Με αφορμή τις εκλογές για την ανάδειξη Προέδρου και νέου Διοικητικού Συμβουλίου στο Επιμελητήριο Άρτας, που θα γίνουν στις 3 Δεκεμβρίου 2017, ο «ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ» απηύθυνε στους 3 «μνηστήρες» δέκα ερωτήσεις (ίδιες για όλους), τις οποίες δημοσιεύουμε ταυτόχρονα και ασχολίαστα, ώστε οι εκλογείς να αξιολογήσουν τις απόψεις, τις θέσεις και τους στόχους των τριών παρατάξεων και ανάλογα να λειτουργήσουν την ώρα της κάλπης.

Οι συνεντεύξεις καταχωρούνται αλφαβητικά και το περιεχόμενό τους έχει ως ακολούθως:

 

Ο υποψήφιος Πρόεδρος Γιάννης Γκολομάζος

Διεκδικείτε το αξίωμα του Προέδρου του Επιμελητηρίου Άρτας, στις εκλογές του προσεχούς Δεκεμβρίου. Ποιο είναι το προσωπικό σας όραμα;

«Δεν υπάρχει προσωπικό όραμα, υπάρχει μια συλλογική ευθύνη για τον νομό της Άρτας, ώστε να μπορέσουμε να μετασχηματίσουμε την τοπική οικονομία σε σύγχρονη και εξωστρεφή με σταθερό θετικό αναπτυξιακό πρόσημο. Πρέπει ο νομός μας να γίνει φιλόξενος, συμμετοχικός, ανοικτός και ανεκτικός και ταυτόχρονα σύγχρονος και λειτουργικός, ώστε να εξασφαλίζει την ευημερία των πολιτών του και να στηρίζει όσους έχουν ανάγκη».

Ποιοι είναι οι άμεσοι στόχοι σας και με ποιους τρόπους θα τους πραγματοποιήσετε;

«Στόχος μας είναι  να αναδείξουμε την καινοτομία που είναι ένας από τους ταχύτερα αναπτυσσόμενους κλάδους διεθνώς και ταυτόχρονα δημιουργεί πολλές και υψηλών προσόντων νέες θέσεις εργασίας. Θέλουμε μία Άρτα που μπορεί να παράγει προϊόντα ποιοτικά άριστα, τα οποία πρέπει πλέον να τα προωθήσει στην εξαγωγή. Καινοτομία και παραγωγική διαδικασία με την ίδρυση της Γεωπονικής Σχολής μπορούνε να παντρευτούνε άριστα. Γι΄αυτό πρέπει να απλοποιηθούν οι διαδικασίες, να γίνουν δομές και να βελτιωθούν οι χρόνοι ώστε να εξυπηρετηθούν καλύτερα, ταχύτερα και με μικρότερο κόστος οι επιχειρήσεις».

Κατά την άποψή σας, ποιές είναι οι προοπτικές και οι δυνατότητες ανάπτυξης της τοπικής οικονομίας;

«Για να δούμε τις προοπτικές και τις δυνατότητες θα πρέπει πρώτα να δούμε τι έχουμε.

Ας αναφέρουμε μερικά:
- Έχουμε έναν ωραίο και τον μεγαλύτερο κάμπο με το καλύτερο κλίμα στην Ήπειρο.
- Έχουμε ορεινές και ημιορεινές περιοχές που θα τις ζήλευαν και τις ζηλεύουν άλλες περιοχές.
- Παράγουμε πορτοκάλια, μανταρίνια, ακτινίδια, ελιές.
- Έχουμε αναπτυγμένη πτηνοτροφία και κτηνοτροφία.
- Έχουμε μοναδικές λιμνοθάλασσες.
- Έχουμε μνημεία που θα ήθελαν να τα έχουν άλλες πόλεις.
Και όμως παραμένουμε πολύ πίσω. Ίσως ακόμα να είμαστε και στις τελευταίες θέσεις των στατιστικών στοιχείων. Όλα τα παραπάνω δείχνουν ότι υπάρχουν τεράστια περιθώρια καλυτέρευσης της ανάπτυξης του Νομού μας».

Λένε ότι τα Επιμελητήρια είναι ιδιαίτερα ισχυροί φορείς, που μπροστά τους γονατίζουν και οι τράπεζες. Έτσι είναι;

«Είναι γνωστό σε όλους μας ότι, ακόμα και πριν το ξέσπασμα της κρίσης η συντριπτική πλειονότητα των επιχειρήσεων εξασφάλιζε την χρηματοδότησή της είτε από ίδια  κεφάλαια είτε μέσω του άτυπου «συστήματος» των μεταχρονολογημένων επιταγών. Με την εκδήλωση της κρίσης και οι δύο παραπάνω πηγές κατέρρευσαν. Με δεδομένη την σημερινή κατάσταση αλλά και την ΠΑΓΙΑ συμπεριφορά του τραπεζικού συστήματος, οι προοπτικές χρηματοδότησης μέσω των «συστημικών» Τραπεζών, είναι δυσοίωνες. Για τον σκοπό αυτό είναι ΑΝΑΓΚΑΙΑ η ίδρυση μιας Αναπτυξιακής Τράπεζας σε συνεργασία με τις Συνεταιριστικές Τράπεζες με σκοπό την αξιοποίηση σύγχρονων και ευέλικτων χρηματοδοτικών εργαλείων, όπως οι εγγυήσεις και τα μικρο-δάνεια ύψους 5.000 – 10.000 ευρώ και η απαλλαγή των επιχειρήσεων από την υποχρέωση καταβολής υπέρογκων εξασφαλίσεων».

Αν εκλεγείτε που θα δώσετε το μεγαλύτερο βάρος κατά την άσκηση των καθηκόντων σας;

«Η προστασία της εντός κρίσης μικρομεσαίας επιχείρησης θα είναι πρωταρχικός στόχος μας. Πρέπει άμεσα να παλέψουμε:

- Για την μείωση της φορολογία στις επιχειρήσεις.
- Στη θεσμοθέτηση ακατάσχετων επιχειρηματικών λογαριασμών.
- Στην ενίσχυση θεσμικού πλαισίου για την πλήρη προστασία της Α΄ κατοικίας και της επαγγελματικής στέγης.
- Στην καθιέρωση μίας μόνιμης και διαρκής ρύθμισης, που θα εξασφαλίζει την αυτόματη ένταξη των επιχειρήσεων σε όλες τις υπάρχουσες φορολογικές, ασφαλιστικές και κατά περίπτωση δανειακές ρυθμίσεις, με την ταυτόχρονη χορήγηση ενημερότητας.
- Στην καθιέρωση ειδικών εργαλείων για την χρηματοδότηση επενδυτικών αναγκών της μικρής επιχειρηματικότητας.
- Στην άμεση ενεργοποίηση του επιδόματος ανεργίας για επαγγελματίες, βιοτέχνες και εμπόρους χωρίς προαπαιτούμενα.
- Στην φορολόγηση μικρών επαγγελματιών, βιοτεχνών και εμπόρων με την κλίμακα των μισθωτών.
- Στην αναβάθμιση του κοινωνικού διαλόγου μέσα από την συμμετοχή στην διαδικασία λήψης αποφάσεων χωρίς αποκλεισμούς που είναι ζήτημα Δημοκρατίας».

Ποιες είναι οι αναξιοποίητες αναπτυξιακές δυνατότητες της περιοχής μας και ποιες προσφέρονται για ταχεία αξιοποίηση και εκμετάλλευση;

«Όπως αναφέρω παραπάνω, έχουμε να δείξουμε πάρα πολλά που άλλα δεν είναι πλήρως αξιοποιημένα και άλλα δεν αξιοποιήθηκαν καθόλου.
Βλέπουμε ότι σιγά-σιγά αρχίζουν και ανακοινώνονται διάφορα προγράμματα τόσο στον πρωτογενή τομέα, όσο και στην μεταποίηση και στον τουρισμό.
 Εμείς αυτά τα προγράμματα θα τα φέρουμε στον επιχειρηματία, αλλά και σ’ αυτόν που σήμερα θέλει να ξεκινήσει νέα επιχείρηση, ενώ παράλληλα θα ζητήσουμε σε ορισμένους τομείς , όπως για παράδειγμα ο τουρισμός, να υπάρξουν ειδικά κριτήρια για την περιοχή μας.
Να υπενθυμίσω ότι η απουσία του επιχειρηματικού πάρκου στον Νομό στοίχισε στις επιχειρήσεις  τα Bonus που θα έπαιρναν αν επένδυαν σε περιοχές με πάρκα.
Πιστεύω ότι αυτό το θέμα πρέπει να μας απασχολήσει μέχρις ότου ολοκληρωθεί το δικό μας πάρκο».

Ποια είναι η άποψή σας για τη συγχώνευση Επιμελητηρίων σε Περιφερειακό επίπεδο;

«Δεν νομίζω ότι η συγχώνευση των Επιμελητηρίων θα είναι ένα αναπτυξιακό μέτρο, το αντίθετο μάλιστα.
Έχουμε δει σε επίπεδο Δήμων,  πόσο πίσω πήγε  η συνένωση  τους μικρούς Δήμους.
Το πρόβλημά μας είναι να καθίσουμε όλοι μαζί και να συζητήσουμε τί Επιμελητήρια θέλουμε.
Θέλουμε τα Επιμελητήρια σαν εφαλτήριο για τις προσωπικές μας φιλοδοξίες ή τα θέλουμε σαν ένα αναπτυξιακό εργαλείο;
Εμείς θα παλέψουμε έτσι ώστε τα Επιμελητήρια να γίνουν μοχλός ανάπτυξης και όχι οπισθοδρόμησης».

Θα επιδιώξετε προσέλευση επενδυτών στην περιοχή μας;

«Ο Νομός μας πρέπει να είναι ο μοναδικός Νομός στην Ελλάδα που δεν διαθέτει ένα επιχειρηματικό πάρκο, μία «σκάλα» για αγορά ψαριών, μία λαχαναγορά να έρχονται να αγοράζουν τα τοπικά προϊόντα  μας και άλλα. Αν δεν γίνουν οι παραπάνω υποδομές για τις οποίες θα παλέψουμε, κανένας επενδυτής δεν πρόκειται να  έρθει στην περιοχή μας».

Σκοπός των Επιμελητηρίων είναι η προστασία και η ανάπτυξη του εμπορίου, της βιοτεχνίας, της βιομηχανίας και των επαγγελμάτων στην περιφέρειά τους, μέσα στα πλαίσια των συμφερόντων της εθνικής οικονομίας, αλλά και της τοπικής. Για το τελευταίο πως θα κινηθείτε;

«Ένα άλλο μεγάλο ζήτημα είναι οι τοπικές επιχειρήσεις που έχουν προβλήματα και πολλούς εργαζομένους. Σαν νέα διοίκηση θα μπούμε μπροστά για να μην κλείσει καμία επιχείρηση στον Νομό μας. Ακόμα ένα ζήτημα είναι η προστασία των επιχειρήσεων από το παρεμπόριο και τον αθέμιτο ανταγωνισμό. Έχουμε αρκετές προτάσεις για τα παραπάνω ζητήματα και θα τα αντιμετωπίσουμε συλλογικά με τα αρμόδια όργανα. Θα προσπαθήσουμε να κινητοποιήσουμε όλους τους φορείς του Νομού μας για την επίλυση των προβλημάτων. Είμαστε σίγουροι ότι θα τα καταφέρουμε»!

Μετά τον καταιγισμό επιβολής αντιαναπτυξιακών, φορολογικών, ασφαλιστικών και λοιπών μέτρων, ποιο θα είναι το μέλλον της μικρομεσαίας επιχείρησης στην Ελλάδα, η οποία, έχει στοχοποιηθεί «συνειδητά» από τη σημερινή κυβέρνηση, όπως ομολόγησε και ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών κ. Χουλιαράκης;

«Έχει αποδειχθεί ότι η κρίση δεν αντιμετωπίζεται με αποτελεσματικά μέτρα και ευχολόγια. Έως σήμερα υπήρξε μόνο υπερ-φορολόγηση, ειδικά των μεσαίων στρωμάτων, κάτι που οδήγησε σε ακόμα μεγαλύτερη συρρίκνωση των εισοδημάτων με αποτέλεσμα τη ραγδαία πτώση της πραγματικής οικονομίας. Κάποιες κινήσεις προς την σωστή κατεύθυνση, όπως η ρύθμιση των 100 δόσεων, ουσιαστικά αναιρούνται με αποτέλεσμα να χάνει και το κράτος και ο επιχειρηματίας. Πρέπει να γίνει κατανοητό από όλους ότι χωρίς στοχευμένο σχεδιασμό, χωρίς έναν «οδικό χάρτη» εξόδου από την κρίση, δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη. Η ενίσχυση της ρευστότητας, η άμεση πρόσβαση σε χρηματοδοτικά εργαλεία είναι περισσότερο επιβεβλημένη από ποτέ. Απαιτείται μεγαλύτερη και γρηγορότερη απορροφητικότητα κοινοτικών κονδυλίων με προϊόντα πρωτίστως ελληνικά. Χρειάζονται επενδυτικές προσπάθειες και κινήσεις που θα βγάλουν την οικονομία μας από αυτό το «σπιράλ» θανάτου που πνίγει καθημερινά επιχειρήσεις και πολίτες.
Τέλος πρέπει να αφήσουμε πίσω μας τον ωχαδελφισμό, την εσωστρέφεια, την στασιμότητα και να παλέψουμε για καλύτερες μέρες. Σαν συνδυασμός πιστεύουμε ότι  με την ψήφο των συναδέλφων μας  θα τα καταφέρουμε!
Δεν μας χωρίζει τίποτα,  αντιθέτως μας ενώνουν πολλά»!

 

Ο υποψήφιος Πρόεδρος Χρήστος Κολιός

Διεκδικείτε το αξίωμα του Προέδρου του Επιμελητηρίου Άρτας, στις εκλογές του προσεχούς Δεκεμβρίου. Ποιο είναι το προσωπικό σας όραμα;

«Όραμα μου είναι η δημιουργία ενός σύγχρονου και ανεξάρτητου Επιμελητηρίου. Το Επιμελητήριο του μέλλοντος όπως μου αρέσει να το ονομάζω, το οποίο θα πρέπει να είναι καλά οργανωμένο, άρτια εξοπλισμένο, ισχυρό, αποτελεσματικό, οικονομικά ανεξάρτητο, βιώσιμο και διοικούμενο με διαφάνεια. Στόχος μας ως νέα Διοίκηση που θα προκύψει από τις επικείμενες εκλογές είναι ένας. Να κερδίσει η επιχειρηματικότητα. Οφείλουμε να στηρίξουμε τον θεσμό του Επιμελητηρίου και μέσω αυτού θα στηριχθεί ο επαγγελματίας, ο έμπορος, ο νέος και η νέα που θα κάνει τα πρώτα του βήματα στον επιχειρηματικό στίβο».

Ποιοι είναι οι άμεσοι στόχοι σας και με ποιους τρόπους θα τους πραγματοποιήσετε;

«Η πολιτική μας ως νέα Διοίκηση του Επιμελητηρίου Άρτας θα βασίζεται σε 5 βασικούς άξονες. Πολύ συνοπτικά θα αφορούν:
- την Αναβάθμιση και Απλούστευση Διοικητικών Υπηρεσιών,
- το Αναπτυξιακό Πλάνο, προσαρμοσμένο στις ανάγκες της τοπικής οικονομίας,
- την Επιχειρηματικότητα που θα αφορά την ενημέρωση, υποστήριξη, εκπαίδευση και δικτύωση του επιχειρηματία,
- την Εξωστρέφεια, με τη δημιουργία τμήματος που θα αφορά επιχειρήσεις με εξαγωγικό προσανατολισμό,
- και τέλος αλλά βαρύνουσας σημασίας, την Κατάρτιση της επιχειρηματικής κοινότητας για τη βελτίωση των επαγγελματικών γνώσεων και την ενίσχυση δεξιοτήτων».

Κατά την άποψή σας, ποιές είναι οι προοπτικές και οι δυνατότητες ανάπτυξης της τοπικής οικονομίας;

«Η ενίσχυση του πρωτογενή τομέα και η τουριστική ανασυγκρότηση κατά την άποψη μου αποτελούν τα ανταγωνιστικά μας πλεονεκτήματα, που θα δώσουν την προστιθέμενη αξία που χρειάζεται η τοπική μας οικονομία.
Πιο συγκεκριμένα, η συμμετοχή εκπροσώπων του αγροτικού κόσμου στις δραστηριότητες του Επιμελητηρίου θα συμβάλλει αφενός στη στήριξη και προώθηση αγροτικών θεμάτων αφετέρου στη σύνδεση του πρωτογενή και δευτερογενή τομέα, δηλαδή τη μεταποίηση. Έτσι κατόπιν συζήτησης και διαβούλευσης με όλους τους φορείς που σχετίζονται με τον Αγροτικό κλάδο μπορούν να ωριμάσουν οι συνθήκες για τη δημιουργία ενός Αγροτικού Τμήματος στο Επιμελητήριο Άρτας.
Το Επιμελητήριο Άρτας οφείλει να στηρίξει με κάθε μέσο τις μικρές τουριστικές μονάδες. Ο τουρισμός στην περιοχή μας μπορώ να πω ότι αποτελεί συγκριτικό μας πλεονέκτημα αρκεί να το εκμεταλλευτούμε σωστά. Ένα από τα άμεσα σχέδια μας είναι η δημιουργία μιας ανταποδοτικής υπηρεσίας προς τα μέλη μας που δραστηριοποιούνται στον τουριστικό κλάδο, μέσω της οποίας θα προσφέρεται δωρεάν υπηρεσία On Line Booking από το site του Επιμελητηρίου Άρτας».

Λένε ότι τα Επιμελητήρια είναι ιδιαίτερα ισχυροί φορείς, που μπροστά τους γονατίζουν και οι τράπεζες. Έτσι είναι;

«Δεν μπορώ να πω ότι συμμερίζομαι την άποψη αυτή. Οι τράπεζες είναι χρηματοπιστωτικά ιδρύματα όπου δημιουργείται χρηματική ή πιστωτική συναλλαγή. Θα έλεγα Επιμελητήρια και Τράπεζες είναι φορείς διαφορετικών συμφερόντων. Το Επιμελητήριο είναι ο συνδεσμικός κρίκος του επιχειρηματικού κόσμου με την τοπική κοινωνία γνωρίζοντας από πρώτο χέρι, τους προβληματισμούς και τις ανάγκες της επιχειρηματικής τοπικής κοινότητας».

Αν εκλεγείτε που θα δώσετε το μεγαλύτερο βάρος κατά την άσκηση των καθηκόντων σας;

«Έχω τονίσει πως λιγότερες επιχειρήσεις σημαίνει αυτόματα και πιο αδύναμο Επιμελητήριο. Επομένως η σύσφιξη της σχέσης Επιμελητηρίου – Επιχειρήσεων είναι αναπόφευκτη με κύριο στόχο την ανάπτυξη της παραγωγικής δυναμικότητας και τη βελτίωση της επιχειρηματικότητας. Το Επιμελητήριο είναι ο μόνος οργανισμός που μπορεί να αποτελέσει τον μοχλό ανάπτυξης στην περιοχή διεκδικώντας επάξια τον ρόλο του φορέα παροχής επιχειρηματικών υπηρεσιών και παραγωγικής ανασυγκρότησης. Στόχος της νέας Διοίκησης είναι μετά τις εκλογές να δημιουργήσει τις συνθήκες για ένα ελκυστικό Επιμελητήριο και να αποκαταστήσει τη σχέση εμπιστοσύνης με τις επιχειρήσεις. Οι καιροί απαιτούν διευρυμένο πνεύμα, συνεργασίες και συμμαχίες. Πιστεύω όλοι μαζί θα έχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα και θα πετύχουμε περισσότερα».

Ποιες είναι οι αναξιοποίητες αναπτυξιακές δυνατότητες της περιοχής μας και ποιες προσφέρονται για ταχεία αξιοποίηση και εκμετάλλευση;

«Η Άρτα με την ολοκλήρωση της Ιόνιας Οδού αποτελεί την πύλη εισόδου στην Ήπειρο. Αναξιοποίητη αναπτυξιακή δυνατότητα της τοπικής μας οικονομίας αποτελεί η δημιουργία του Επιχειρηματικού Πάρκου, το οποίο οφείλουμε μαζί με την Περιφέρεια Ηπείρου αλλά και τον Δήμο Άρτας να το διεκπεραιώσουμε σωστά και σύντομα.
Επίσης σημαντική συμβολή στην ανάπτυξη της περιοχής μας αποτελεί η αξιοποίηση του Γεωθερμικού Πεδίου Συκεών και εκμετάλλευση των αναπτυξιακών δυνατοτήτων του στον πρωτογενή τομέα.
Τέλος η άμεση δημιουργία ολοκληρωμένου στρατηγικού σχεδίου για την ανάδειξη  των δυνατοτήτων του Αμβρακικού κόλπου σε συνεργασία με όλους τους σχετιζόμενους φορείς.
Η αναπτυξιακή προοπτική που υπάρχει από τις τρεις περιπτώσεις που σας ανέφερα καθώς και η επιχειρηματική δραστηριότητα που μπορεί να δημιουργηθεί είναι τεράστια. Πλέον οι καιροί επιβάλλουν να πάρουμε πρωτοβουλίες και με την συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων μπορούμε πετύχουμε στόχους προς όφελος της τοπικής μας οικονομίας. Δεν πρέπει να αφήσουμε καμία ευκαιρία να πάει χαμένη».

Ποια είναι η άποψή σας για τη συγχώνευση Επιμελητηρίων σε Περιφερειακό επίπεδο;

«Βασικά, συγχώνευση Επιμελητηρίων δεν έχουμε αλλά δημιουργία νέων Περιφερειακών. Οφείλουμε να δούμε πως θα εξελιχθεί και λειτουργήσει ο νέος ο θεσμός του Περιφερειακού Επιμελητηριακού Συμβουλίου ώστε να εκφέρουμε άποψη και να το κρίνουμε θετικά ή αρνητικά. Πάντως τα Περιφερειακά Επιμελητηριακά Συμβούλια σύμφωνα με τον νέο Επιμελητηριακό νόμο θα έχουν διπλή αποστολή. Συμμετοχή στην κατάρτιση των περιφερειακών επιχειρησιακών προγραμμάτων αλλά και στην υποβολή προτάσεων σχεδιασμού και υλοποίησης αναπτυξιακών δράσεων σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση Β΄ βαθμού, δηλαδή την Περιφέρεια».

Θα επιδιώξετε προσέλευση επενδυτών στην περιοχή μας;

«Η εξωστρέφεια θα είναι βασικότερη επιδίωξή μας στο πλαίσιο της στήριξης και ανάδειξης του τοπικής επιχείρησης. Με τη σωστή προβολή και προώθηση των δυνατοτήτων της περιοχής μας καθώς και του μοναδικού παραγωγικού μας πλούτου, ποιοτικού και ποσοτικού, πιστεύω η προσέλευση επενδυτών και κυρίως ξένων θα είναι δεδομένη».

Σκοπός των Επιμελητηρίων είναι η προστασία και η ανάπτυξη του εμπορίου, της βιοτεχνίας, της βιομηχανίας και των επαγγελμάτων στην περιφέρειά τους, μέσα στα πλαίσια των συμφερόντων της εθνικής οικονομίας, αλλά και της τοπικής. Για το τελευταίο πως θα κινηθείτε;

«Η οικονομική κρίση και η ύφεση έφεραν στην επιφάνεια τα προβλήματα του ελληνικού παραγωγικού μοντέλου και τις αδυναμίες των ελληνικών επιχειρήσεων αλλά και των τραπεζών να χρηματοδοτήσουν την επιχειρηματική κοινότητα. Έτσι, το Επιμελητήριο χρίζεται αναγκαίο, για τη στήριξη των επιχειρήσεων, κυρίως των μικρομεσαίων που αποτελούν την ραχοκοκαλιά της Ελληνικής οικονομίας, και καλείται να επιλύσει προβλήματα ετών διαδραματίζοντας έναν σημαντικό ρόλο στο επιχειρηματικό γίγνεσθαι».

Μετά τον καταιγισμό επιβολής αντιαναπτυξιακών, φορολογικών, ασφαλιστικών και λοιπών μέτρων, ποιο θα είναι το μέλλον της μικρομεσαίας επιχείρησης στην Ελλάδα, η οποία, έχει στοχοποιηθεί «συνειδητά» από τη σημερινή κυβέρνηση, όπως ομολόγησε και ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών κ. Χουλιαράκης;

«Λόγω της μακροχρόνιας οικονομικής κρίσης η μικρομεσαία ελληνική επιχείρηση δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις των καιρών. Ο τοπικός επιχειρηματίας και ο τοπικός έμπορος είναι απροστάτευτος, χάνοντας την ανταγωνιστικότητά του αλλά και την παραγωγική του δυναμική. Ο δρόμος είναι δύσκολος και ανηφορικός για τον επιχειρηματικό κόσμο που θέλει να ανακτήσει την αυτοπεποίθηση που χρειάζεται για να ξεπεράσει τις οικονομικές αντιξοότητες που το ίδιο το κράτος επιβάλλει. Παρόλα αυτά ο δρόμος πολιτείας και επιχείρησης είναι κοινός. Μόνο με συνεργασία και συνεννόηση μπορεί η μικρομεσαία επιχείρηση να ορθοποδήσει και η εκάστοτε κυβέρνηση να δημιουργήσει προοπτικές ανάπτυξης. Και αυτός είναι ο ρόλος του σύγχρονου Επιμελητηρίου, η φωνή της μικρομεσαίας επιχείρησης, που θα συμβάλει στην βελτίωση της παραγωγικότητας, της ανταγωνιστικότητας, της καινοτομίας, της εξωστρέφειας και θα δώσει προστιθέμενη αξία στην εκάστοτε τοπική οικονομία»!


Ο υποψήφιος Πρόεδρος Δημήτρης Χουλιάρας

Διεκδικείτε το αξίωμα του Προέδρου του Επιμελητηρίου Άρτας, στις εκλογές του προσεχούς Δεκεμβρίου. Ποιο είναι το προσωπικό σας όραμα;

«Γνωρίζετε ότι εδώ και αρκετά χρόνια βρίσκομαι πολύ κοντά στους επαγγελματίες τόσου του νομού, όσο και της Ηπείρου, εργαζόμενος για μια καλύτερη προοπτική της τοπικής μας οικονομίας.
Κάποια δείγματα γραφής νομίζω ότι έχω δώσει, έχοντας διατελέσει, μεταξύ άλλων, Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Άρτας, Αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Βορειοδυτικής Ελλάδος - Ιονίων Νήσων, Μέλος της Διοίκησης της Ομοσπονδίας επαγγελματιών, βιοτεχνών  και εμπόρων Άρτας, όπως και Αντιπρόσωπος στην Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας.
Σήμερα, έχοντας αρκετή εμπειρία και πολλή διάθεση καταθέτω ενώπιον των συναδέλφων μου ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ενίσχυσης της τοπικής μας αγοράς, προς όφελος της ανάπτυξης της τοπικής οικονομίας.
Το προσωπικό, μου, λοιπόν, στοίχημα είναι με την ψήφο των συναδέλφων μου να κάνουμε πράξη όλοι μαζί το σχέδιο αυτό, για την επόμενη ημέρα του νομού μας».

Ποιοι είναι οι άμεσοι στόχοι σας και με ποιους τρόπους θα τους πραγματοποιήσετε;

«Οι άμεσες προτεραιότητές μας είναι η χαρτογράφηση του συνόλου των προβλημάτων των τοπικών επιχειρηματιών και η δικτύωσή τους είτε με τα κέντρα λήψης αποφάσεων, είτε με χρηματοδοτικά και αναπτυξιακά εργαλεία.
Αυτή η πρωτοβουλία, βέβαια, προϋποθέτει να αποτυπωθούν τόσο οι υπάρχουσες επιχειρηματικές κινήσεις, όσο και δυνητικοί τομείς ανάπτυξης επαγγελματικής δραστηριότητας, όπως για παράδειγμα, ο εναλλακτικός ή ο αρχαιολογικός τουρισμός».

Κατά την άποψή σας, ποιές είναι οι προοπτικές και οι δυνατότητες ανάπτυξης της τοπικής οικονομίας;

«Είναι - και σας το λέω με βεβαιότητα- πολύ μεγαλύτερες, από όσες γνωρίζαμε μέχρι σήμερα. Γιατί και οι κοινωνικές ανάγκες και οι διεθνείς τάσεις διαμορφώνουν νέες δυναμικές, για τις οποίες εμείς ως Επιμελητήριο δεν είχαμε, στ’ αλήθεια, σοβαρά συζητήσει.
Η  Άρτα είναι κατά κοινή ομολογία των ειδικών η τρίτη πόλη στον κόσμο, μετά την Κωνσταντινούπολη και τη Θεσσαλονίκη, σε βυζαντινά μνημεία. Αυτό και μόνο το γεγονός θα μπορούσε με τη σωστή αξιοποίηση να καταστήσει την πόλη μας πόλο έλξης διεθνώς, να εναρμονίσει σ’ αυτήν την πραγματικότητα τις υπηρεσίες και τα προϊόντα μας.
Βλέπουμε προϊόντα που κατακλύζουν τις αγορές, ιδίως τη ρωσική, με αναφορές στο Βυζάντιο και το Άγιο Όρος. Άρα, υπάρχουν νέα πεδία και προοπτικές, που θα πρέπει να δούμε με νέα ματιά και νέους ανθρώπους».

Λένε ότι τα Επιμελητήρια είναι ιδιαίτερα ισχυροί φορείς, που μπροστά τους γονατίζουν και οι τράπεζες. Έτσι είναι;

«Και αν δεν είναι έτσι, θα έπρεπε να είναι κάπως έτσι -και για να μην παρεξηγηθώ- δεν πρόκειται για σχέση αντιπαλότητας ή ανταγωνιστική. Γιατί, εμείς από την μεριά μας επιθυμούμε μια καλή συνεργασία με το χρηματοπιστωτικό σύστημα, με κέρδη όμως για όλους.
Όταν ο εκάστοτε επιχειρηματίας έχει μια φερέγγυα πηγή εξεύρεσης κεφαλαίων, είτε μπορεί με τρόπο επωφελή και για τις δύο πλευρές να εξυπηρετεί τις υποχρεώσεις του, τότε θα ήταν όλα τα μέρη ευχαριστημένα.
Γιατί το τραπεζικό σύστημα χωρίς την παραγωγή και την κατανάλωση δεν έχει καμία ελπίδα επιβίωσης και υγιούς ανάπτυξης, κι αυτό αρχίζει να γίνεται κατανοητό».

Αν εκλεγείτε που θα δώσετε το μεγαλύτερο βάρος κατά την άσκηση των καθηκόντων σας;

«Στόχος μας είναι η αλλαγή. Για αυτό και επιλέξαμε και έναν ανατρεπτικό τίτλο για το συνδυασμό μας. Η ανατροπή μιας κατεστημένης αντίληψης, που επέτρεψε τη συρρίκνωση της τοπικής μας οικονομίας, σε μια περιοχή που έχει και πολύ καλή πρωτογενή παραγωγή και πολύ καλές τουριστικές προοπτικές.
Χρειαζόμαστε, λοιπόν, επανεκκίνηση της τοπικής οικονομίας και αυτή θα προέλθει βαδίζοντας σταθερά και μεθοδικά σε διαφορετική κατεύθυνση απ’ αυτή που συνηθίζονταν απ’ τις διοικήσεις του Επιμελητηρίου στο πρόσφατο και στο μακρινότερο παρελθόν».

Ποιες είναι οι αναξιοποίητες αναπτυξιακές δυνατότητες της περιοχής μας και ποιες προσφέρονται για ταχεία αξιοποίηση και εκμετάλλευση;

«Η συζήτηση για την ανάπτυξη και τους λόγους που η περιοχή μας είχε χάσει τις ευκαιρίες της είναι πολύ μεγάλη και δεν μπορεί να εξαντληθεί στα πλαίσια μιας συνέντευξης. Ένα απ’ τα σημαντικά πρώτα βήματα που θα αλλάξει την επαγγελματική πραγματικότητα των μελών μας είναι η καλή λειτουργία αναπτυξιακής εταιρείας του επιμελητηρίου που θα ενημερώνει, όχι προνομιακά και μεροληπτικά αλλά δίκαια και οριζόντια, όλα τα μέλη του Επιμελητηρίου για τις δυνατότητες ένταξής τους σε  χρηματοδοτικά προγράμματα.
Σας ανάφερα και πριν το παράδειγμα του βυζαντινού και εναλλακτικού τουρισμού.Αν συνδυάσει κανείς το φυσικό μας τοπίο στα Τζουμέρκα και τον Αμβρακικό, την πρωτογενή αγροτική και κτηνοτροφική μας παραγωγή με την τοπική γαστρονομία και εκμεταλλευτεί την τουριστική ώθηση από τους νέους οδικούς άξονες, μπορούμε να γίνουμε εύκολα προορισμός για όλο το χρόνο και με επισκέπτες υψηλού επιπέδου.
Σε μια άλλη κατεύθυνση η δημιουργία Επιχειρηματικού πάρκου θα εξασφαλίσει οικονομία κλίμακας και θα δώσει νέα προοπτική στις επιχειρήσεις που θα λειτουργούν μέσα σ’ αυτό.
Και τα παραπάνω δεν είναι παρά κάποια ενδεικτικά παραδείγματα. Είμαστε βέβαιοι πως με τη στήριξη των επαγγελματιών του νομού, που ζητάμε σ’ αυτές τις εκλογές, θα τους οδηγήσουμε σε μια νέα εποχή».

Ποια είναι η άποψή σας για τη συγχώνευση Επιμελητηρίων σε Περιφερειακό επίπεδο;

«Δεν είναι, κατά τη γνώμη μου, θέμα συγχωνεύσεων. Είναι θέμα οράματος και επιμέρους στόχων τόσο για την Περιφέρεια, όσο και για κάθε νομό ξεχωριστά.
Ούτως ή άλλως, τα επιμελητήρια έχουν γνωμοδοτικό ρόλο απέναντι στην Πολιτεία. Είτε συγκροτηθούν ανά Περιφέρεια διατηρώντας δομές ανά νομό, είτε λειτουργώντας αυτόνομα ανά νομό, το κρίσιμο είναι ποιό στόχο και σε ποιό βαθμό θα τον υπηρετούν.
Και για εμάς ο στόχος είναι ένας: το τέλος της παρακμής της τοπικής μας οικονομίας».

Θα επιδιώξετε προσέλευση επενδυτών στην περιοχή μας;

«Την επιδιώκουμε ήδη και θα εργαστούμε πάνω σε αυτήν την προοπτική. Γιατί, είναι πανθομολογούμενο ότι αν η δική μας περιοχή τύγχανε ενός διαφορετικού, επιχειρηματικού σχεδιασμού, λόγω των συγκριτικών της φυσικών και παραγωγικών πλεονεκτημάτων, θα γινόταν γρήγορα τόπος προσέλκυσης επενδύσεων, ιδίως στους τομείς των τροφίμων και του τουρισμού.
Η λειτουργία των νέων οδικών αξόνων μας δίνει ακόμη πιο γρήγορη σύνδεση με τις αγορές και τα έργα που έχουν δρομολογηθεί για το επόμενο διάστημα, όπως στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας, μας επιτρέπουν ακόμη πιο άμεση σύνδεση με σημεία επιχειρηματικού ενδιαφέροντος».

Σκοπός των Επιμελητηρίων είναι η προστασία και η ανάπτυξη του εμπορίου, της βιοτεχνίας, της βιομηχανίας και των επαγγελμάτων στην περιφέρειά τους, μέσα στα πλαίσια των συμφερόντων της εθνικής οικονομίας, αλλά και της τοπικής. Για το τελευταίο πως θα κινηθείτε;

«Με την ψήφο και την υποστήριξη των συναδέλφων μας, πολύ άμεσα. Δεν υπάρχει πολυτέλεια να χαθεί πολύτιμος χρόνος για την τοπική οικονομία. Σας ανέφερα και προηγουμένως ότι θα προβούμε αμέσως στη χαρτογράφηση και ιεράρχηση των προτεραιοτήτων και θα ακολουθήσει ο προσανατολισμός των τοπικών επιχειρηματιών σε νέα αντικείμενα και σε νέες αγορές.
Παράλληλα, βέβαια, θα είμαστε διαρκώς δίπλα τους για την επίλυση ζητημάτων της καθημερινότητας τους».

Μετά τον καταιγισμό επιβολής αντιαναπτυξιακών, φορολογικών, ασφαλιστικών και λοιπών μέτρων, ποιο θα είναι το μέλλον της μικρομεσαίας επιχείρησης στην Ελλάδα, η οποία, έχει στοχοποιηθεί «συνειδητά» από τη σημερινή κυβέρνηση, όπως ομολόγησε και ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών κ. Χουλιαράκης;

«Ξέρετε, θα δεχόμουν οποία ομολογία, αρκεί να ήταν αυθεντική και όχι αποτέλεσμα ερμηνείας μερίδας του Τύπου της χώρας.
Κανείς δεν αρνείται ότι στην προσπάθεια εξόδου της χώρας από την επιτροπεία μετά τη χρεοκοπία, κληθήκαμε όλοι και περισσότερο οι επαγγελματίες να πληρώσουμε τις αμαρτίες του παλιού Πολιτικού συστήματος.
Αλλά, για να περάσουμε στην νέα εποχή, αφήνοντας όλη αυτή τη σκληρή δημοσιονομική προσαρμογή στο παρελθόν, χρειάζονται τομές με αυτό το παρελθόν και τα πρόσωπα που το υπηρέτησαν.
Για αυτό είμαστε σήμερα μπροστά σας και ζητούμε την εμπιστοσύνη σας για μια καλύτερη μέρα για την Άρτα και την επιχειρηματικότητά της».

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

Go to top