Η Ν.Δ. από την πρώτη στιγμή ανέθεσε σε ειδικούς επιστήμονες την έρευνα για τα αίτια της ανείπωτης τραγωδίας στο Μάτι και εκείνοι κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι «αν οι αρμόδιοι είχαν εγκαίρως διατάξει την εκκένωση της πόλης, δεκάδες συμπολίτες μας θα είχαν σωθεί».

Η απάντηση από την κυβέρνηση ήρθε από τον κ. Πολάκη ο οποίος στοχοποίησε τον καθηγητή Συνολάκη δημοσιοποιώντας τη διεύθυνση του σπιτιού του. Η Δικαιοσύνη ασκώντας τώρα ποινικές διώξεις κατά συγκεκριμένων προσώπων επιβεβαιώνει πλήρως το πόρισμα των επιστημόνων.
Πρέπει να θυμόμαστε τόσο τον κυνισμό του κ. Τσίπρα τη νύχτα της τραγωδίας στο Κέντρο της Πυροσβεστικής, όταν έπαιζε θέατρο ότι τάχα δεν ήξερε για τους νεκρούς, όσο και τις δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών ότι δεν είχαν καμία ευθύνη.
Να θυμόμαστε δε και τη συνέντευξη τύπου - παρωδία με τα δήθεν ευρήματα της διαστημικής υπηρεσίας του κ. Παππά για σχέδιο εμπρησμών. Το σχέδιο της παραπλάνησης δεν κράτησε ασφαλώς πολύ, καθώς λίγες εβδομάδες αργότερα είδαμε σε βίντεο τη φωτιά που ξεκίνησε από το Νταού Πεντέλης μετά από την απόφαση ενός κατοίκου να κάψει ξύλα μπροστά στο σπίτι του.
Όσα έζησαν οι άνθρωποι που βρέθηκαν εκείνο το μοιραίο βράδυ στο Μάτι, όσο και η προσπάθεια της κυβέρνησης, πρώτον, να συσκοτίσει το γεγονός ότι υπήρχαν νεκροί και, δεύτερον, να στήσει ένα σόου για δήθεν σχέδιο εμπρησμών αμέσως μετά οδηγούν σε μια πολύ πικρή διαπίστωση.
100 άνθρωποι σαρώθηκαν από τη φωτιά απροστάτευτοι και η μόνη ενέργεια της κυβέρνησης ήταν να παραπλανά με αδίστακτο τρόπο τους Έλληνες για το τι πραγματικά συνέβη.
Ποτέ δεν είχαμε στο παρελθόν τόσο έντονα σημάδια διάλυσης και αποσύνθεσης του κρατικού μηχανισμού. Αν κάτι επιβεβαιώνει το εισαγγελικό πόρισμα είναι ότι πρακτικά δεν λειτούργησε τίποτα. Σχεδόν κανείς από τους αρμοδίους δεν έπραξε ό,τι έπρεπε, ενώ όπως προκύπτει από το πόρισμα που καταδεικνύει ένα πραγματικό χάος ασυνεννοησίας, αργοπορίας και λαθών, οι όποιοι χειρισμοί έγιναν τελικά έκαναν τα πράγματα ακόμα χειρότερα.
Και για όλα αυτά δεν είδαμε έστω μια παραίτηση με παραδοχή της εγκληματικής αυτής ανικανότητας.
Ακόμα και ο δήθεν παραιτηθείς αλλά ουσιαστικά αποπεμφθείς κ. Τόσκας, απομακρύνθηκε από τον κ. Τσίπρα με τεράστια καθυστέρηση και μόνο αφού ο Πρωθυπουργός διαπίστωσε ότι όλες οι συντονισμένες προσπάθειες συγκάλυψης των ευθυνών και παραπλάνησης των πολιτών έπεφταν η μία μετά την άλλη στο κενό. Θυμίζουμε τη μνημειώδη δήλωση του κ. Τόσκα, στον οποίο επί εβδομάδες παρείχε πλήρη κάλυψη ο κ. Τσίπρας, πριν εξαναγκαστεί να τον “παραιτήσει”: “Προσπαθώ να βρω ποια είναι τα λάθη και ποιοι έχουν την ευθύνη, σας λέω ότι δεν μπορώ να βρω μεγάλα λάθη επιχειρησιακά”.
Με τα… ανύπαρκτα αυτά λάθη ασχολείται όμως η Δικαιοσύνη σε ένα εισαγγελικό πόρισμα καταπέλτη για την ανικανότητα και ανεπάρκειά τους, που έχει έκταση 239 σελίδες.
Όλα αυτά πιστοποιούν ότι η κυβέρνηση, όχι μόνο αποδείχθηκε εγκληματικά ανεπαρκής να προστατεύσει τη ζωή και τις περιουσίες των κατοίκων προσέβαλε, με τον κυνισμό, την αναλγησία και την απόπειρα εξαπάτησης, τη νοημοσύνη ενός ολόκληρου λαού -και πάνω απ´ όλα των πληγέντων, των τραυματιών και των συγγενών των θυμάτων. Και όλα αυτά βέβαια, όπως πάντα, για την καρέκλα!  

ΕΥΗ ΚΑΡΑΜΠΙΝΑ
Δικηγόρος Παρ’ Αρείω Πάγω
Αρχαιολόγος
Πολιτευτής Άρτας Ν.Δ.

Go to top