Γράφει ο Γιώργος Μπαλάγκας*

Ως υποψήφιος Δήμαρχος Αρταίων, ως μέλος μιας κοινωνίας που μάχεται και αγωνίζεται να εξέλθει από την κρίση, την ισοπέδωση, τις ρητορείες και  την ελλειμματική δημοκρατία, ως πολίτης που αγωνίζεται για την άρθρωση και ανάδυση μιας κοινωνίας πολιτών, νιώθω και επιθυμώ να εκφράσω την βεβαιότητα και την πίστη, ότι αυτό που μας ενώνει δεν είναι η προσπάθεια για την εκλογική νίκη, αλλά οι αρχές, οι αξίες και τα ιδανικά που μας υψώνουν πέρα και πάνω από τα μικρά.

Αυτά που μας διδάσκουν τι σημαίνει να είσαι πολίτης και να υπηρετείς τον Άνθρωπο και τις ανάγκες του.
Γι’ αυτό η οικοδόμηση μιας κοινωνίας αλληλεγγύης, είναι το μεγάλο διακύβευμα της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Αν λοιπόν, μου ζητούσαν να περιγράψω με δύο λόγια τον πρωτεύοντα, τον πρωταρχικό και τον κυρίαρχο στόχο, ρόλο και λόγο της αυτοδιοίκησης, απλά θα περιοριζόμουν στον τίτλο «η αυτοδιοίκηση για μια κοινωνία αλληλεγγύης»!
Ο Δήμος τον οποίο επιθυμούμε να υπηρετήσουμε και να υπερασπιστούμε από την θέση του αιρετού, αντιμετωπίζει σημαντικά κοινωνικά προβλήματα, ορισμένα εκ των οποίων χαρακτηρίζονται ως «νέα» και είναι αποτέλεσμα της κατάρρευσης του κοινωνικού ιστού τα τελευταία χρόνια.
Η ανεργία, η ασφάλεια, η μάστιγα των ναρκωτικών, η προστασία των ευπαθών κοινωνικά ομάδων, αλλά πρωτίστως ο κλονισμός του κοινωνικού ιστού, έχουν σαν αποτέλεσμα η πολιτική συμπεριφορά των δημοτών, η πολιτική τους συνείδηση να αλλοτριώνεται, οδηγώντας τους σε απάθεια και άρνηση.
Για να αλλάξει αυτό, πρέπει παρά τα λιγοστά μέσα και τους ελάχιστους πόρους που διαθέτουμε να πετύχουμε μια νέα κοινωνική συνοχή.
Να εστιάσουμε την προσοχή μας στους ανθρώπους και όχι στους αριθμούς.
Να ενεργοποιήσουμε τους συνδημότες και να προωθήσουμε τον εθελοντισμό.
Και να εκφράσουμε ένα πλέγμα αξιόλογων πολιτικών που θα στοχεύει:
•στην κοινωνική προστασία για τις πολύτεκνες οικογένειες
•στην στήριξη και ανανέωση του ασθενικού θεσμού των ΚΑΠΗ
•στην ολοκληρωμένη πολιτική για τα ΑμΕΑ
•στην αξιοπρεπή διαβίωση των απομάχων της δουλειάς
• στην ουσιαστική κι όχι αποσπασματική στήριξη των συνδημοτών και των οικογενειών που έχουν πρόβλημα επιβίωσης
•στην δημιουργία ενός νέου προτύπου Κοινωνικής Πρόνοιας, με τον Δήμο μας ενεργό μέτοχο, αλλά και σοβαρό πολιτικό θεσμό – διαπραγματευτή απέναντι στο κράτος.
Γι’ αυτό εμείς οι «ΠΟΛΙΤΕΣ ΜΕ ΟΡΑΜΑ για το Δήμο Αρταίων», με την πρότασή μας για την «αυτοδιοίκηση της αλληλεγγύης», φιλοδοξούμε να εκφράσουμε μια ιδέα ελευθερίας επιλογών και κοινωνικής σύνθεσης, με εμπιστοσύνη στους συνδημότες, ώστε να υπηρετήσουμε τον κοινωνικό ρόλο για τον οποίο οι πολίτες αδημονούν.

*Ο Γιώργος Μπαλάγκας είναι υποψήφιος Δήμαρχος, επικεφαλής του συνδυασμού «ΠΟΛΙΤΕΣ ΜΕ ΟΡΑΜΑ για τον Δήμο Αρταίων»
Go to top