Ο Συνεργατισμός – Συνεταιρισμός, δεν ήταν ένα εξάρτημα ή επακόλουθο του κεφαλαιοκρατικού ή του σοσιαλιστικού – κομμουνιστικού συστήματος.

Έχει προγενέστερες ρίζες, δική του κοσμοθεωρία, ευγενέστερες επιδιώξεις.
Ο Συνεταιρισμός ήταν και είναι πάντα χρήσιμος βοηθός στον άνθρωπο, γιατί τον προστατεύει από την εκμετάλλευση του κεφαλαίου, την τοκογλυφία, τη γραφειοκρατία και τον κρατισμό.
Οι αγρότες «έβλεπαν» και τους υπόσχονταν (και είχαν) βοήθεια από τους συνεταιρισμούς (δάνεια, εργαλεία, πρώτες ύλες, προώθηση προϊόντων).
Μέχρι το 1980, ακόμη και κατά την περίοδο της δικτατορίας του Μεταξά, αλλά και των πολέμων, οι αγροτικοί συνεταιρισμοί ήταν χρήσιμοι για τον αγρότη και την ελληνική οικονομία.
Όμως από το 1981 και μετά, ήρθε ο απόλυτος κομματισμός στους Συνεταιρισμούς όλης της χώρας, που οδήγησε και σε διχασμό όλη την αγροτική ύπαιθρο.
Διότι τα κόμματα, ΟΛΑ τα κόμματα, αντί να βοηθούσαν τους αγρότες, τους εκμεταλλεύονταν και οι συνεταιρισμοί, από ελεύθεροι και αδέσμευτοι, έγιναν κατευθυνόμενοι και ελεγχόμενοι από αυτά.
Τα ψηφοδέλτια των εκλογών τους, είχαν κομματικά λογότυπα και οι εκλογές τους ήταν πεδίο σφοδρότατων κομματικών αντιπαραθέσεων.
Στην Άρτα αυτός ο κομματισμός, είχε πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις.
Με πρωταγωνιστές κομματόσκυλα που φορούσαν μανδύα αγροτοπατέρα.
Πράσινοι, κόκκινοι, μπλε, εμπριμέ, ροζ εργατοπατέρες, που ελάχιστοι εξ αυτών είχαν σοβαρή σχέση με την αγροτική παραγωγή, δίνανε τον υπέρ πάντων αγώνα τους, για να πάρουν στα χέρια τους, τις διοικήσεις των αγροτικών συνεταιρισμών.
Ο έλεγχος χάθηκε, τα κόμματα σέρνονταν πίσω από τους κομματικούς αγροτοπατέρες και οι αγροτοπατέρες λεηλατούσαν τα ταμεία των συνεταιρισμών τους, χωρίς ποτέ να τους αποδοθούν ευθύνες και τιμωρίες.
Ο Νομός Άρτας και φαντάζομαι και άλλες Περιφέρειες είχε εκατοντάδες συνεταιρισμούς, κατά βάση Πιστωτικούς, που κανένας δεν επιβίωσε, αφού πρώτα οικονομικά τους «στέγνωσαν».
Καταχρεωμένοι, κατέβασαν ρολά και πέρασαν λουκέτο.
Αγροτοπατέρες, που κάθε βράδυ σκόρπαγαν τα πεντοχίλιαρα σαν τις χαρτοπετσέτες, στα μπουζούκια και τα κλαρίνα.
Θύτες ΟΛΑ τα κόμματα και οι αγροτοπατέρες τους που λεηλάτησαν αυτά τα χρόνια το μέλλον της Άρτας με θύματα όλους τους αρτινούς, την τοπική οικονομία και κοινωνία.
Τα ίδια κάνανε και οι εργατοπατέρες της περιοχής μας, αλλά γι’ αυτούς θα μιλήσουμε πολύ σύντομα.
ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ
 

Γνωριμία με Κυρία

Συνταξιούχος δημοσίου, 60 ετών εμφανίσιμος, ζητά γνωριμία με σοβαρή κυρία και εμφανίσιμη, χωρίς οικογενειακές υποχρεώσεις (κατά προτίμηση ελεύθερη) από 40 έως 55 ετών για γνωριμία, συγκατοίκηση και ότι άλλο προκύψει στο μέλλον.

Κος Αντώνης.

Τηλ. 698 777 4972

Go to top