Ο Βασίλης Τσίρκας, βουλευτής Ν. Άρτας του ΣΥΡΙΖΑ, κατέθεσε ερώτηση, την οποία συνυπέγραψαν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Πάνο Σκουρλέτη, σχετικά με τη χορήγηση χρήσης άδειας νερού για υδροληψία από γεωτρήσεις.

Στην ερώτηση αναφέρεται ότι στο πλαίσιο της ολοκλήρωσης της διαδικασίας καταγραφής και αδειοδότησης κάθε χρήσης και έργου αξιοποίησης του νερού στο Εθνικό Μητρώο Σημείων Υδροληψίας (ΕΜΣΥ), προβλέπονται υψηλά τέλη και πρόστιμα. Ειδικότερα, σύμφωνα με το άρθρο 1 της με αριθμό 101123 ΚΥΑ (ΦΕΚ Β΄1435/10-7-2015),  οι αγρότες που θα καταθέσουν εκπρόθεσμα και μετά τις 30/9/2015 αίτηση για χορήγηση άδειας χρήσης νερού, υποχρεούνται να καταβάλλουν πρόστιμο έως 150 Ευρώ μέχρι το τέλος του 2015 και 1000-2000 Ευρώ από 1/1/2016, σε μια εποχή που η ανασυγκρότηση της πρωτογενούς παραγωγής αποτελεί προτεραιότητα. 

Επιπλέον, επισημαίνεται ότι ο αγροτικός τομέας πλήττεται από σοβαρότατα προβλήματα μετά από πέντε χρόνια συνεχόμενης οικονομικής και κοινωνικής κρίσης, ενώ παράλληλα αποτελεί έναν από τους βασικούς πυλώνες για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Λαμβάνοντας,  λοιπόν, υπόψη τα ανωτέρω, ο  κ. Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας ερωτάται σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί, ώστε να διευκολυνθούν οι ενδιαφερόμενοι και να ολοκληρωθεί ομαλά η διαδικασία χορήγηση χρήσης άδειας νερού για υδροληψία από γεωτρήσεις. 

 

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

Go to top