«Στόχος μου η οριστική επίλυση των χρόνιων προβλημάτων του Συνεταιρισμού, ώστε να επιτευχθεί  η βιωσιμότητα και η ανάπτυξή του…»!

Αυτά τόνισε σε συνέντευξή του στον «ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗ» ο νέος Πρόεδρος του Πτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Άρτας ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΕΤΑΝΙΤΗΣ, ο οποίος, ακόμη:
- ΔΗΛΩΣΕ αισιόδοξος για το αποτέλεσμα των προσπαθειών του
- ΥΠΟΓΡΑΜΜΙΣΕ ότι η «κάθε κίνηση θα πρέπει να φέρει θετικά αποτελέσματα, ώστε να μην επαναληφθούν λάθη του παρελθόντος» και
- ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΕ ότι ο Συνεταιρισμός ήταν και θα παραμείνει σημείο αναφοράς για την περιοχή μας.

Το περιεχόμενο της συζήτησης μαζί του, έχει ως ακολούθως:


Κύριε Πετανίτη οι πρόσφατες αλλαγές στο Διοικητικό Συμβούλιο του Πτηνοτροφικού είναι προϊόν αλλαγής στόχων και στρατηγικής για τη διάσωση της επιχείρησης και αν ναι, προς ποια κατεύθυνση στρέφονται;

«Όλα τα Δ.Σ υπηρετούν τα συμφέροντα του Συν/σμού και ο κάθε Πρόεδρος με τις πρωτοβουλίες που λαμβάνει και εφαρμόζοντας τη δική του στρατηγική προσπαθεί για το καλύτερο αποτέλεσμα. Δικός μου στόχος είναι η οριστική επίλυση των χρόνιων προβλημάτων του Συν/σμού ώστε να επιτευχθεί η βιωσιμότητα και η ανάπτυξή του. Αυτό θα γίνει με γενναίες αποφάσεις, μεγάλη και συνεχή προσπάθεια, βελτιωτικές παρεμβάσεις σε όλα τα επίπεδα λειτουργίας του Συν/σμού, επέκταση συνεργασιών και αξιοποίηση όλων των δυνατοτήτων μας για μια αυτόνομη και ανεξάρτητη μακροχρόνια συνέχιση της λειτουργίας του».


Οι αλλαγές σαν έφεραν στην προεδρία του Συνεταιρισμού, σε μια δύσκολη περίοδο για την τύχη του. Υπάρχουν εφικτές λύσεις και περιθώρια σωτηρίας του και κάτω από ποιές προϋποθέσεις μπορεί να επιτευχθεί αυτός ο στόχος;

«O Συν/σμός μας έχει αποδείξει ότι έχει τις δυνατότητες παραγωγής και διάθεσης ποιοτικών προϊόντων στην αγορά και αυτό είναι το κύριο όπλο του καθώς και η αγάπη και στήριξη των μελών αλλά και των εργαζομένων του. Έτσι με τη συμμετοχή όλων στην προσπάθεια αυτή και εκμεταλλευόμενοι τα περιθώρια της Νομοθεσίας και την εκπεφρασμένη βούληση της Κυβέρνησης για στήριξη του αγώνα μας μπορούμε με ρύθμιση των χρεών του παρελθόντος και εξορθολογισμό της όλης λειτουργίας του Συν/σμού να πετύχουμε βιώσιμη λύση λύνοντας όλα τα χρονίζοντα προβλήματα».


Αισιοδοξείτε για το αποτέλεσμα;

«Φυσικά και αισιοδοξώ. Αυτό δηλώνει άλλωστε η ανάληψη των καθηκόντων του Προέδρου του Δ.Σ αλλά και αυτό προκύπτει από τις καθημερινές επαφές που έχω και εσωτερικά στον Συν/σμό με παραγωγούς, εργαζόμενους και στελέχη αλλά και με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, τόσο σε Κεντρικό, όσο και περιφερειακό επίπεδο».


Ποια είναι τα χρονίζοντα και οξυμένα σημερινά προβλήματα;

«Γνωρίζετε πολύ καλά ότι ο Συν/σμός μας το 2011 έφτασε στο χείλος του γκρεμού μετά την ολοκλήρωση ενός μεγάλου επενδυτικού προγράμματος το οποίο συνέπεσε με την οικονομική κρίση και έκτοτε έχουν γίνει αρκετές προσπάθειες για επίλυση των προβλημάτων που δημιουργήθηκαν από τα χρέη προς την πρώην ΑΤΕ κυρίως που δυστυχώς δεν ευόδωσαν καθώς υπήρχε άρνηση της πρώην ΑΤΕ για ρύθμιση των χρεών με τρόπο που μπορεί και ο Συν/σμός μας να ανταπεξέλθει. Έτσι παρά το γεγονός ότι καταφέραμε να έχουμε λειτουργικό αποτέλεσμα θετικό δεν είχαμε συναίνεση για οριστική διευθέτηση. Σήμερα με την υπάρχουσα Νομοθεσία μπορούμε να προχωρήσουμε σε ρύθμιση των χρεών μας με την συγκατάθεση των εμπλεκομένων και να είμαστε συνεπείς και οριστικά βιώσιμοι».

Οι τιμές των προϊόντων σας, είναι ανταγωνιστικές;

«Οι τιμές των προϊόντων μας πάντα ήταν και είναι στα πλαίσια της αγοράς, αν και όπως βλέπετε δεν είμαστε εμείς αυτοί που τις καθορίζουμε αλλά οι μεγάλες αλυσίδες S/M κυρίως. Είναι κοινώς γνωστό ότι οι τιμές πώλησης των προϊόντων κοτόπουλου δεν ανταποκρίνονται στο κόστος παραγωγής και το όποιο κέρδος των επιχειρήσεων μας προέρχεται από τις πωλήσεις ζωοτροφών και νεοσσών. Παρόλα αυτά ο Πτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Άρτας ούτε για μια στιγμή δεν σταμάτησε να έχει προτεραιότητα την ποιότητα των προϊόντων του και την ικανοποίηση των καταναλωτών και των συνεργατών του διασφαλίζοντας υψηλή διατροφική αξία και σεβασμό στον ίδιο τον καταναλωτή αλλά και το περιβάλλον».


Η παραγωγική δυναμικότητα καλύπτει τις ανάγκες, σε βαθμό που να καλύπτει και τις τρέχουσες οικονομικές σας υποχρεώσεις;

«Είναι αλήθεια ότι το τελευταίο διάστημα η παραγωγή μας έχει μειωθεί με την αποχώρηση κάποιων μελών - παραγωγών. Εντούτοις η εντατικοποίηση της παραγωγής από τους υπόλοιπους παραγωγούς μας που πιστεύουν στη συνέχεια της λειτουργίας του συν/σμού και στηρίζουν τις προθέσεις της Διοίκησης μας κρατά σε επίπεδο παραγωγής τέτοιο που μας δίνει τη δυνατότητα και να εξυπηρετούμε με τον καλύτερο τρόπο την αγορά και τις επιλογές μας σε επίπεδο εμπορικών συνεργασιών αλλά και να μπορεί να διασφαλίσει την κάλυψη των οικονομικών μας υποχρεώσεων ακόμη και μετά την ρύθμιση των χρεών μας».


Υπάρχει δυνατότητα αύξησης της παραγωγής σας και σε τι επίπεδα;

«Ο Συν/σμός έχει δυνατότητες μελλοντικής αύξησης παραγωγής η οποία θα βασίζεται τόσο στους υπάρχοντες συνεταίρους όσο και σε νέες εξωτερικές συνεργασίες. Η κάθε κίνηση πρέπει να γίνεται αφού έχει εκτιμηθεί και οργανωθεί έτσι ώστε να διασφαλίζει θετικά αποτελέσματα, ώστε να μην επαναληφθούν λάθη του παρελθόντος και επιστρέψουμε σε δεινή κατάσταση».


Τα προϊόντα σας διαφημίζονται επαρκώς σε τοπικό, περιφερειακό και πανελλαδικό επίπεδο, που σημαίνει πολλές και δυναμικές πωλήσεις. Αν έτσι είναι, γιατί να υπάρχουν προβλήματα;

«Νομίζω ότι ήδη σας απάντησα λέγοντας ότι δεν καθορίζουμε εμείς τις τιμές πώλησης των προϊόντων μας αλλά η αγορά και «οι μεγάλοι παίχτες». Τα κοτόπουλα είναι ένα προϊόν ευρείας κατανάλωσης, το φθηνότερο κρέας, το πιο υγιεινό και το περισσότερο θρεπτικό που απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες. Οι συνεχείς προσφορές που πραγματοποιούνται από τις μεγάλες αλυσίδες S/M και η οικονομική στενότητα έχει επιβάλει χαμηλότερες τιμές από αυτές που θα επέτρεπαν και σε μας να έχουμε ένα ικανοποιητικό κέρδος. Παρόλα αυτά, επειδή τα κέρδη έρχονται κυρίως από την πώληση των ζωοτροφών προς τους παραγωγούς, κινούμαστε προς την επαναλειτουργία του δικού μας εργοστασίου ζωοτροφών κάτι που θα μας εξασφαλίσει και μεγαλύτερο περιθώριο κέρδους αλλά και καλύτερα αποτελέσματα σε επίπεδο παραγωγού καθώς και απόδοσης παραγωγής».


Ο κλάδος της πτηνοτροφίας διανύει περίοδο πολλών δοκιμασιών, πανελλαδικά πολλές μονάδες κλείνουν και οι υπάρχοντες συνεταιρισμοί αντιμετωπίζουν σοβαρότατα προβλήματα επιβίωσης. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι σε κυβερνητικό επίπεδο, επιδιώκεται η δημιουργία μεγάλων περιφερειακών μονάδων, ικανών να ανταποκριθούν ανταγωνιστικά σε πανελλαδικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. Αν αυτό αληθεύει, σε ένα τέτοιο περιβάλλον, θα αντέξει ο Πτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Άρτας;

«Τα προβλήματα στο χώρο της πτηνοτροφίας δεν είναι σημερινά, είναι συνεχή τα τελευταία 20 χρόνια. Ας θυμίσω ότι έχουν κλείσει όλα σχεδόν τα παλιά μεγαθήρια του κλάδου, ΒΟΚΤΑΣ, ΜΙΜΙΚΟΣ, ΛΕΙΒΑΔΙΤΗΣ, ΧΑΡΜΑ, ΒΙΟΚΟΤ κλπ. Καθώς επίσης σε συνεταιριστικό επίπεδο έχουμε μείνει μόνο δύο εμείς και ο Συν/σμός Ιωαννίνων αλλά με σημαντικό μερίδιο αγοράς. Η δημιουργία νέων μεγάλων σχημάτων με ισχυρή παρουσία στον Ελλαδικό και Ευρωπαϊκό χώρο ίσως είναι το επόμενο στάδιο εξέλιξης της Ελληνικής Πτηνοτροφίας και με αυτό το πρίσμα να το δούμε όλοι θετικά και να το χαιρετήσουμε ως πρωτοβουλία. Ο Πτηνοτροφικός Συν/σμός Άρτας προσπαθεί αυτή τη στιγμή να επιλύσει τα οικονομικά προβλήματα που έχει και να σταθεί γερά στα πόδια του. Η μελλοντική συμμετοχή του Συν/σμού μας σε ένα τέτοιο σχήμα θεωρώ ότι θα είναι ένα ιδιαίτερα σημαντικό βήμα και θα ήμουν ευτυχής αν εγώ ως Πρόεδρος συνέβαλα σε αυτό».

Ο πτηνοτροφικός Άρτας είναι η μεγαλύτερη επιχειρηματική και οικονομική μονάδα της περιοχής μας, απασχολεί εκατοντάδες εργαζόμενους και προβάλει την Άρτα σε όλη την ελληνική επικράτεια. Ως νέος πρόεδρος του Συνεταιρισμού, ποιο μήνυμα στέλνετε προς τα μέλη του, τους συνεργάτες σας, τους αρτινούς και τους πολυάριθμους καταναλωτές των προϊόντων σας;  

«Το μήνυμα που θέλω να στείλω σε κάθε κατεύθυνση είναι ότι ο Πτηνοτροφικός Συν/σμός Άρτας δηλώνει παρών στο γίνεσθαι της Ελληνικής Πτηνοτροφίας και όλοι μας, παραγωγοί, διοίκηση και εργαζόμενοι και εγώ προσωπικά θα κάνουμε τα πάντα προκειμένου να συνεχιστεί η απρόσκοπη, ανεξάρτητη και αναπτυξιακή πορεία του.
Θέλουμε ο Συν/σμός αυτός να συνεχίσει να αποτελεί σημείο αναφοράς για τον τόπο μας, την Άρτα ,και να στηρίζει ισχυρά την τοπική οικονομία και απασχόληση. Με τη θέληση, την ακούραστη προσπάθεια και τη συμμετοχή όλων θα το πετύχουμε.
Σας ευχαριστώ».


ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

Go to top