Ο βουλευτής Άρτας του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Γκόκας σε συζήτηση που πραγματοποιήθηκε για θέματα κτηνοτροφίας στην αρμόδια Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, παρουσία του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Τσαυτάρη, τοποθετήθηκε στο θέμα που προέκυψε με την  επικείμενη συμφωνία μεταξύ Ε.Ε. – Καναδά, βάσει της οποίας φαίνεται να επιτρέπεται σε καναδούς νέους παραγωγούς να παράγουν λευκό τυρί το οποίο θα ονομάζεται τύπου φέτα, style φέτα, απομίμηση φέτας κ.λ.π., αλλά και φέτα για τους υφιστάμενους παραγωγούς.

Από το 2007 και μετά η χώρα μας, τόνισε ο βουλευτής, έχει την αποκλειστικότητα  παραγωγής και διακίνησης της φέτας στην Ε.Ε., καθώς ο Καναδάς δεν έχει αιγοπρόβειο γάλα για να μπορεί να ονομάζει το τυρί που παράγει ως «φέτα», αλλά μόνο ως «λευκό τυρί».

Για τη συμφωνία που επίκειται, μεταξύ του Καναδά και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που μέχρι στιγμής είναι σε επίπεδο κολεγίου επιτρόπων, και θα έρθει στο συμβούλιο Υπουργών και στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο βουλευτής επεσήμανε πως η Ελλάδα θα πρέπει να δει προσεκτικά και μεθοδικά τα επόμενα βήματα, μεταξύ των δύο πλευρών, με σκοπό τη βελτίωση της συμφωνίας. Ανέφερε δε πως αρκετές ελληνικές εταιρείες έχουν αυξήσει τις εξαγωγές φέτας σε πολλές χώρες, μεταξύ αυτών και στον Καναδά. Παράλληλα, υπογραμμίζει πως η συμφωνία αυτή μπορεί να ανοίξει την όρεξη και άλλων τρίτων χωρών, γειτονικών κ.λπ. για να παράγουν τυριά με το όνομα «φέτα», για την εκτός Ε.Ε. διακίνηση τους.

Στο πλαίσιο αυτό, ο βουλευτής ζήτησε να διευκρινιστεί ο τρόπος διακίνησης των καναδικών προϊόντων στην Ε.Ε., δηλαδή κατά πόσο η δέσμευση του Καναδά για τη φέτα αναφέρεται στην παραγωγή ή και στη διάθεση και κατά πόσο αυτό αφορά στα νεοεισερχόμενα και στα υφιστάμενα προϊόντα.

Συνεχίζοντας ο βουλευτής την τοποθέτησή του έκανε αναφορά στα θέματα που προκύπτουν από την πώληση της γαλακτοβιομηχανίας ‘’ΔΩΔΩΝΗ Α.Ε.’’, τις δυσμενέστερες συνθήκες που δημιουργήθηκαν για τους κτηνοτρόφους της Ηπείρου μετά τις μεγάλες καθυστερήσεις επί πολλούς μήνες των πληρωμών, αλλά και  για τα προβλήματα από  τις φετινές μειώσεις στις τιμές γάλακτος, και ζήτησε  να γίνουν παρεμβάσεις από όσους έχουν εμπλακεί στην πώληση της  ‘’ΔΩΔΩΝΗ Α.Ε.’’ για τα ζητήματα αυτά.

ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ ΕΛΑΙΩΝΕΣ

Πωλούνται 2 ελαιώνες στο Πέτα Άρτας, συνολικά 7 στρέμματα.

Με δυνατότητα αγοράς ξεχωριστά ή και οι δύο μαζί. Τιμή 1500 ευρώ (το στρέμμα).

Πληροφορίες στο τηλέφωνο 6977991526 Ηλίας

------------------------------------------------------------------------------

Γνωριμία με Κυρία

Συνταξιούχος δημοσίου, 60 ετών εμφανίσιμος, ζητά γνωριμία με σοβαρή κυρία και εμφανίσιμη, χωρίς οικογενειακές υποχρεώσεις (κατά προτίμηση ελεύθερη) από 40 έως 55 ετών για γνωριμία, συγκατοίκηση και ότι άλλο προκύψει στο μέλλον.

Κος Αντώνης.

Τηλ. 698 777 4972

--------------------------------------------------------

ΠΩΛΕΙΤΑΙ σόμπα υγραερίου, καινούργια. 60 ευρώ. Τηλ. 6983 464977

Go to top