Ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Νίκος Μωραϊτης και Νίκος Καραθανασόπουλος σχετικά με τα δεδουλευμένα των εργαζομένων στο Νοσοκομείο Άρτας.

Αναλυτικότερα αναφέρουν:

«Η πολιτική της υποχρηματοδότησης και στον τομέα της υγείας που ακολουθείται μέχρι σήμερα στα πλαίσια των κατευθύνσεων ΕΕ-ΕΚΤ και ΔΝΤ από τις κυβερνήσεις έχουν ως αποτέλεσμα να κόβονται οι κοινωνικές παροχές σε διάφορους τομείς.  

Στο πλαίσιο αυτής της πολιτικής το Νοσοκομείο της Άρτας, όπως και όλα τα νοσοκομεία της χώρας, δυσκολεύεται να ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες παροχής υπηρεσιών υγείας που έχει ο νομός. 

Ταυτόχρονα το Νοσοκομείο Άρτας για να βρει δικά του έσοδα προχωρεί ακόμα παραπέρα την εμπορευματοποίηση των υπηρεσιών του νοσοκομείου (απογευματινά ιατρεία, χαράτσια στα εξωτερικά ιατρεία, χαράτσια σε εξετάσεις κ.ά.) καθώς επίσης επεκτείνει τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις των εργαζόμενων.

Επιπλέον οι μειώσεις στους μισθούς, οι διαφορετικές κατηγορίες εργαζομένων, η εισβολή των εργολάβων στη λειτουργία των νοσοκομείων, οι τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό όλων των ειδικοτήτων, οι ανεξέλεγκτες (και απλήρωτες) εφημερίες, τα χιλιάδες οφειλόμενα ρεπό είναι παράγοντες που εντατικοποιούν την εργασία στα νοσοκομεία και μεγαλώνουν τους κινδύνους για την υγεία των εργαζομένων, αλλά και των ασθενών που τα επισκέπτονται.

Στο Νοσοκομείο Άρτας είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι στο νοσοκομείο και τα ΚΥ Άρτας παρά τις διαβεβαιώσεις που έχουν λάβει κατά καιρούς παραμένουν απλήρωτοι για δεδουλευμένα νυκτερινά-αργίες–εξαιρέσιμες ημέρες καθώς και εφημερίες για τα έτη 2009, 2010, 2012, 2013, 2014. Συγκεκριμένα τους οφείλονται σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του νοσοκομείου, τα οποία έχουν αποσταλεί επανειλημμένα στο ΥΥΚΑ για το έτος 2009 ποσό 128.600 για νυκτερινά και 59.700 εφημερίες, για το έτος 2010 ποσό 35.400 για εφημερίες, για το έτος 2012 ποσό 97.800 για νυκτερινά, για το έτος 2013 ποσό 94.000 για νυκτερινά και για το έτος 2014 ποσό 215.504,45 για νυκτερινά..

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός σε ποια άμεσα μέτρα θα προβεί η κυβέρνηση για:

1. Να πληρωθούν άμεσα οι εργαζόμενοι τα δεδουλευμένα;

2. Την άμεση και πλήρη κάλυψη του Νοσοκομείου Αρτας και των ΚΥ με το απαραίτητο μόνιμο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό ώστε να εξασφαλιστεί η πλήρης στελέχωση όλων των τμημάτων και κλινικών του με βάση τις ανάγκες των κατοίκων της περιοχής.

3. Να μην πληρώνει κανένας ασθενής που προσέρχεται να εξεταστεί ή να νοσηλευτεί στο νοσοκομείο, ασφαλισμένος ή ανασφάλιστος, Έλληνας ή μετανάστης.»

 

 

 

 

 

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

Go to top