Τα Αρδευτικά έργα  είναι κορυφαίας σημασίας για μια χώρα η οποία επενδύει στον πρωτογενή της τομέα και θέλει οι αγρότες της να μην έχουν άγχος για το νερό και να μην καταφεύγουν σε ακριβές γεωτρήσεις.

Η χώρα έχει να δρομολογήσει ένα μεγάλο συνεκτικό σχέδιο αρδευτικών έργων ουσιαστικά από τη δεκαετία του '60.

Όπως ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην εκδήλωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για τα έργα υποδομών Αγροτικής Ανάπτυξης μέσω ΣΔΙΤ έχουμε τα χρηματοδοτικά εργαλεία για να μπορέσουμε σε διαφορετικές συνθήκες, πιο δύσκολες, λόγω της κλιματικής αλλαγής, να κάνουμε πράξη ένα έργο το οποίο αντιμετωπίζει χρόνια προβλήματα έλλειψης αρδευτικού νερού σε πολλές περιοχές της χώρας.

Κατά την εκδήλωση ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σπήλιος Λιβανός παρουσίασε το μεγαλύτερο επενδυτικό πρόγραμμα των τελευταίων 50 ετών που περιλαμβάνει στο σύνολο 21 αρδευτικά έργα. Στη συνέχεια, ο Γενικός Γραμματέας Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών κ. Δημήτρης Παπαγιαννίδης παρουσίασε με περισσότερες λεπτομέρειες τα πρώτα 8 από τα 21 αρδευτικά έργα, συνολικού κόστους κατασκευής 1,6 δις ευρώ, τα οποία θα καλύψουν πάνω από 1,3 εκατ. στρέμματα σε ολόκληρη την επικράτεια που θα υλοποιηθούν μέσω Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα.

Υπάρχουν στο Νομό μας αρδευτικά σε εκκρεμότητα, χρόνια τώρα  και το αναπτυξιακό πρόγραμμα αποτελεί το κλειδί για έργα αγροτικών υποδομών που τόσο ανάγκη έχει ο τόπος μας. 

Μην χάσουμε και αυτή την ευκαιρία.

Γνωρίζουμε επίσης ότι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα στη διαχείριση των νερών, δεν αφορά μόνο το γεγονός ότι το νερό λιγοστεύει, ήδη οι παραγωγοί του Νομού μας αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα, σε κάποιες περιοχές της χώρας, αφορά και στις απώλειες, ειδικά στα δίκτυα μεταφοράς νερού, τα πιο πεπαλαιωμένα. Ένα  μεγάλο κομμάτι  του νερού που κατευθύνεται στην άρδευση, χάνεται  επειδή δεν έχουμε την απαραίτητη τεχνογνωσία και τα σύγχρονα δίκτυα ώστε να περιορίσουμε τις απώλειες.

Τα έργα αυτά είναι κορυφαίας σημασίας για μια χώρα και ιδιαίτερα την περιοχή μας, η οποία επενδύει στον πρωτογενή της τομέα και θέλει οι αγρότες της να μην έχουν άγχος για το νερό και να μην καταφεύγουν σε ακριβές γεωτρήσεις οι οποίες πολύ συχνά έχουν μεγάλη περιβαλλοντική επιβάρυνση.

Τα δευτερεύοντα δε περιβαλλοντικά οφέλη από το πρόγραμμα είναι απολύτως προφανή αρκεί να δει κανείς τους υδροβιότοπους που δημιουργήθηκαν από έργα που κατασκευάστηκαν σε άλλες δεκαετίες του 20ου αιώνα για να αντιληφθεί πόσα παράπλευρα αναπτυξιακά οφέλη μπορεί να έχει μια περιοχή από τέτοια έργα. 

Επιτακτική λοιπόν η ανάγκη ένταξης του φράγματος Κομποτίου και των αρδευτικών της πεδιάδας.

Έργα που σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα που δρομολογούνται από την Περιφέρεια, θα καλύψουν αρδευτικά τόσο τον κάμπο της Άρτας όσο και την ημιορεινή περιοχή από το Πέτα έως το Κομπότι  και θα βοηθήσουν στην ανάπτυξη της ευρύτερης  περιοχής.

Επίσης είναι πολύ σημαντικός ο τρόπος με τον οποίο θα δρομολογηθεί του πρόγραμμα αυτό. 

Για πρώτη φορά δρομολογούνται τέτοια έργα με τη μέθοδο της σύμπραξης δημοσίου και ιδιωτικού τομέα.

Με το πρόγραμμα  «Ύδωρ 2.0» η Κυβέρνηση θεμελιώνει την αγροτική ανάπτυξη δημιουργώντας τις αναγκαίες υποδομές και ταυτόχρονα μετριάζοντας τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης:

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει σημαντικά αρδευτικά δίκτυα και φράγματα μεγάλης κλίμακας που θα υλοποιηθούν στο σύνολο της επικράτειας μέσω Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα.

Πρόκειται για 21 έργα συνολικού κόστους κατασκευής 1,6 δισ. ευρώ που καλύπτουν το σύνολο της περιφέρειας, με τα αρδευόμενα στρέμματα να φτάνουν συνολικά το 1.352.565.

Είναι το μεγαλύτερο ολοκληρωμένο πρόγραμμα αρδευτικών έργων που έχει γίνει ποτέ στην Ελλάδα.

Θα αξιοποιηθούν τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης, πόροι του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης του Εθνικού Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, καθώς και ιδιωτικοί πόροι.

Το Ταμείο Ανάκαμψης μας παρέχει τα  εργαλεία, οι μελέτες είναι σχεδόν έτοιμες, υπάρχουν οι προϋποθέσεις για ένταξη έργων, ας μην χάσουμε και αυτή την ευκαιρία!!!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

Go to top