Μέσα σε ένα δυσμενές οικονομικό περιβάλλον που επί πέντε χρόνια έχει εξωθήσει την ελληνική κοινωνία στα όριά της, η ίδια αυτή κοινωνία, έχει δώσει παγκόσμιο μάθημα ανθρωπιάς και αλληλεγγύης, σώζοντας χιλιάδες ανθρώπους στα νησιά του Αιγαίου και προσφέροντας από το υστέρημά της τρόφιμα, φάρμακα, είδη πρώτης ανάγκης.

Ακόμη προσφέρει από το πλεόνασμά της αγκαλιά και συμπαράσταση, σε ανθρώπους που έχουν ξεριζωθεί βίαια από τα σπίτια τους. Ο λαός αυτός και ξέρει και καταλαβαίνει από προσφυγιά, γιατί είναι νωπές ακόμη οι μνήμες.

Στο δρόμο αυτό θα συνεχίσει, δίνοντας στην πράξη απάντηση σε ξενοφοβικές και ρατσιστικές πρακτικές, συγκεκριμένων ευρωπαϊκών Κυβερνήσεων που ορθώνουν φράκτες, αλλά και σε ελάχιστους στη χώρα μας, που επιχειρούν να επαναφέρουν στο προσκήνιο το ξενοφοβικό δηλητήριο.

Η απόπειρα όμως αυτή πέφτει στο κενό. Σκοντάφτει στους ανθρώπινους φράκτες των χιλιάδων αλληλέγγυων, που δίνουν καθημερινά τη μάχη στο πλευρό των προσφύγων και των μεταναστών.

Το δρόμο αυτό ακολούθησε στην συντριπτική της πλειοψηφία και η Τοπική Αυτοδιοίκηση της χώρας μας, με λιγοστές, αλλά κραυγαλέες εξαιρέσεις. Αυτόν τον δρόμο θα πρέπει να ακολουθήσει και η Τοπική Αυτοδιοίκηση στο Νομό μας. Οι πρώτες ενδείξεις στο Δήμο Αρταίων εγείρουν ερωτηματικά. Σε επιστολή του προς τους Αστυνομικούς Διευθυντές Ηπείρου και Άρτας, ο Δήμαρχος Άρτας εφευρίσκει την ύπαρξη δήθεν εύλογης ανασφάλειας στους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής, από πληροφορίες για δημιουργία κέντρου φιλοξενίας σε παλιό στρατόπεδο της Ηπείρου και διανθίζει το θέμα, προσθέτοντας στην επιστολή του και το θέμα καταυλισμών Ρομά. Είναι πραγματικά ακατανόητη και άξια απορίας η όποια σύνδεση των Ρομά και των προσφύγων. Είναι άξιο απορίας εάν υπήρξε σκοπιμότητα ή έγινε από άγνοια.

Θέλουμε να επισημάνουμε στον Δήμαρχο Άρτας, ότι σε θέματα αλληλεγγύης, ανθρωπιάς, εθελοντισμού και ανιδιοτελούς προσφοράς, η συντριπτική πλειοψηφία του Αρτινού λαού, δεν έχει κανενός είδους «ανασφάλεια», αντίθετα είναι ασφαλής, ενωμένη, ευαισθητοποιημένη και δυνατή.

Τέλος, τον καλούμε να συστρατευτεί στη συντριπτική πλειοψηφία των Δημάρχων, των εθελοντών, των χιλιάδων πολιτών σε όλη την Ελλάδα, που αυθόρμητα και χωρίς δισταγμό, έδειξαν ότι η αλληλεγγύη και η ανθρωπιά μπορούν να κερδίσουν ακόμα και στις πιο δύσκολες περιόδους.

 

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

Go to top