1) Προϋπολογισμός λιτότητας, αποστεωμένος, αντιαναπτυξιακός, ελλειμματικός στο πεδίο της κοινωνικής πολιτικής και προ πάντων πλασματικός!

Είναι αλήθεια ότι οι μνημονιακές πολιτικές τόσο των προηγούμενων κυβερνήσεων όσο και της παρούσας οδήγησαν τους ΟΤΑ σε πλήρη οικονομικό μαρασμό και απαξίωση, αδυναμία να πραγματοποιήσουν σε πολλές περιπτώσεις βασικές αυτοδιοικητικές λειτουργίες και προ πάντων ν΄ασκήσουν κοινωνική πολιτική όπως θα έπρεπε σε μια κοινωνία παρακμάζουσα και συνεχώς βαλλόμενη, ενώ το πάγιο αίτημα των αυτοδιοικητικών θεσμών και της ΚΕΔΕ για απόδοση από τον κρατικό προύπολογισμό στην αυτοδιοίκηση ποσοστού ίσου με το 8,5% του ΑΕΠ, παραμένει ήδη – και για πολύ ακόμα- προσδοκία ανεκπλήρωτη! Αυτή την πολιτική της συρρίκνωσης πόρων προς την Αυτοδιοίκηση την καταδικάζουμε, όπως καταδικάζουμε και την ύπαρξη του Οικονομικού Παρατηρητηρίου, το οποίο αν και υποσχέθηκε, δεν κατάργησε η παρούσα κυβέρνηση, ο ρόλος και η ασφυκτική επιτήρηση του οποίου πάνω στους προϋπολογισμούς των Δήμων, καθώς και η απαράδεκτη μεθοδολογία που υιοθετεί και οι σφιχτές υποδείξεις του για την διαμόρφωση των δημοτικών προϋπολογισμών, ενισχύει την πρακτική της συνεχούς λιτότητας, της πλασματικότητας και της αναποτελεσματικότητάς τους. Τέτοια ακριβώς περίπτωση είναι και ο προϋπολογισμός του Δήμου Αρταίων για το έτος 2016. Συνήθως  οι δημοτικοί  προύπολογισμοί  δείχνουν τον σχεδιασμό, το πολιτικό στίγμα και το όραμα της εκάστοτε δημοτικής αρχής  και βεβαίως τις κύριες επιλογές και τις προτεραιότητές της. Αυτό όμως που εμείς διαβάζουμε πίσω από τους αριθμούς του σημερινού προύπολογισμού, δεν είναι παρά η τυπική διεκπεραίωση τυπικών λειτουργιών του Δήμου,  η απουσία σχεδιασμού έργων  ανάπτυξης και προοπτικής, αφού κανένα μεγάλο  έργο ή επενδυτική πρωτοβουλία, δεν υπάρχει σ΄αυτόν και φυσικά  η  απουσία πρωτοβουλιών για βελτιώσεις στην κοινωνική πολιτική, στον πολιτισμό και στην βελτίωση της  καθημερινότητας των πολιτών. Πρόπερσι είχαμε έναν προϋπολογισμό 45 εκ περίπου, πέρυσι  39,7 εκ  και φέτος μόλις 32 εκ!!  Το ότι είναι ένας προϋπολογισμός λιτότητας αποδεικνύεται, εκτός των άλλων και από το γεγονός ότι,  αν αφαιρεθούν οι βασικές και πάγιες δαπάνες, ήτοι 17,8 εκ για αμοιβές και έξοδα προσωπικού, αιρετών και τρίτων, συν 4,8 εκ τα προνοιακά επιδόματα, συν οι πληρωμές παρελθόντων οικονομικών ετών (ΠΟΕ) που ανέρχονται σε 9,4 εκ, συνυπλογιζομένου βέβαια της πρόβλεψης  μη είσπραξης εισπρακτέων υπολοίπων παρελθόντων ετών που ανέρχονται σε 4,2 εκ ευρώ,  δεν παραμένουν παρά μόλις 5,2 εκ ευρώ για την άσκηση μιας υποτυπώδους αναπτυξιακής λειτουργίας του Δήμου, π.χ για έργα, μελέτες και επενδυτικές δαπάνες, δηλαδή ψίχουλα τα οποία δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να καλύψουν τις ανάγκες του Δήμου και να βελτιώσουν την καθημερινότητα των συμπολιτών μας.  

Ένα άλλο στοιχείο   λιτότητας αυτού του προϋπολογισμού στοιχειοθετείται και από το γεγονός ότι  το αποθεματικό για την κάλυψη νέων και μη προβλέψιμων αναγκών του Δήμου, είναι πολύ χαμηλό, ήτοι μόνο 471.648 ευρώ και είναι σχεδόν βέβαιο ότι πολύ γρήγορα θα καταναλωθεί μέσα στη χρήση του 2016 (2 έργα και μία προμήθεια να προκύψουν, δεν θα φτάσει το ποσό αυτό για να καλυφθούν!)

2)    Το ότι επίσης ο προϋπολογισμός αυτός είναι φανερά πλασματικός και άρα σε μεγάλο βαθμό μη εφαρμόσιμος, μπορεί επίσης πολύ εύκολα να αποδειχθεί μεταξύ των άλλων και από τα εξής παραδείγματα: α) Πέρυσι ο προϋπολογισμός των ανταποδοτικών τελών και δικαιωμάτων του 2015, ήταν 2,9 εκ ευρώ και μέχρι τέλους Ιουλίου του 2015 δεν είχαμε εισπράξει παρά μόλις 526 χιλ ευρώ, ως απόρροια της ανέχειας και της οικονομικής δυσπραγίας των συμπολιτών μας να πληρώσουν- κάτι το οποίο πολύ έγκαιρα σας είχαμε επισημάνει και το παραδεχθήκατε κι εσείς-ενώ η πρόβλεψη που κάνετε για είσπραξή τους μέχρι 31-12-2015 είναι μόνο 1,56 εκατ. ευρώ, δηλαδή 1,3 εκ ευρώ λιγότερα απ΄ότι είχατε προϋπολογίσει (!!). Για το 2016 προϋπολογίζετε επίσης 2,9 εκ ευρώ. Αλήθεια, πιστεύει κανείς από σας ότι θα μπορέσετε να πιάσετε αυτό το ποσό? Έχετε ξεφύγει τελείως από το στόχο αυτό και το έλλειμμα που σίγουρα υπάρχει και θα συνεχίσει να υπάρχει, θα κληθείτε να το καλύψετε κάνοντας «κοπτοραπτική» πάνω σε έναν προϋπολογισμό που είναι ήδη προβληματικός και εικονικός σε πολλά σημεία του.   Εμείς κατά τη συζήτηση στο Δ.Σ επί των δημοτικών τελών,  σας είχαμε προτείνει μειώσεις για ειδικές κατηγορίες συμπολιτών μας, που βρίσκονται σε καθεστώς ή στα όρια της φτώχειας, επισημαίνοντας και το πρόβλημα της μη εισπραξιμότητας, αλλά εσείς και  αρνηθήκατε, λέγοντας ότι δεν έχετε αυτή τη δυνατότητα. Αλήθεια, πιστεύετε ότι το 2016, με την εντεινόμενη κρίση, τα μνημόνια και τη συνεχιζόμενη λιτότητα, που εξουθενώνει τα λαϊκά νοικοκυριά, εσείς θα μπορέσετε να εισπράξετε αυτά τα χρήματα? Εμείς, πολύ αμφιβάλουμε.  β) Όσον αφορά τα τακτικά έσοδα, είχατε προϋπολογίσει για το 2015 16,2 εκατ. ευρώ και η πρόβλεψή σας μέχρι 31-12-2015 είναι 14,6 εκ. Για το 2016 προϋπολογίζετε 15,9 εκ περίπου, ήτοι λιγότερα μεν από πέρσι, αλλά κατά 1,3 εκ ευρώ περισσότερα από την πρόβλεψη του ΄15. Τι σας κάνει να πιστεύετε ότι θα εισπράξετε το 2016 περίπου 1,3 εκ ευρώ παραπάνω? πού στηρίζετε αυτή την προσδοκία σας? ..Άλλη μια απόδειξη της πλασματικότητας, λοιπόν! Το ίδιο ισχύει και για τα έσοδα από επιχορηγήσεις για λειτουργικές δαπάνες, όπου η πρόβλεψη μέχρι τέλους 2015 είναι 12,2 εκ, ευρώ και ο προϋπολογισμός 2016 είναι 12,7 εκ , δηλαδή μισό εκατομμύριο παραπάνω. Από πού πηγάζει αυτή η προσδοκία σας? Σας υποσχέθηκε μήπως το αρμόδιο υπουργείο τα αντίστοιχα χρήματα? κι αν ναι- πράγμα που είναι θετικό-για ποιές δαπάνες?

 γ) Τα έκτακτα έσοδα του 2015 είχαν προϋπολογισθεί σε 7,3 εκ (κυρίως από ΣΑΤΑ, ΕΣΠΑ κλπ), διαμορφώθηκαν σε 9,4 και με πρόβλεψη είσπραξης μέχρι 31-12-2015 σε 8,2 εκ ευρώ, ενώ  για το έτος 2016 προϋπολογίζονται μόνο 1,4 εκ ευρώ(!!). Δηλαδή τι γίνεται? Δεν υπάρχουν πλέον τέτοιες επιχορηγήσεις ή δεν έχουμε  δρομολογήσει νέα έργα, μελέτες κλπ, ώστε να πάρουμε επιχορηγήσεις από ΕΣΠΑ, ΣΑΤΑ κλπ?

Επίσης  μεγάλες αποκλίσεις- προς το χειρότερο- βλέπουμε στο πεδίο των τακτικών εσόδων, οι οποίες είναι μάλλον αδικαιολόγητες. Για παράδειγμα  τα βεβαιωθέντα από μισθώματα ακινήτων (ΚΑ0111) μέχρι 31/7 ήταν 99 χιλ, η εκτίμηση 31/12/15 είναι 30 χιλ. και στο νέο Π/Υ βάζουμε μόνο 20.000. Τι έγινε, δεν εισπράττουμε  μισθώματα? Το ίδιο ισχύει και με τα έσοδα από εκμετάλλευση εδάφους ακίνητης περιουσίας και κοινοχρήστων χώρων (ΚΑ 012) - μόνο 35.200 στο νέο Π/Υ έναντι 119 χιλ βεβαιωθέντων μέχρι 31/7 και 46 χιλ. εκτίμηση της 31/12. Το ίδιο επίσης και από έσοδα τελών ακίνητης περιουσίας (ΚΑ 044) όπου μόνο 1000 ευρώ προϋπολογίζονται έναντι 85.000 διαμορφωθέντων μέχρι 31/7 και χρήσης κοινοχρήστων χώρων (ΚΑ046) όπου μόλις 8000 ευρώ προϋπολογίζονται έναντι 90.000 διαμορφωθέντων στις 31/7, 34 χιλ βεβαιωθέντων και 50 χιλ ως εκτίμηση στις 31/12 (!!!) και αρκετά άλλα βεβαίως…………

Άλλο στοιχείο πλασματικότητας: Εχετε προϋπολογίσει 4,5 εκ. ανείσπρακτα από δάνεια και απαιτήσεις ΠΟΕ + άλλα έσοδα ΠΟΕ (συνολικού ποσού 1,4 εκατ, ευρώ)= περίπου 6 εκ ευρώ. Είναι δυνατό να εισπραχθούν αυτά τα λεφτά?  Μάλλον ούτε εσείς το πιστεύετε.  Κι αυτό γιατί έχει αποδειχθεί ότι ο μέσος όρος εισπραξιμότητας παλιότερων οφειλών δεν κυμαίνεται παρά  στο ποσό του μισού εκατομμυρίου ευρώ περίπου. Αυτό --με δεδομένο την στενότητα που δημιούργησε η  εντεινόμενη οικονομική κρίση- πιθανότητα, να είναι ακόμα μικρότερο. Άλλωστε και εσείς κάνετε   "προβλέψεις μη είσπραξης" ύψους 4,2 εκ.!! 

Ένα άλλο επίσης αυταπόδεικτο στοιχείο της πλασματικότητας των προύπολογισμών σας είναι οι συνεχείς αναμορφώσεις τους!! Το 2015, θα πρέπει να έγιναν πάνω από 30 αναμορφώσεις προϋπολογισμού, ενώ είναι βέβαιο ότι μέχρι τέλους του τρέχοντος μηνός θα ξαναγίνουν αναμορφώσεις και του τρέχοντος, αλλά και του νέου προϋπολογισμού (σας θυμίζω ότι τα ποσά από τις βεβαιωμένες κλήσεις του ΣΕΣ, δεν υπάρχουν στο παρόν σχέδιο προϋπολογισμού και για να τα εισπράξετε τα ποσά αυτά- αν τελικά καταφέρετε να τα εισπράξετε- θα πρέπει να τα εγγράψετε στο νέο προϋπολογισμό)! 

 4) Επιπλέον, αυτός ο προύπολογισμός δεν έχει "στίγμα κοινωνικής πολιτικής".  Είμαστε ήδη στη δεύτερη χρονιά της διοίκησής σας  κ. δήμαρχε  κι ακόμα δεν είδαμε το Κοινωνικό Ιατρείο, το Κοινωνικό παντοπωλείο και το Κοινωνικό φροντιστήριο, που μας υποσχεθήκατε. Πού βρίσκονται αυτά μέσα στο κείμενο του προϋπολογισμού? Πουθενά. Αντιθέτως στην Κοινωνική Πολιτική έχουμε μείωση δαπανών σε σχέση με πέρυσι κατά 1,2 εκ ευρώ περίπου.! Συγκεκριμένα πέρσι είχαμε προϋπολογίσει 6,375 ευρώ (κωδ.15) - που κι αυτά ήταν λίγα και σας είχαμε κάνει κριτική γι΄αυτό- και φέτος είναι μόλις 5.154.000 ευρώ! Εκ των οποίων τα 4,5 εκατ.  είναι τα προνιακά επιδόματα (τα οποία δίνονται κατευθείαν από το κράτος και αποδίδονται αμέσως σ΄αυτούς που τα δικαιούνται). Μετά την αφαίρεση  αυτών, δεν απομένουν παρά μόνο ψίχουλα  για κοινωνικούς, πολιτιστικούς και αθλητικούς σκοπούς, όπως π.χ μόνο 45 χιλ. επιχορήγηση σε πολιτιστικούς συλλόγους και άλλα 45 χιλ. σε αθλητικά σωματεία, ενώ μόλις 15.000 ευρώ ως βοήθεια σε άπορους, τη στιγμή μάλιστα που δαπανούμε αρκετά για εκδηλώσεις, γιορτές κλπ, τις οποίες σε κάποιες περπτώσεις  αναλαμβάνουν ιδιωτικές επιχειρήσεις . Για επενδύσεις  επίσης προϋπολογίζονται ψίχουλα (μόνο 219.000 ευρώ για την ανακατασκευή του δημοτικού σταδίου και του περιφημου Τ9)  και 15.000 ευρώ από ΕΣΠΑ για τις δομές κατά της βίας των γυναικών. Εντωμεταξύ η  επιχορήγηση στο Ν.Π.Δ.Δ (Κέντρο Κοινωνικής Μέριμνας κλπ) παραμένει στο ίδιο ποσό με πέρυσι (δηλ. 770 χιλιάδες ευρώ), παρά τις αυξημένες- λόγω της εντεινόμενης φτώχειας- ανάγκες των συμπολιτών μας, σε παιδικούς σταθμούς, βοήθεια στο σπίτι, κλπ. Ρωτάμε λοιπόν: Είναι αυτός προύπολογισμός με κοινωνικό πρόσημο?  Για δε τον πολιτισμό, καλύτερα να μη μιλήσουμε καθόλου, γιατί δεν βλέπουμε και τίποτε σπουδαίο!

Επιπλέον έχουμε και τις εξής παρατηρήσεις:

1) Αν και στον τομέα της διαχείρισης σκουπιδιών δαπανούμε μεγάλα ποσά (ήτοι 682 χιλ για χρήση ΧΥΤΑ + 160 χιλ για μεταφορά των ανακυκλωσιμων στο ΚΔΑΥ Ιωαννίνων) - τα οποία  θυμίζουμε ότι τα διαχειρίζονται ιδιωτικές εταιρίες (!!) παρ΄όλο που εμείς σας προτείναμε εναλλακτικό μοντέλο διαχείρισης με ίδια μέσα της Τοπ. Αυτοδιοίκησης- βλέπουμε ότι τα έσοδα από την εταιρία ανακύκλωσης για το 2016 είναι μηδέν (0)!! (ΚΑ 0718005), ενώ μας οφείλονται από ΠΟΕ  10.500 ευρώ! (ΚΑ2119). Δηλαδή, ουδέν οικονομικό όφελος από την ανακύκλωση? 

2)    Εμείς είμαστε οπαδοί του «συμμετοχικού προϋπολογισμού» με κοινωνούς και συμμέτοχους τις τοπικές κοινωνίες, μέσα από  ανοιχτές συνελεύσεις κατοίκων, που θα καταγράφουν πραγματικές ανάγκες. Αυτό που εσείς σήμερα φέρνετε εδώ, ως προύπολογισμό- παρ΄όλο που ο αρμόδιος αντιδήμαρχος τον ονόμασε συμμετοχικό- κάθε άλλο παρά τέτοιος είναι.-

 

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

Go to top