Μπαίνουμε σε μια νέα χρονιά που φέρνει  πρωτόγνωρες προκλήσεις.

Η κοινωνία μας έδειξε αξίες και ιδανικά, τηρώντας τα υγειονομικά μέτρα και δείχνοντας την αλληλεγγύη της μέσα στην πανδημία. Αυτές τις μέρες το μυαλό μας είναι στους συμπολίτες μας που δεν μπορούν να γιορτάσουν όπως οι υπόλοιποι. Στους ανθρώπους που η πανδημία σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση οδήγησε σε νέα αδιέξοδα. Στους άνεργους, τους χαμηλόμισθους, τους χαμηλοσυνταξιούχους.
Η πανδημία γίνεται πρόσχημα για την προώθηση ενός συνολικού πακέτου νομοθετημάτων που ξηλώνουν την κοινωνική ασφάλιση, την κατοχύρωση της εργασίας και το κοινωνικό κράτος και ξεπουλάνε το δημόσιο συμφέρον σε κάθε του μορφή. Η υπεράσπιση της δημοκρατίας σε αυτή την εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία είναι υπόθεση επιβίωσης. Για τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία που περνάει δύσκολα τις μέρες της διπλής κρίσης.
Την ώρα που οι πολίτες συνηγορούν υπέρ της ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος υγείας και της προστασίας των ευάλωτων, η κυβέρνηση επιλέγει τη μη στήριξη. Μεροληπτεί υπέρ των ισχυρών, αφήνοντας όλους τους υπόλοιπους να ισοπεδωθούν από την οικονομική κρίση και να συντριβούν από την απώλεια των εισοδημάτων τους και τη διόγκωση των νέων χρεών.
Το μέλλον, όμως, βρίσκεται στη στήριξη του δημόσιου συστήματος υγείας και των δημόσιων αγαθών, στην ενίσχυση του κοινωνικού κράτους, στη στήριξη όσων πλήττονται από την πανδημική κρίση. Αυτά σηματοδοτούν την προοδευτική διέξοδο από τη διπλή κρίση. Και αυτή την προοπτική αρχίζει να τη συμμερίζεται ολοένα και μεγαλύτερο τμήμα της κοινωνίας μας.
Σήμερα που η Ελλάδα βιώνει μια παρατεταμένη οικονομική παρακμή για σχεδόν μία εικοσαετία, συμπαρασύροντας την εργασία, τα εισοδήματα, και τις παραγωγικές δυνατότητες, οι ριζικές αλλαγές είναι η μόνη ελπίδα αντιστροφής. Πολλά βήματα έγιναν, παρά τους περιορισμούς, στην περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Τα πιο πολλά όμως μένουν να γίνουν.
Σοβεί μια νέα κοινωνική κρίση διαρκείας και μόνο η κοινωνία μπορεί να την αποτρέψει. Η κοινωνία δεν πρέπει να αφήσει να γίνει αυτή η δυσβάσταχτη πραγματικότητα που της επιφυλάσσουν η νέα κανονικότητα. Η απόγνωση και το αδιέξοδο στο οποίο βρέθηκαν εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι και επιχειρήσεις πρέπει να μετατραπούν σε ένα νέο εναλλακτικό πολιτικό σχέδιο για το μέλλον.
Η κοινωνία πρέπει να πάρει στα χέρια της την υπόθεση της ανάκαμψης, για να επουλωθούν οι  πληγές της και να βάλει σε μια τάξη το μέλλον της.
Εύχομαι από καρδιάς το 2021 να είναι χρονιά ανάσας, ελευθερίας και αλλαγής. Το 2021 να μειώσουμε τις αποστάσεις και να πάρουμε τις ζωές μας πίσω.
Θερμές ευχές για υγεία, δύναμη και δημιουργία, ατομική και συλλογική, για τη χρονιά που έρχεται. Για το μέλλον που μας αξίζει.
Χρόνια πολλά και καλή χρονιά σε όλες και σε όλους.

Βασίλη Τσίρκας, πρώην βουλευτής Άρτας, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

Go to top