Ο Βασίλης Τσίρκας, βουλευτής Άρτας του ΣΥΡΙΖΑ, συνυπέγραψε ερώτηση με βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ προς τους κ.κ. Υπουργούς Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Γιώργο Κατρούγκαλο και Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Γιάννη Μπαλάφα, σχετικά με την υλοποίηση του προγράμματος «Βοήθεια στο σπίτι». 

Το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» επιτελεί εδώ και αρκετά χρόνια ένα εξαιρετικά ωφέλιμο και απαραίτητο έργο πρωτοβάθμιας κοινωνικής φροντίδας, καθώς συντελεί καίρια στην αποφυγή του εγκλεισμού και του στιγματισμού ατόμων που χρειάζονται πρόσθετη και ειδική βοήθεια. Μάλιστα το εν λόγω πρόγραμμα απασχολεί περίπου τρεις χιλιάδες εκατό εργαζόμενους, ενώ εξυπηρετούνται άνω των εβδομήντα χιλιάδων συνταξιούχων και άλλες ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Για τους παραπάνω λόγους παρατάθηκε η λειτουργία του προγράμματος ως τις 31-12-2016, ενώ παράλληλα θα διευκολύνονται οι Ο.Τ.Α. που υλοποιούν το πρόγραμμα τόσο ως προς την είσπραξη επιχορηγήσεων από εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους, όσο και ως προς την καταβολή ασφαλιστικών εισφορών. Με τον τρόπο αυτό θα εξαλειφθούν οι μεγάλες καθυστερήσεις στην καταβολή των δεδουλευμένων των εργαζομένων στο πρόγραμμα. 

Εξάλλου, είναι εκπεφρασμένη βούληση της Κυβέρνησης για δημιουργία νέου δικτύου πρωτοβάθμιας κοινωνικής φροντίδας, το οποίο θα αποτελεί μια μόνιμη δομή φροντίδας συνολικά για τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Παρά ταύτα συνεχίζουν να παρατηρούνται προβλήματα στη λειτουργία του προγράμματος, τα οποία κυρίως σχετίζονται με την έλλειψη ενός σχεδιασμού που θα υπερβαίνει την ετήσια διάρκεια και θα έχει τουλάχιστον μεσοπρόθεσμο χαρακτήρα. 

Χρειάζεται επομένως άμεση ενημέρωση από τα αρμόδια Υπουργεία σχετικά με τον σχεδιασμό του νέου δικτύου πρωτοβάθμιας φροντίδας και την ένταξη σε αυτόν το σχεδιασμό του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» με τρόπο που να μην πλήττεται η λειτουργία του αλλά και να εξασφαλίζεται η συνέχιση της εργασίας των άνω των τριών χιλιάδων απασχολούμενων σε αυτό, χωρίς να συνεχίζεται αυτή η βασανιστική αγωνία τους για την ετήσια ανανέωση των συμβάσεών τους. 

 

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

Go to top