Η ομιλία του Δημήτρη Χαμπίπη ως ειδικού αγορητή της ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ ΗΠΕΙΡΩΤΩΝ στο Περιφερειακό Συμβούλιο για τον οικονομικό απολογισμό έτους 2015 της Περιφέρειας Ηπείρου.

 

Τα θέματα διαφάνειας, αποτελεσματικής και χρηστής διοίκησης και πιστής τήρησης του Προϋπολογισμού αποτελούν πάντοτε σημείο τριβής και αντιπαράθεσης στην αίθουσα τού Περιφερειακού Συμβουλίου. Στην συνεδρίαση της Τετάρτης για την έγκριση της Δ’  Έκθεσης απολογισμού της Περιφέρειας Ηπείρου o Δημήτρης Χαμπίπης ως εισηγητής της ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ ΗΠΕΙΡΩΤΩΝ αναφέρθηκε σε μια σειρά από επιφυλάξεις που προκύπτουν από την αδυναμία πλέον άσκησης πολιτικών λόγω της συνεχιζόμενης συρρίκνωσης των οικονομικών δυνατοτήτων.

Παρουσιάζουμε πιο κάτω την ομιλία του. 

«Η παρατεταμένη οικονομική ύφεση και η ζοφερή πραγματικότητα που βιώνουμε σε όλο το φάσμα της οικονομίας και της κοινωνίας δημιουργεί ασφυκτική ανασφάλεια και αβεβαιότητα που έχει αντίκτυπο και στην λειτουργία της Περιφέρειας.

Η έκθεση αποτελεσμάτων του Δ’ τριμήνου που στην ουσία αποτελεί και τον τελικό απολογισμό για το οικονομικό έτος 2015 διακρίνεται από μια χαμηλής τάξης ενσωμάτωση εσόδων μέχρι τις 31-12-2015. 

Μια εικόνα χίλιες λέξεις.

Με ποσοστό ενσωμάτωσης εσόδων 29,47% στο κλείσιμο του έτους είναι απορίας άξιο πως και με ποιες προϋποθέσεις η περιφερειακή αρχή σε συνεργασία με τους υπηρεσιακούς παράγοντες που σηκώνουν ένα μεγάλο βάρος και υπερβάλουν εαυτούς μπορούν να προγραμματίζουν και να ιεραρχούν τις ανάγκες σε έργα και υπηρεσίες, να θέτουν προτεραιότητες και να ασκούν πολιτικές προς όφελος του Ηπειρώτη πολίτη.    

Είναι αλήθεια ότι οι δυσχέρειες που προκύπτον στην προσπάθεια εφαρμογής και πιστής τήρησης του προϋπολογισμού λόγω και της δυσμενούς συγκυρίας είναι πολλές.

Το πάγωμα της οικονομικής δραστηριότητας στην πραγματική οικονομία με τον πλήρη εκτροχιασμό που επιφέρουν τα capital controls, η στασιμότητα που δημιουργεί η παρατεταμένη ύφεση και το κλίμα αποεπένδυσης και η παντελής έλλειψη ρευστότητας  επέφεραν σημαντική απομείωση των κρατικών εσόδων με δυσμενείς κλιμακωτές μειώσεις στις επιχορηγήσεις των φορέων της γενικής κυβέρνησης.

Με τις συνεχιζόμενες μειώσεις της επιχορήγησης από τους ΚΑΠ που ξεπερνά το 65% σε επίπεδο 5ετίας και που όπως όλα δείχνουν με την μεταφορά του κονδυλίου της μισθοδοσίας στις Περιφέρειες θα απομειωθεί ακόμη περισσότερο θα είναι δύσκολο να ασκηθεί πολιτική.

Αν οδηγηθούμε στο σημείο να αναγκαζόμαστε να ασκούμε απλή διαχείριση μόνο και μόνο για να πληρώνουμε μισθούς υπαλλήλων και αγροτικές και προνοιακές παροχές τότε θα έχει ακυρωθεί στην πράξη ο ρόλος της Περιφέρειας ως φορέα άσκησης πολιτικών αποκέντρωσης και ανάπτυξης της υπαίθρου.

Μια απλή λογιστική απεικόνιση αριθμών και κωδικών και η αισιόδοξη έκφραση της Περιφερειακής αρχής για το ότι ο προϋπολογισμός εκτελείται στα πλαίσια του σχεδιασμού κατάρτισής του για εμάς αποτελούν εσωτερική υπηρεσιακή διευθέτηση.  

Εν προκειμένω και χωρίς να έχουν αρθεί οι επιφυλάξεις μας για την διαδικασία του προγραμματισμού των μικρών και κυρίως των μεγάλων έργων που ακολουθεί η Περιφερειακή αρχή εμείς θέλουμε να αναδείξουμε την αδυναμία πλέον άσκησης πολιτικών λόγω της συρρίκνωσης των οικονομικών δυνατοτήτων για την οποία βέβαια οι ευθύνες ανήκουν πρωτίστως στην κεντρική κυβέρνηση. 

Δεν νομιμοποιήσαμε με την ψήφο μας την έγκριση, τις αναθεωρήσεις και τους 3μηνιαίους απολογισμούς του προϋπολογισμού για το οικονομικό έτος 2015 .

Και δεν θα το κάνουμε και τώρα.

Ψηφίζουμε λευκό.

Σας ευχαριστώ.» 

 

 

 

 

 

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

Go to top