Του Βασίλη Τσίρκα*

Το τέλος των μνημονίων στην Ελλάδα με τη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, συνιστά μια ιστορικού χαρακτήρα δικαίωση που ξεπερνά τα όρια της χώρας μας, δίνοντας ένα μήνυμα στους λαούς της Ευρώπης ότι υπάρχει εναλλακτικός δρόμος μακριά από τη δημοσιονομική λιτότητα και τον πολιτικό εξαναγκασμό.    

Μέσα σε τέσσερα χρόνια, εντός ενός δυσμενούς πλαισίου συσχετισμών, η Κυβέρνηση κατόρθωσε να προχωρήσει σε γενναία βήματα που αντιστρατεύονται τη λιτότητα και τον νεοφιλελευθερισμό, αλλά και πετυχαίνουν αποφασιστικής σημασίας νίκες απέναντι στην άκρα δεξιά και τον εθνικισμό.
Δώσαμε το μήνυμα προς όλες τις προοδευτικές δυνάμεις της Ευρώπης ότι η μάχη ενάντια στη λιτότητα δεν είναι μια μάχη της στιγμής. Αλλά ένας πολύπλευρος αγώνας, ο οποίος απαιτεί αποφασιστικότητα, πολιτική βούληση και επιμονή. Ένας αγώνας στον οποίο η σύγκρουση και ο συμβιβασμός ήταν και τα δύο τακτικές επιλογές που υποτάσσονταν στον στρατηγικό στόχο της εξόδου της χώρας από τη σκληρή επιτροπεία προς όφελος της κοινωνικής πλειοψηφίας και του εργαζόμενου λαού.
Η Κυβέρνηση δεν είχε την ευθύνη μόνο για την υπέρβαση της κρίσης και των συνεπειών της. Ήταν αυτή που έπρεπε να βγάλει τη χώρα από τη διεθνή απομόνωση στην οποία την καταδίκασαν οι κυβερνήσεις της κρίσης και της διαπλοκής. Για τον λόγο αυτό ανέλαβε με θάρρος και παρρησία να διαχειριστεί εξαιρετικά κρίσιμα θέματα, από τη θέση της χώρας στην Ευρώπη και την ανάγκη προώθησης θεσμικών μεταρρυθμίσεων, τον ρόλο της στα Βαλκάνια, την ιστορική Συμφωνία των Πρεσπών, τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, το Κυπριακό.
Σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία για τον τόπο θα είναι προς όφελος της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας η πορεία διακυβέρνησης του τόπου να παραμείνει σε προοδευτική κατεύθυνση. Οι πολίτες καλούνται και στην Ευρώπη να στείλουν ένα ηχηρό μήνυμα και να θέσουν αναχώματα στη συρρίκνωση της δημοκρατίας, στην άνοδο της ακροδεξιάς, στις πολιτικές της λιτότητας και του ακραίου νεοφιλελευθερισμού.
Η συμπόρευση των προοδευτικών δυνάμεων και η πρωταγωνιστική παρουσία του ΣΥΡΙΖΑ στον προοδευτικό χώρο αποτελεί μια μεγάλη τομή. Περισσότεροι πολίτες και συλλογικότητες πλέον αγκαλιάζουν χωρίς δεύτερες σκέψεις την προσπάθεια που έχει ξεκινήσει ο Αλέξης Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη απέναντι στο νεοφιλελευθερισμό και τον φασισμό. Στρέφονται προς τις αξίες και τις αρχές που πρεσβεύει ο προοδευτικός κόσμος  της μεταπολίτευσης, της προόδου και της κοινωνικής δικαιοσύνης.
Η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ άνοιξε έναν καθαρό διάδρομο εξόδου από την κρίση. Βελτίωσε το επίπεδο ζωής μιας ολοκληρωτικά κατεστραμμένης κοινωνίας. Δεσμεύτηκε σε ένα πρόγραμμα μεταμνημονιακής πολιτικής, το οποίο εφαρμόζει κατά γράμμα.
Αναγνωρίζοντας την επιβάρυνση των νοικοκυριών όλα τα προηγούμενα χρόνια και έχοντας υπόψη τους βαθμούς ελευθερίας κινήσεων στη νέα περίοδο μετά τη λήξη των προγραμμάτων, σχεδιάζουμε κάθε παρέμβαση που μπορεί να διευκολύνει τους πολίτες. Και φτάσαμε σήμερα να ψηφίζουμε πλέον μόνιμα θετικά μέτρα ελάφρυνσης και ανάσας της κοινωνίας, όπως την άμεση εφαρμογή από το 2019 της μείωσης του ΦΠΑ στη εστίαση από το 24% στο 13%, τη μετάταξη όλων των τροφίμων από τον ΦΠΑ 24% στο 13%, τη μείωση του ΦΠΑ στην ενέργεια  για οικιακούς καταναλωτές και επιχειρήσεις από το 13% στο 6%. Και βέβαια την άμεση καταβολή της 13ης σύνταξης.
Ο ελληνικός λαός γνωρίζει πολύ καλά ποιος τον έβγαλε από τα μνημόνια και ποιος τον έριξε στη δίνη τους. Αυτόν τον απείθαρχο λαό που τόλμησε να οραματιστεί το μέλλον του τόπου χωρίς αυτούς, τους «νόμιμους» ιδιοκτήτες του, θέλουν να τον γυρίσουν πίσω, στην εποχή της λιτότητας και της ανασφάλειας. Ο λαός όμως ευτυχώς δεν ξεχνάει. Θυμάται ποιος χρεοκόπησε τη χώρα και ποιος σήμερα τη βγάζει σε ξέφωτο, γνωρίζει ποια συμφέροντα εκπροσωπεί ο καθένας.
Οι αριστεροί, δημοκρατικοί και προοδευτικοί πολίτες θα δώσουν τις απαντήσεις τους και στις δύο κάλπες που έρχονται. Ενώνουμε δυνάμεις για την Ελλάδα των πολλών, για την Ευρώπη των λαών. Η μεγαλειώδης συγκέντρωση στην Άρτα τις προηγούμενες μέρες έδειξε ότι το ρεύμα νίκης των προοδευτικών δυνάμεων δυναμώνει και οι πολίτες δεν θέλουν να παλινορθωθεί το παλιό πολιτικό κατεστημένο.
Ο ελληνικός λαός έχει μπροστά του τόσο στην κάλπη των ευρωεκλογών όσο και στην κάλπη των εθνικών εκλογών το φθινόπωρο ξεκάθαρα προγραμματικά διλήμματα: ή θα συνεχίσουμε στον δρόμο της στήριξης των πολλών, της κοινωνικής δικαιοσύνης και της αξιοπρέπειας, ή θα γυρίσουμε πίσω. Ο λαός έχει τη δύναμη και δεν γυρίζει πίσω.

*Ο Βασίλης Τσίρκας είναι Βουλευτής Άρτας του ΣΥΡΙΖΑ.


ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

Go to top