις αρκετοί πολίτες και ιδίωςνεαροί- που θεωρούν τους εαυτούς τους άτρωτους- σε πνεύμα χαλαρότηταςξεχύθηκαν σε χώρους συνωστισμού και συναθροίσεων δίχως αίσθηση κινδύνου.
Επιπλέον, στο μεσοδιάστημα δεν αξιοποιήθηκε αρκούντως ο χρόνος και η εμπειρία για τη θωράκιση του εθνικού συστήματος υγείας. Αποσπασματικά μέτρα άνευ συνοχής και δίχως να εδράζονται σε ευέλικτο σχέδιο αντιμετώπισης της κρίσης, προσαρμόσιμο ανά περίπτωση και κατάσταση. Ακόμη και τα στοιχεία που ανακοινώνονται από το υπουργείο Υγείας για τις προσλήψεις και τους εξοπλισμούς των δημόσιων νοσοκομείων αμφισβητούνται με επίσης στοιχεία από τις συνδικαλιστικές ενώσεις των υγειονομικών.
Η αντιπαράθεση είναι παρενέργεια του «ελλείμματος  αξιοπιστίας». Χάθηκε το κεκτημένο της καραντίνας και πλέον μερίδα της κοινωνία και ομάδες πολιτών αμφισβητούν τις διαβεβαιώσεις και απορρίπτουν τις συστάσεις.
Ταυτόχρονα, πολλοί άνθρωποι αδυνατούν να εμπεδώσουν και κατά συνέπεια να εφαρμόσουν τα ποικιλώνυμα υγειονομικά  μέτρα που έχουν ανακοινωθεί μέχρι τώρα.
Κατόπιν αυτής της συνειδητοποίησης ως  Ιατρικός Σύλλογος λάβαμε την απόφαση της παρουσίασης και της  εξειδίκευσης των μέτρων σε κοινωνικές δομές ανάμεσα στις οποίες και τα σχολεία. Από τη μέχρι τώρα εμπειρία μας διαπιστώνουμε σύγχυση και άλλα… λειτουργικά προβλήματα.
Αγωνιώδεις και καίριες οι ερωτήσειςεκπαιδευτικών και γονέων για την πορεία της νόσου, την εκτίμηση, τα εμβόλια αλλά κυρίως την προστασία των παιδιών και των ιδίων.
Ως ΙΣΑ θα συνεχίσουμε αυτή την προσπάθεια. ‘Όσο χρειάζεται αν και είναι  εξαντλητικό εγχείρημα. Δεν έχουμε όμως το δικαίωμα να αφήσουμε τα πράγματα στην τύχη τους και να απορρίψουμε τις προσκλήσεις που λαμβάνουμε.
Η Άρτα παραμένει από τις περιοχές με τη μικρότερη υγειονομική επιβάρυνση. Όμως αυτό δε σημαίνει κάτι καθώς και τα Γιάννενα μέχρι πρόσφατα ανήκαν σε αυτή την κατηγορία και πλέον- σε διάστημα μόλις 15 ημερών- πέρασαν  στο «κόκκινο». Άρκεσαν μια- δυο περιπτώσεις ελαφρότητας ή και αβελτηρίας και ο δείκτης εκτινάχθηκε στα ύψη.
Και δυστυχώς παρά τη δραματική εξέλιξη ως γιατροί αλλά και ως εκπρόσωποι θεσμικών φορέων δεν έχουμε ενημέρωση. Ενημέρωση επιστημονική, ώστε να προσαρμόσουμε και εμείς την τακτική μας.  Δε γνωρίζουμε αν και πόσα περιστατικά νοσηλεύονται στα νοσοκομεία της περιοχής μας και φυσικά στο ΠΓΝΙ που έχει οριστεί ως Νοσοκομείο Αναφοράς. Και η έλλειψη ενημέρωσης- η διαχείριση της ενημέρωσης- πέραν των συνταγματικών αντινομιών, υποθάλπει την παραφιλολογία και τη συνωμοσιολογία.
Η κατάσταση είναι κρίσιμη και αν δεν εφαρμοστούν ακόμη και αυτά τα  αμφιλεγόμενα -για κάποιους μέτρα- θα επιδεινωθεί δοθέντος ότι ξεκινά και η περίοδος των ιώσεων. Ωστόσο, τα βασικά μέτρα που πρέπει όλοι να τηρούμε ήταν και παραμένουν τα ίδια και είναι πάντα τα πλέον αποτελεσματικά: μάσκα, απόσταση, χέρια.
Αποφυγή συνωστισμού, σχολαστικό πλύσιμο χεριών και οπωσδήποτε μάσκα. Επίσης, αποφυγή συμμετοχής σε κάθε είδουςκοινωνικές εκδηλώσεις οι οποίες τελευταία αποδεικνύονται υγειονομικές βόμβες και ευθύνονται για δεκάδες κρούσματα  και θανάτους.
Και φυσικά κλείνοντας να υπενθυμίσω το εμβόλιο για τη γρίπη. Είναι αναγκαίο και επιβεβλημένο για  άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.  Καλό μήνα και καλή δύναμη.

 

*Ο ΒαγγέληςΧαρμπής είναι Ω.Ρ.Λ -Πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Άρτας


ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

Go to top