Το τμήμα Κτηνιατρικής της ΔΑΟΚ ΠΕ Άρτας, σχετικά με την Οζώδη Δερματίτιδα γνωστοποιεί στους Κτηνοτρόφους τα παρακάτω:   

Όλα τα βοοειδή τα οποία διακινούνται για οποιαδήποτε λόγο, θα εξετάζονται κλινικά για τον εντοπισμό συμπτωμάτων Οζώδους - δερματίτιδας και θα συνοδεύονται από Υγειονομικό Πιστοποιητικό.

Προκειμένου να εκδοθεί το Υγειονομικό Πιστοποιητικό, θα γίνεται αποδεκτή η κτηνιατρική γνωμάτευση / βεβαίωση από ιδιώτη κτηνίατρο. Με την προσκόμιση της γνωμάτευσης / βεβαίωσης οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες θα μπορούν να προχωρούν στην έκδοση του Υγειονομικού Πιστοποιητικού.

Στην γνωμάτευση θα αναγράφεται η ημερομηνία κλινικής εξέτασης των ζώων η οποία δεν θα πρέπει να ξεπερνά τις 24 ώρες πριν την αναχώρηση των ζώων, το ονοματεπώνυμο, ο κωδικός εκμετάλλευσης και τα ενώτια των ζώων που πρόκειται να μετακινηθούν και η φράση εξετάστηκαν κλινικά και δεν εντοπίσθηκαν συμπτώματα οζώδους δερματίτιδας.

Επισημαίνεται ότι η κλινική εξέταση δεν θα περιορίζεται μόνο στα ζώα που πρόκειται να μετακινηθούν, αλλά στο σύνολο των ζώων που βρίσκονται στην εκμετάλλευση καθώς και σε αυτά των συστεγαζόμενων εκμεταλλεύσεων.

Σε όλα τα βοοειδή που μετακινούνται, πρέπει προηγουμένως να έχει εφαρμοστεί αγωγή για τα εξωπαράσιτα και εντομοπροστασία, τηρώντας τους χρόνους αναμονής του κατασκευαστή, η οποία θα αναγράφεται και στο μητρώο φαρμακευτικής αγωγής. Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δίνεται στην τήρηση των χρόνων αναμονής για τα ζώα που μεταφέρονται στο σφαγείο και προορίζονται για ανθρώπινη κατανάλωση.

Οι κτηνοτρόφοι να ενημερώνουν εγκαίρως (τουλάχιστον τρεις (3) ημέρες πριν) την αρμόδια Κτηνιατρική Υπηρεσία στην οποία υπάγονται, για την πρόθεση τους να μετακινήσουν βοοειδή (αγορά, πώληση, σφαγή).

Κατά την άφιξη τους τα ζώα στην εκμετάλλευση, θα παραμένουν σε απομονωμένο χώρο χωρίς να έρχονται σε επαφή με τα υπόλοιπα ζώα για διάστημα 28 ημερών τουλάχιστον (χρόνος επώασης νόσου). Μετά το πέρας των 28 ημερών οι κτηνίατροι των ΔΑΟΚ θα επισκέπτονται την εκμετάλλευση και θα εξετάζουν κλινικά τα ζώα για συμπτώματα Οζώδους Δερματίτιδας. Σε περίπτωση όπου στην εκμετάλλευση δεν υπάρχει δυνατότητα περιορισμού των ζώων για τουλάχιστον 28 ημέρες τότε η αρμόδια αρχή του τόπου προορισμού μπορεί να μην επιτρέψει την αγοραπωλησία.

Επισημαίνεται ότι για τα βοοειδή που προέρχονται από Περιφερειακές Ενότητες οι οποίες έχουν ορισθεί ως Ζώνες Επιβολής Περιορισμών ή και εφαρμόζουν πρόγραμμα εμβολιασμού κατά της Οζώδους Δερματίτιδας, οι μετακινήσεις Ζώντων Ζώων προς τις υπόλοιπες περιοχές της Χώρας δεν επιτρέπονται.

 

 

 

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

Go to top