Μαζική ήταν η συμμετοχή στη εκδήλωση-συζήτηση που οργάνωσε η ΤΕ Άρτας του ΚΚΕ στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Άρτας με ομιλητή τον Γιώργο Σκιαδιώτη μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Στην ομιλία του ο Γιώργος Σκιαδιώτης αναφέρθηκε στις πολιτικές εξελίξεις και στη στάση του ΚΚΕ. Πιό συγκεκριμένα μίλησε για τις κινητοποιήσεις των εργαζόμενων, των αγροτών, των αυταπασχολούμενων, της νεολαίας και των άλλων λαϊκών στρωμάτων που αναπτύχθηκαν λέγοντας  ότι: “ οι κινητοποιήσεις αυτές αποτελούν ένα θετικό και ελπιδοφόρο γεγονός αφού αναπτύχθηκαν σε δύσκολες συνθήκες κόντρα στην τρομοκρατία και τους εκβιασμούς από τη μεγαλοεργοδοσία, τη συγκυβέρνηση και τους συμμάχους της. Οι κινητοποιήσεις αυτές αντικειμενικά προκαλούν δυσκολίες στις προσπάθειες της κυβέρνησης να υλοποιήσει απρόσκοπτα την αντιλαϊκή πολιτική με τις λεγόμενες αναδιαρθρώσεις. Χαλάνε το κλίμα της ανοχής και της συναίνεσης που είχε διαμορφωθεί αμέσως μετά τις εκλογές. Δίνουν υλικό για χρήσιμα συμπεράσματα, για την ανάπτυξη των αγώνων αλλά και τις πολιτικές εξελίξεις. Και μόνο το γεγονός ότι η κυβέρνηση «μετράει» το πώς θα φέρει το Ασφαλιστικό, ελπίζοντας σε μια εκτόνωση, είναι ένας δείκτης. Το γεγονός αυτό δεν σημαίνει ότι έχουν λυθεί προβλήματα και δυσκολίες που έχουμε εντοπίσει κατά καιρούς στο κίνημα, εξακολουθεί να παραμένει ο αρνητικός συσχετισμός δύναμης που σημαίνει ότι υπάρχουν πολλά που πρέπει να ξεπεραστούν, πολλά που πρέπει να γίνουν, δεν πρόκειται για μια ευθύγραμμη πορεία. Θα υπάρξουν μπρος - πίσω, σκαμπανεβάσματα, περίοδοι αναδίπλωσης, περίοδοι έξαρσης. Σε αυτές τις κινητοποιήσεις παρεμβαίνουν οι πάντες με στόχο να τις καναλιζάρουν: Η κυβέρνηση, όλα τα αστικά κόμματα, διάφοροι μηχανισμοί του αστικού κράτους αλλά και του κεφαλαίου, δυνάμεις που εκφράζουν τα συμφέροντα ανώτερων τμημάτων των μεσαίων στρωμάτων, μεγαλοαγρότες και επιχειρηματίες, κ.ά. Απαιτείται νέες δυνάμεις να μπουν στον αγώνα, να δυναμώσει η οργάνωση της πάλης, να ενισχυθεί η λαϊκή συμμαχία, κυρίως όμως χρειάζεται να μπει στο στόχαστρο ο πραγματικός αντίπαλος, οι πραγματικές αιτίες που δημιουργούν τα προβλήματα κι όχι μόνο το πολιτικό προσωπικό του συστήματος. Σ' αυτήν την κατεύθυνση ο λαός έχει τη δυνατότητα να καθυστερεί, να εμποδίζει μέτρα και βεβαίως να αξιοποιεί ρήγματα που μπορεί να προκύψουν απ' την κυβερνητική δυσκολία, σε όφελος των δικαιωμάτων του.   

Είναι, λοιπόν, ευκαιρία να ανοίξει η συζήτηση στους εργαζόμενους, στα λαϊκά στρώματα που κινητοποιούνται για το με ποιους όρους μπορεί το εργατικό - λαϊκό κίνημα να έχει συνέχεια, διάρκεια και προοπτική, ποιες είναι οι προϋποθέσεις για να βάλει πραγματικά εμπόδια στην υλοποίηση των αντιλαϊκών μέτρων, που θα είναι διαρκείας και δεν θα περιοριστούν στο Ασφαλιστικό και το Φορολογικό. Με ποιους όρους μπορεί, δηλαδή, η εργατική τάξη, ο λαός να εμποδίζουν, να καθυστερούν και τελικά να ανατρέπουν την αντιλαϊκή πολιτική, να επιβάλλουν τελικά τη θέλησή τους, να διεκδικούν τις σύγχρονες εργατικές - λαϊκές ανάγκες.”

Ο Γιώργος Σκιαδιώτης στην συνέχεια αναφέρθηκε  ότι “Στις πλάτες του λαού, που εδώ και εφτά χρόνια πληρώνει ακριβά την κρίση της οικονομίας αυτού του συστήματος, σε συνθήκες ακραίες που έχει δημιουργήσει αυτή η πολιτική διαχείρισης της κρίσης με τα μνημόνια, προηγούμενα και σημερινά, έρχεται να προστεθεί και η πίεση από τις συνθήκες που διαμορφώνουν στην καθημερινότητα του λαού μας η μετατροπή της χώρας μας σε στρατόπεδο εγκλωβισμού δεκάδων χιλιάδων ανθρώπινων ψυχών. Αυτό πρέπει να το κρατήσουμε, γιατί δεν είναι αμέσως και με μια πρώτη ανάγνωση ρατσιστές και ξενόφοβοι όσοι ανησυχούν, όσοι αναδεικνύουν τις συνέπειες που φέρνει στην καθημερινότητα του λαού μας η υλοποίηση της μεταναστευτικής πολιτικής της ΕΕ, την οποία έχει συνυπογράψει και υλοποιεί η συγκυβέρνηση.

Η κυβέρνηση είναι υπόλογη μπροστά στον ελληνικό λαό γιατί με τη συγκατάθεσή της ενεπλάκη επίσημα στο Αιγαίο το ΝΑΤΟ, τάχα να συμβάλει στην ανάσχεση των προσφυγικών ροών. Έτσι συμπληρώνεται η τρόικα των υπευθύνων για το ματοκύλισμα των λαών. ΝΑΤΟ, ΕΕ, ΗΠΑ, οι υπεύθυνοι για αμέτρητες τραγωδίες, με την εξαπόλυση και στήριξη των ιμπεριαλιστικών πολέμων και επεμβάσεων, θα ασκήσουν τώρα το "φιλανθρωπικό" τους έργο στη Μεσόγειο και στο Αιγαίο ειδικότερα. Η κυβέρνηση με την πολιτική της εκχωρεί κυριαρχικά δικαιώματα, ανοίγει το δρόμο στη συνδιαχείριση και συνδιοίκηση με την Τουρκία στο Αιγαίο κάτω από την ομπρέλα του ΝΑΤΟ, συναινεί στη συγκέντρωση πολεμικών δυνάμεων στην περιοχή εμπλέκοντας το λαό μας όλο και πιο βαθιά στους επώδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς στην περιοχή. Το ΚΚΕ υποστηρίζει σταθερά τη θέση της απεμπλοκής της χώρας μας από τους ιμπεριαλιστικούς τυχοδιωκτισμούς, την έξοδο από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, με το λαό πρωταγωνιστή των εξελίξεων να κάνει κουμάντο στον τόπο του, για να μη γίνουμε πρόσφυγες στην ίδια μας τη χώρα. Να ανατρέψουμε το σύστημα που γεννά πολέμους, φτώχεια και πρόσφυγες».

Μιλώντας για τις αιτίες αναφέρθηκε ότι” είναι οι οξύτατοι ανταγωνισμοί των ιμπεριαλιστών, που λύνονται ακόμα πιο έντονα στα πεδία των μαχών, με τη δημιουργία αξόνων και αντιαξόνων, με στόχο την προώθηση των γεωστρατηγικών επιλογών της κάθε ιμπεριαλιστικής δύναμης. Δεν τους έπιασε ο πόνος για τη δημοκρατία, όταν με τη λεγόμενη «αραβική άνοιξη» ισοπέδωναν λαούς, όταν έκαναν τη Λιβύη κυριολεκτικά προτεκτοράτο, που δεν διοικείται και στην οποία ετοιμάζονται να προχωρήσουν σε ακόμα πιο ανοιχτή επέμβαση το αμέσως επόμενο διάστημα. Δεν τους έπιασε ο πόνος για τους ισλαμιστές τρομοκράτες, τους οποίους οι ίδιοι χρηματοδότησαν και εξόπλισαν. Δεν τους άρεσε ο Ασαντ και εδώ και πέντε χρόνια προετοίμασαν, εξόπλισαν, πλήρωσαν ακριβά, πριν φτάσουν στην άμεση εμπλοκή, τις διάφορες ομάδες για να τον υπονομεύσουν. Αρα είναι κρίσιμο να αναδείξουμε ότι αυτό το μακελειό που γίνεται σε βάρος των λαών δημιουργεί καθήκοντα και γι' αυτούς τους λαούς. Δημιουργεί την ανάγκη το Διεθνές Κομμουνιστικο Κίνημα, παρά την κρίση στρατηγικής στην οποία βρίσκεται, να αναδείξει την ανάγκη της πάλης των λαών στη χώρα τους. Την πάλη απέναντι στους ιμπεριαλιστές, απέναντι στις στρατηγικές του κεφαλαίου που αυτό διαμορφώνει και τις συμμαχίες που κάνει σε κάθε χώρα.»

Αναφέρθηκε στις προτάσεις του ΚΚΕ για τη λήψη άμεσων μέτρων για τους πρόσφυγες, σημειώνοντας ότι “Το ΚΚΕ έχει προτείνει την απευθείας μεταφορά των προσφύγων - μεταναστών από τις χώρες πρώτης υποδοχής (Τουρκία, Ιορδανία, Λίβανος) στα κράτη τελικού προορισμού τους, σε αντίθεση με «hot spots» ή κέντρα μετεγκατάστασης, διαλογής και εγκλωβισμού. Επίσης, και από τα νησιά μας. Εχουμε προτείνει ανθρώπινους και αξιοπρεπείς χώρους προσωρινής φιλοξενίας, με ευθύνη του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής και όχι από τα αρπακτικά των ΜΚΟ.”

Επίσης σημείωσε πως πρέπει «να απομονωθεί κάθε ρατσιστική, ναζιστική, χρυσαυγίτικη άποψη που αξιοποιεί το προσφυγικό πρόβλημα για να δηλητηριάζουν τους εργαζόμενους προκειμένου να μείνει στο απυρόβλητο ο πραγματικός αντίπαλος, δηλαδή τα μονοπώλια»

Τέλος ανέφερε ότι  « Χρειάζεται προετοιμασία για όλα τα ενδεχόμενα που είναι πιθανά. Πιθανό είναι και το ενδεχόμενο μιας κυβέρνησης ευρύτερης συνεργασίας από την παρούσα Βουλή ή ακόμη και το ενδεχόμενο των εκλογών. Το ζήτημα δεν είναι τι επιλογές έχουν τα διάφορα κόμματα, προκειμένου να ξεπεράσουν πρόσκαιρες δυσκολίες στην αστική διαχείριση ή τι παγίδες μπορούν να στήσουν, για να ανακόψουν τη λαϊκή δυσαρέσκεια. Το ζήτημα είναι ο λαός να αχρηστεύσει τις παγίδες, να γίνει ένα ουσιαστικό βήμα στην αλλαγή του συσχετισμού δύναμης σε κατεύθυνση σύγκρουσης με το αδηφάγο κεφάλαιο και την εξουσία του.”

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

jsn-modulecontainer">

Go to top